Șantaje, amenințări, sechestrări, incendieri

"Legea Beinur" în sudul litoralului

2810
Beinur Nuredin și alte opt persoane au fost trimise în judecată, ieri, de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru comiterea infracțiunilor de șantaj, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice. Polițistul Cristinel Nițoi nu lipsește din lista inculpaților, el fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, favorizarea infractorului
și conflict de interese.

Procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție i-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Beinur Nuredin, Erchin Nuredin, Nelu Mihai Balaban, Marius Pădure, Constantin Ovidiu Pop, Valentin Popa, pentru instigare la șantaj, șantaj în formă continuată, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice, mărturie mincinoasă, favorizarea infractorului și fals în declarații în formă continuată, și, în stare de libertate, pe Cristinel Nițoi, Emanoil Hanganu și Petre Cantranjev, pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, favorizarea infractorului, conflict de interese, instigarea la abuz în serviciu, instigarea la fals intelectual, instigare la fals în declarații și deținere de arme neletale.

Nițoi se ocupa cu mușamalizarea
Procurorii spun că, din probele administrate, s-a demonstrat că cei nouă, începând cu anul 2000, percepeau taxe de protecție (valoarea acestora ridicându-se la câteva mii de euro pe an) de la diverși oameni de afaceri, în schimbul promisiunii că vor putea derula în liniște activități comerciale pe litoral. Victimele (semnatarele unor plângeri penale depuse la poliție) erau descurajate în demersurile lor de soluțiile de netrimitere în judecată dispuse de sau prin intermediul acțiunilor întreprinse de polițistul Cristinel Nițoi (ofițer de poliție judiciară), inculpații reușind să stopeze cercetările în cauzele  respective și să mușamalizeze aflarea adevărului.
Procurorii spun că Nițoi era cel care urmărea favorizarea membrilor familiei lui Beinur Nuredin, folosindu-se de autoritatea pe care o avea asupra celorlalți polițiști din cadrul Poliției Stațiunii Neptun, mai ales în perioadele în care era împuternicit la conducerea acesteia.
Totodată, din probatoriul administrat în cauză, a rezultat faptul că, pentru a-și pune în aplicare planurile, inculpații recurgeau, de  cele mai multe ori, la amenințări cu moartea la adresa persoanelor vătămate și a membrilor familiilor acestora, precum și a martorilor, atât în mod direct, cât și prin mesaje telefonice sau distrugeri de bunuri cu scopul intimidării.

15.000 de euro pe an - taxă de protecție!
Unul dintre exemplele date de procurori este cel în care Beinur Nuredin, Erchin Nuredin, Ermin Nuredin, Nelu Mihai Balaban, Marius Pădure și Elvis Petcu s-au deplasat, la data de 18.02.2010, la Unitatea 129 Neptun, unde au provocat scandal. Ei nu s-au oprit aici, ci au continuat cu distrugerea de bunuri, acțiuni ce au condus la sesizarea organelor de poliție care s-au deplasat la fața locului.
Inculpații au recurs la aceste măsuri extreme în momentul în care patronul a încercat să-și câștige în instanță sau prin intermediul organelor de poliție dreptul de proprietate asupra unui teren pe care erau amplasate unități comerciale al căror acționar majoritar era. Patronul respectiv cesionase folosința terenului, cu titlu gratuit, inculpaților Beinur Nuredin și Erchin Nuredin, cesiune ce reprezenta, de fapt, taxă de protecție (apreciată la valoarea de 15.000 euro/an).
Totodată, cercetările au mai relevat și faptul că printre activitățile infracționale ale inculpaților se numără și acțiuni de recuperare a unor pretinse sau reale datorii existente între persoane fizice, prin recurgerea inculpaților la metode de constrângere psihică a părților vătămate (amenințări cu moartea, cu sechestrarea, cu incendierea unor bunuri).
Astfel, Nuredin Beinur i-a determinat pe Nelu Mihai Balaban și Constantin Ovidiu Pop să exercite, la sfârșitul lunii aprilie 2010, amenințări și presiuni de natură psihică asupra unei persoane, cu scopul de a recupera o pretinsă datorie de 8,4 kg de aur.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus, prin ordonanță, instituirea unui sechestru asigurator asupra acțiunilor deținute de către Beinur Nuredin în cadrul unei societăți pe acțiuni.
Dosarul a fost înaintat pe rolul instanței Curții de Apel București.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9161 secunde