Scandalul eolienelor de la Cogealac se mută în instanță

3144
Scandalul eolienelor de la Cogealac se mută în instanță - d8779a08177c8ff703dcedae08740f9b.jpg
Procurorii constănțeni au dispus, ieri, trimiterea în judecată a persoanelor considerate vinovate de revolta de la Cogealac, de acum aproximativ o lună, în care agenții de pază de la un parc eolian au tras mai multe focuri de armă, fiind rănite cinci persoane, printre care și viceprimarul comunei.

Primarul și viceprimarul - sus-pendați deja din funcții - de la Cogealac, Cati Hristu, respectiv Mihai Dore, alături de fratele vice-primarului - Nicolae Dore și localnicii Ilie Coman, Daniel Cornea, Pavel Copilescu, Mitică Lenu și Florian Barbu au fost trimiși, ieri, în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța pentru comite-rea infracțiunilor de asociere pentru comiterea de infracțiuni, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea gravă a liniștii publice. La primarul Cati Hristu procurorii au mai adăugat două infracțiuni, este vorba de ultraj (asupra unui polițist) și de instigare publică și apologia infracțiunilor.
Procurorii spun că în sarcina lui Cati Hristu s-a reținut că, începând cu săptămâna 19 - 25 iulie 2010, alături de ceilalți inculpați, ar fi pus la cale modalitățile violente de a-i convinge, chiar și prin forță, pe angajații firmei CEZ România SRL și pe partenerii acestora să înceteze lucrul la instalarea parcului eolian energetic.
Așa se face că, în dimineața zilei de 26 iulie 2010, în fața Primăriei din localitate a avut un așa-zis miting de protest, neautorizat de Poliție, la care au participat peste 100 de persoane.
Tot anchetatorii spun că există date care să ateste că primarul Cati Hristu ar fi cooptat persoane și din afara localității, oferindu-le în schimb diferite sume de bani, pentru a-l "sprijini" în timpul protestului prin care se încerca evacuarea firmei CEZ de la punctele de lucru de pe raza comunei.
"În fața mulțimii adunate, primarul a informat în mod tendențios opinia publică despre împrejurarea că firma CEZ nu are autorizație de construcție legală, întrucât în opinia sa autorizația emisă de Consiliul Județean Constanța, în temeiul dispozițiilor Legii nr.50/1991, ar fi ilegală, deoarece nu a avut la bază și avizul favorabil al primăriei sau Consiliului local Cogealac" - spun procurorii în rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată.
Primarul ar fi îndemnat persoa-nele respective să se deplaseze împreună pe câmp, la punctele de lucru ale firmei CEZ, astfel că grupul de persoane s-a deplasat la bordul a 40 de autoturisme, printre care și două microbuze ale primăriei și un utilaj tip Caterpilar, la un punct de lucru situat la circa 1 km de comună.
La locul respectiv, viceprimarul și ceilalți inculpați i-au somat pe angajații firmei CEZ să părăsească spațiul respectiv, unele persoane trecând chiar la smulgerea țărușilor și a gardului împrejmuitor.
În același timp, primarul Cati Hristu l-ar fi amenințat și bruscat pe unul dintre agenții de poliție care se aflau la locul respectiv. La cel de-al doilea punct de lucru, mulțimea a intrat în forță în perimetrul păzit de agenții de pază ai SC Romnațional SRL Con-stanța, care erau sprijiniți și de o echipă de intervenție înarmată cu puști cu bile de cauciuc.
"Întrucât mulțimea nu s-a supus solicitărilor celor șase polițiști aflați la fața locului de a nu recurge la violențe, apoi mai multe persoane au smuls țărușii de susținere ai gardului împrejmuitor și au aruncat cu aceștia spre agenții de pază, apoi au aruncat și cu pietre și bolovani, iar inculpatul Pavel Copilescu chiar a intrat cu utilajul Caterpilar în perimetrul îngrădit spre agenții de pază, după efectuarea a cel puțin trei focuri de avertisment în plan vertical, doi dintre agenții de pază au executat focuri de armă cu bile de cauciuc spre picioarele persoanelor din mulțimea agresivă, așa încât au fost răniți inculpații Mihai Dore, Nicolae Dore, Laurențiu Ruscu, Ilie Coman și Daniel Cornea" - spun procurorii.
Anchetatorii au disjuns cauza, în vederea continuării cercetărilor, față de Laurențiu Ruscu și alți participanți la miting, iar față de agenții de la Romnațional s-a dispus neînceperea urmăririi penale pentru infracțiunea de tentativă la omor, pentru că s-a apreciat că, la executarea focurilor de armă împotriva inculpaților au acționat în legitimă apărare.
Dosarul a fost trimis pe rolul Judecătoriei Constanța, care urmează să stabilească primul termen de judecată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2855 secunde