Lăsați liberi pentru că procurorul Dumitru Uzun le-ar fi încălcat dreptul la apărare

2616
Lăsați liberi pentru că procurorul Dumitru Uzun le-ar fi încălcat dreptul la apărare - daf57fd8bf46eaec315e8f0c71160968.jpg
Cele cinci persoane acuzate că au încercat să scoată din contul unei persoane suma de 690.000 de lei, folosind documente falsificate, se bucură în prezent de libertate pentru că procurorul de caz, Dumitru Uzun, fostul șef al DIICOT Constanța, le-a încălcat dreptul la apărare în momentul audierilor.
Așa au reținut magistrații de la Tribunalul Constanța, mai exact, ei spun că "după punerea în mișcare a acțiunii penale, nu s-a procedat la audierea în calitate de inculpați a lui Ștefan Dumitriu, Ovidiu Pleșoianu, Cătălin Teodor Băleanu, Niculae Zanfir și Veronica Slăvilă, nefiind respectate astfel dispozițiile imperative ale art. 150 din Codul de procedură penală și, în opinia instanței, în mod implicit fiind încălcat dreptul la apărare al inculpaților, cărora nu le-a fost adusă la cunoștință inculparea prin descrierea faptelor pentru care s-a început urmărirea penală, împrejura-rea că față de ei urmează să se formuleze propunere de arestare preventivă. Prin urmare, (…) nefiind respectate cerințele legii nu se poate lua față de inculpați măsura arestării preventive".
Vineri, judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au menținut decizia magistraților de la Tribunal, respingând recursul declarat de procurorii DIICOT.

Au vrut să scoată 690.000 de lei cu documente falsificate
În cursul zilei de 8 iunie, în jurul orei 11,00, Ștefan Dumitriu, de 48 de ani, și Ovidiu Pleșoianu, de 59 de ani, s-au dus la BRD, agenția situată în Piața Ovidiu, pentru a retrage o sumă de bani din conturile unui anume Ion Șerban. Cei doi s-au prezentat în fața angajatului băncii și au arătat un document de identitate falsificat, solicitând eliberarea sumei de 690.000 de euro din contul indicat.
Exact când se bucurau că vor deveni bogați, cei doi s-au trezit cu ofițerii de la Crimă Organizată și procurorii DIICOT lângă ei. Indivizii erau monitorizați de aproximativ o lună, astfel că munca anchetatorilor a dat rezultatele dorite, cei doi fiind prinși în flagrant delict.
Mai mult, la percheziția corporală efectuată asupra unuia dintre suspecți, polițiștii au găsit un pistol cu patru cartușe de război de calibru nouă milimetri. Totodată, în timpul cercetărilor, s-a descoperit că, pentru a-și ascunde urmele, cei doi foloseau un autoturism care avea numerele de înmatriculare false.
Munca anchetatorilor nu s-a oprit însă aici. O jumătate de oră mai târziu, polițiștii i-au identificat și reținut pe Sorin Andreiș, de 29 de ani, Ștefan Enuțescu, de 33 de ani, Cătalin Teodor Băleanu, de 27 de ani, Veronica Slăvilă, de 39 de ani și Niculae Zanfir, de 45 de ani, toți membri ai grupării infracționale.
Cele șapte persoane au fost prezentate procurorului de caz din cadrul DIICOT-Serviciul Teritorial Constanța, împotriva lor fiind întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals de înscrisuri sub semnătură privată, fals privind identitatea și constituire de grup infracțional organizat.
Cinci dintre ei au fost prezentați judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă, în timp ce pentru ceilalți doi, s-a dispus obligativitatea de a nu părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile.

Totul a pornit de la un "pont"
În cursul lunii aprilie 2010, Băleanu ar fi cunoscut-o, prin intermediul lui Emil Stanciu, pe Veronica Slăvilă, pe care a rugat-o "să-i dea un pont" despre persoane fizice care au sume mari în conturi bancare, în vederea retragerii în mod ilicit a unor sume, prin folosirea unor cărți de identitate falsificate.
După aproximativ o săptămână, Slăvilă și Zanfir i-au comunicat lui Băleanu date de ordin personal aparținând lui Ion Șerban, despre care știau că deține sume mari de bani în conturi deschise la BRD-GSD. De aici, până la a realiza un plan aproape perfect de inducere în eroare a lucrătorilor bancari și de a ridica sume mari de bani din conturi nu a fost cale prea lungă. Până și falsificarea unei cărți de identitate, pe care a fost pusă poza unuia dintre inculpați, a fost realizată cu ușurință.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.3185 secunde