"Justiția terapeutică", refuzată de consumatorii de stupefiante. "Nu m-am mai drogat de atunci!"

1598
1
Traficanților și consumatorilor de droguri li se oferă posibilitatea, când ajung în fața instanței, să beneficieze de așa-numita „justiție terapeutică”. Adică să fie evaluați și consiliați de specialiștii antidrog, pentru a scăpa de dependență. Dar sunt destule cazuri în care inculpații susțin că nu au nevoie de astfel de ajutor, căci „nu am mai consumat”, și refuză intervenția. Astfel s-a întâmplat și în cele mai recente dosare penale ajunse în atenția judecătorilor de la Tribunalul Constanța.

„Justiția terapeutică” este o abordare modernă de tratare a traficului și consumului de stupefiante. Nu este nouă, căci este aplicată în țara noastră încă din 2014, de la intrarea în vigoare a Codului Penal și Codului de procedură penală. Dar încă este privită cu scepticism, în condițiile în care sunt numeroase voci care susțin că ar fi mai eficient ca traficanții și consumatorii de droguri să fie pedepsiți mai aspru, nu să li se ofere posibilitatea să-și trateze dependența. Căci, concret, „justiția terapeutică” asta presupune: inculpații să fie evaluați într-un centru de prevenire, evaluare și consiliere antidrog, la dispoziția unui procuror, iar dacă sunt de acord, ulterior condamnării să fie incluși în circuitul de asistență a consumatorilor de droguri și să primească terapia necesară.

Dar elementul cheie în tot acest circuit este ca dependenții de droguri să fie de acord să urmeze terapia. Astfel că pot refuza și mulți o fac, invocând în fața instanței că... și-au învățat lecția și nu mai consumă droguri. Acesta a fost argumentul invocat în cele mai recente cazuri judecate la Tribunalul Constanța.

Condamnare cu suspendare pentru trafic cu cocaină, în Năvodari

Un tânăr născut în Călărași, domiciliat în Mamaia Nord, căsătorit și tată a doi copii, a fost trimis în judecată după ce a fost filat de polițiștii de la Brigada de Crimă Organizată, sub coordonarea procurorilor DIICOT, și a fost surprins, în patru ocazii diferite, că vindea cocaină pe raza orașului Năvodari. Faptele au fost comise în perioada octombrie 2020 – aprilie 2021, iar de fiecare dată suspectul a vândut între 0,75 și 0,99 grame de cocaină, pentru 500 de lei. Mai mult, la domiciliară din februarie 2022, la domiciliul din Mamaia Nord, oamenii legii au găsit aproape 4 grame de droguri, pentru consum propriu, după cum a susținut inculpatul.

În fața judecătorilor, bărbatul a recunoscut faptele, iar pentru că „a avut o atitudine sinceră pe parcursul cercetărilor, recunoscând și regretând faptele, dar și pentru că a denunțat și facilitat identificarea și tragerea la răspundere penală a autorilor altor infracțiuni legate de droguri”, Tribunalul Constanța a dispus, zilele trecute, condamnarea la doi ani și două luni de închisoare cu suspendare, efectuarea de muncă în folosul comunității și confiscarea a 2.000 de lei.

Amenzi penale de 1.500 de lei pentru deținere de canabis

Pedepse cu condamnare au primit și mai mulți tineri surprinși cu droguri în vederea consumului propriu. Pe 13 ianuarie 2022, polițiștii de la Secția 3 au depistat, într-o sală de jocuri din centrul Constanței, doi tineri care aveau țigări cu canabis amestecat cu tutun. Cei doi au recunoscut că au cumpărat țigările de la un individ din cartierul Km 4-5, contra sumei de 70 de lei. Audiați, cei doi au recunoscut deținerea și acuzațiile ce li s-au adus, dar au arătat că „nu vor să fie evaluați de Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, în scopul includerii în circuitul integrat de asistență a persoanelor consumatoare de droguri”, a reținut instanța, potrivit rejust.ro. Ambii tineri erau la primul contact cu legea penală, drept pentru care magistrații de la Tribunalul Constanța au dispus condamnarea la plata unor amenzi penale de 1.500 de lei, fiecare, pentru deținere de droguri de risc, pentru consum propriu.

O condamnare similară și același refuz de a fi consiliat de specialiștii antidrog se constată și în cazul unui tânăr găsit cu droguri în stațiunea Vama Veche. Bărbatul a fost depistat de jandarmii de la Gruparea Mobilă „Tomis”, pe 10 iulie 2021, la ora 1.00 noaptea, având asupra lui fragmente vegetale reprezentând canabis. La data depistării, suspectul a afirmat că era consumator de droguri de aproximativ un an și a cumpărat drogurile contra sumei de 180 de lei.

„Audiat în cursul urmăririi penale, inculpatul a declarat că în ziua de 09.07.2021 a mers cu niște prieteni în Vama Veche, iar în jurul orei 20:30-21:00, în timp ce se afla în localul denumit Molotov, a întâlnit un tânăr de la care a cumpărat cu suma de 180 de lei fragmente vegetale de canabis cu greutatea de aproximativ 3 grame. Ulterior, în jurul orei 01:30, au plecat la plimbare, iar când au ajuns pe plajă, au fost opriți de către un echipaj de jandarmi”, a reținut instanța de judecată. Tânărul, student la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Artă Cinematografică București, a refuzat să fie consiliat de specialiștii antidrog, fiind condamnat să plătească o amendă penală de 1.500 de lei.

„Nu m-am mai drogat de atunci”

Un alt tânăr, depistat de polițiștii Secției 2 pe strada Cișmelei, din municipiul Constanța, având asupra lui 1,53 grame de canabis, a susținut în fața instanței de judecată că nu vrea să fie evaluat de specialiștii antidrog căci „în prezent nu mai consumă niciun fel de droguri”. Și acesta, ca și în celelalte cazuri, era la primul contact cu legea penală. A fost condamnat la plata unei amenzi penale de 1.650 lei.

Reamintim că, în prezent, în atenția parlamentarilor de la Camera Deputaților este un proiect legislativ privind înăsprirea pedepselor primite de consumatorii și traficanții de droguri, astfel încât să nu mai scape cu condamnări cu suspendare și amenzi penale. Potrivit inițiativei legislative, „cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prelucrarea, oferirea, punerea în vânzare, distribuirea vor fi pedepsite cu închisoare de la 3 la 10 ani”, iar dacă este vorba despre droguri de mare risc, cu închisoare de la 7 la 15 ani. Cât privește cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, acestea vor fi pedepsite cu închisoare de la 1 la 5 ani, iar dacă faptele privesc droguri de mare risc, atunci pedeapsa va fi închisoare de la 2 la 7 ani. Urmarea creșterii pedepselor va fi imposibilitatea de suspendare a executării pedepselor și, implicit, de înlocuire a pedepsei cu închisoarea cu obligativitatea de a urma terapii, în cadrul așa-zisei „justiții terapeutice”.



Comentează știrea

Tot Ei
15 decembrie 2022
erorile celor ce se substituie neamului

Antivaccinistii și nevaccinatii COVID sunt amendați și "arestati" in case si/sau spitale, iar pe "virusatii" de stupefiante (dovediți atât ca purtători cât și ca "raspanditori") ii mângâiați pe ceafa (sau dos)! Justi-fi-caca-tie de tot rasul! Rromanicca te deplâng!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5395 secunde