Marius Oprișan: "E din ce în ce mai greu să vin să-ți spun eu ce efecte sunt, atât timp cât dincolo e permis"

3524
Marius Oprișan:

Articole de la același autor

Nu este un mit faptul că, la nivel național, dar mai ales în județul de la malul mării, consumul de droguri a crescut foarte mult după pandemie. La analiza pe șase luni, anul trecut, numărul persoanelor depistate conducând autoturisme sub influența drogurilor era de peste 1.200. Atunci când se întâmplă ceva grav din cauza acestui fenomen, se iau măsuri și se implementează proiecte, însă, când lumea uită de subiect, autoritățile competente „se culcă pe o ureche”.

Sunt doar câteva dintre aspectele semnalate de către fostul șef al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, Marius Cristian Oprișan, care atrage atenția asupra lipsei specialiștilor și asupra lucrului făcut „de mântuială”.

„Am constatat că, după pandemie, a crescut foarte mult consumul. Trebuie să accentuăm nevoia de implicare a fiecărui specialist, inclusiv pe partea medicală. De exemplu, comisiile pentru școala de șoferi. Când îți faci dosarul, sunt niște investigații medicale în care, dacă tu plătești, clinica e obligată, cumva, să îți dea acel aviz. Dar hai să ne uităm puțin mai în detaliu, până la urmă, îți poți salva viața!

Numărul specialiștilor din instituțiile de aplicare a legii este relativ mic, cei mai mulți au plecat la pensie, iar acest lucru se vede. Cei care sunt nu pot face față la tot ce se întâmplă. Iar legislația europeană este permisivă. Germania, Cehia, Malta, Luxemburg și Elveția vor legaliza în scop recreațional canabisul. Și atunci, dacă ai aici la doi pași, te duci și îți procuri. Și e din ce în ce mai greu să vin să-ți spun eu ce efecte sunt, atât timp cât dincolo e permis”, a precizat fostul șef Antidrog.

Acesta a mai semnalat nevoia de a se menține un plan de măsuri pentru prevenirea consumului de droguri pe litoral. Sunt multe măsuri care se iau doar după ce are loc un accident grav, dar nu au continuitate. Și a oferit ca exemplu accidentul lui Răzvan Ciobanu din minivacanța de 1 mai 2019. „A vuit toată lumea după acel episod. La începutul lunii iunie, a venit în Constanța ministrul de Interne de pe atunci, Carmen Dan. A discutat cu toate structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Constanța și s-a decis să se implementeze un plan de măsuri comun pentru prevenirea consumului de droguri pe litoral. Atunci, am avut ca parteneri Inspectoratul Județean de Poliție, Jandarmeria Constanța, Gruparea Mobilă de Jandarmi Tomis și Inspectoratul pentru Situații de Urgență. În ce a constat acest plan? În primul rând, a constat în prevenirea și informarea tinerilor veniți pe litoral. Aici a fost implementată campania «Litoral fără droguri», unde se desfășurau activități pe plajă, atât de informare, cât și de atragere către evenimente sportive. Erau anumite puncte de informare în zonele de promenadă. Se desfășurau evenimente cu tematică, precum expoziții, dar și sesiuni de informare cu personalul angajat al teraselor, cluburilor și așa mai departe. Tot atunci, s-a implementat și campania «Safe party», pe partea de festivaluri. Totodată, anul trecut, s-a reușit, cu Primăria Mangalia și cu cei de la Administrația Porturilor Maritime, crearea unui info point pe plaja din Vama Veche. La acest info point se derulau tot felul de activități. Cu mare greutate s-a reușit realizarea acestui proiect. Dar anul acesta nu s-a mai făcut”, a adăugat specialistul, care a povestit puțin din ceea ce observa în rândul adolescenților când lucra la Agenția Națională Antidrog.

„Eu am lucrat la Agenția Națională Antidrog aici, în Constanța. Principala activitate a instituției este cea de prevenire. Ne invitau liceele să participăm la banchete. Până să se întâmple evenimentul de la Colectiv, se făceau banchete în foarte multe cluburi. Observam că în special fetele nu știau să consume alcool. Luau pe brațe alcool, la 16 ani ai lor. Ca părinte, trebuie să îi zici: Du-te și bea și tu doar un pahar. Cu toate că, acolo, nu se serveau băuturi alcoolice. Dar toate supermarketurile din zonă aveau. Se făcea într-un fel și toată lumea era amețită. Este vorba de educație și informare”, a încheiat specialistul antidrog.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.515 secunde