Legalizarea canabisului, o alternativă pentru România? Cum se poate reduce consumul de droguri

6098
4
Legalizarea canabisului, o alternativă pentru România? Cum se poate reduce consumul de droguri - fondlegalizareadrogurilor1711992-1711998085.jpg

Articole de la același autor

Consumul anumitor droguri a început să fie legalizat în tot mai multe state europene. Ultima țară care a luat această decizie este Germania, unde, din data de 1 aprilie, s-a oficializat legalizarea consumului, în scop recreațional, și plantării de canabis în rândul persoanelor majore.

În prezent, șapte state din Europa au legalizat consumul de canabis. Acestea sunt: Olanda, Spania, Portugalia, Cehia, Malta, Elveția și Germania. „De ce? Pentru că uite, cu toate eforturile, nu reușești să ții în frâu acest fenomen. Nu că nu reușești, el explodează și nu numai la noi”, a explicat Marius Oprișan, directorul Asociației de Prevenire, Evaluare și Terapii în Adicții Equitas Constanța.

Potrivit ultimului Raport Mondial referitor la consumul de droguri, se pare că în ultimul deceniu s-a înregistrat, la nivel global, o creștere de 23% a consumului de droguri, iar a traficului de aproape trei ori.

Astfel, tot mai mulți cetățeni, printre care și români, solicită legalizarea consumului de droguri, dând ca exemplu statele în care această decizie a adus multe beneficii.

Marius Oprișan a menționat că un prim avantaj al scoaterii la suprafață a fenomenului este ținerea unei evidențe: „În momentul în care cumperi, i se scanează actul de identitate”. Un alt beneficiu, invocat în principal de susținătorii legalizării substanțelor, dar confirmat și de directorul Equitas Constanța, se referă la veniturile mari care pot veni la bugetul de stat. „Sunt foarte mulți bani care vin la stat, iar aceste fonduri pot fi gestionate foarte bine. De exemplu, în Olanda, o parte din aceste fonduri se duc pe centre de tratare și sunt foarte dezvoltați pe partea asta”, a mai explicat Marius Oprișan.

„Legalizarea drogurilor crește și siguranța consumului, adică se știe cu siguranță că este canabis și nu ce se ia de la colțul străzii”, a mai explicat el.

Conform acestuia, cei care vând substanțe în cartier „bagă tot felul de prostii” în doze, pentru a le înmulți.



Ce spun specialiștii despre efectele legalizării


Potrivit psihologilor și psihiatrilor specializați în domeniul consumului de substanțe, legalizarea drogurilor îi împiedică pe cei care se confruntă cu dependența să se lase de consum. „El îți vine la terapie, după care iese și se duce înapoi la droguri. Aici e cam ca la alcool”, a explicat directorul Equitas Constanța, menționând și că persoanele care sunt dependente de alcool sunt mai greu de tratat, deoarece sunt „ispite” peste tot, de la evenimente sociale, la spații publice, iar băuturile alcoolice sunt ușor de procurat.

Centrele de reabilitare din România

În ceea ce privește centrele de reabilitare din țară, există destul de multe instituții, atât în mediul privat, cât și în sistemul de stat, însă acestea duc lipsă de personal, sau serviciile oferite depășesc bugetul multor cetățeni.

Astfel, în centrele de stat ale Agenției Naționale Antidrog, „echipele terapeutice ar trebui să fie formate din medic, asistent social și psiholog”, însă aceste echipe nu sunt complete în toată țara. De exemplu, în Tulcea se află doar un psiholog, iar medicul și asistentul social trebuie să se deplaseze din Constanța, unde echipa este completă.

Totuși, persoanele care se află într-o situație disperată, de exemplu dacă au făcut o supradoză și se simt rău, se pot duce la spital, la secția Primiri Urgențe, pentru a beneficia de ajutor medical de specialitate.



Comentează știrea

Actiuni pt. limitare
2 aprilie

[ directe si indirecte ]. [ directe pe sursa ] : provenienta [ import : granita ] si [ pe consum : aia care scapa ]. Productie [ plante cu presa la sursa de date ]. La altii aia au prafuri, etc sint super specializati ! [ indirecte : legislatie si alternative ]. Legislatie pui sanctiuni si pedepse spre minim 1generatie si mai mult ! Alternative, aici de pe gradinita prin educatie si principii morale. Doar pe [ sport ] ai luat pastiluta ai gasit bancuta pentru multe ture ! RO si prin fonduri, intuitiv inca e intr-un stadiu incipient dar ... Pe cadul mai larg de EU, efort combinat si prin prima categoriei de retea internationala de infractori bine organizati si specializati ! Ca si libera alegere a vredniciei Orasului, Tarii si aici e vitala buna cooperare intre cetateanul onest si autoritate pe baza bunelor norme morale ! Ar mai fi si istoria, mai exact pe cadrul international se traduce prin vizite la categoriile destinate extinctiei prin prisma unui mobil generator de expansiune teritoriala [ ww2 cu toata istoria ]. Reformulat, vedeti pe un "centru local" cit de bun e prafurile? [ si pe celula de baza pe componenta directa la marturii ]

Set de masuri
2 aprilie

Mereu pentru a realiza eficient ceva e nevoie de un set coerent de masuri fara incompatibilitati intre norme ! Pe orice domeniu se aplica. Te duci la doftor iti da un tratament care vizeaza auxiliar tot organismul sau mai simplu : " degeaba doar pastile fara papica ! ".

alcool
2 aprilie

Bei pina ajungi in sant si dupa schelet te recunoaste satul. Adica si control mintal e nevoie pentru buna concordanta cu aspectele primare, altfel doar prin daruire bun de scoala primara la clasa de anatomie ca vine deja dezinfectat si deparazitat !

melodie
2 aprilie

Uite-l si pe YYica, Toata ziua da la sticla. Intr-o zi cu soare aspru, Gasi una de albastru, Frumusica de bordura. La ciuperca tura de tura. Asa-i viata cu pacat, Tot mereu neastimparat ! [ vicii , indiferent care tot la fel e finalitatea ! si de multe ori merg bine impreuna ! ]

Pagina a fost generata in 0.4 secunde