Judecătorii au refuzat să vizioneze o nouă înregistrare video a conflictului de la Cogealac

3551
Judecătorii au refuzat să vizioneze o nouă înregistrare video a conflictului de la Cogealac - fd58f7f82a93a11e5182adb27631fa1f.jpg

VEZI IMAGINILE VIDEO AICI



Ieri, magistrații de la Judecătoria Constanța au luat în discuție cererea de revocare a măsurii ares-tării preventive în cazul primarului suspendat de la Cogealac, Cati Hristu, și a celorlalți cinci localnici care au fost arestați în urmă cu mai bine de două săptămâni, respectiv Florian Barbu, Ilie Coman, Pavel Copilescu, Daniel Cornea și Mitică Lenu.
În fața Judecătoriei Constanța s-au strâns, ieri, câteva zeci de persoane, care s-au înghesuit să-i vadă pe Cati Hristu și pe ceilalți cinci arestați în momentul în care au fost coborâți din duba Poliției și introduși în beciurile de la instanțe. Aceleași persoane au așteptat, până seara, ca judecătorii să ia o decizie.
Avocatul care i-a reprezentat pe cei șase inculpați în fața instanței de judecată, Ionel Hașotti, a spus în fața judecătorului că măsura arestării a fost luată cu încălcarea prevederilor legale și a solicitat admiterea a două tipuri de probă: una reprezentând vizionarea unei înregistrări care nu a mai apărut până în prezent la dosarul cauzei sau în massmedia și proba cu înscrisuri.

Imagini video noi cu protestul de la Cogealac
Ionel Hașotti a spus că din această înregistrare video rezultă aspecte care nu pot fi ignorate și că arată o cu totul altă situație de fapt decât cea prezentată până în prezent de procurori în acuzarea celor șase și, de asemenea, necunoscută in-stanței de judecată care a luat în discuție propunerea de arestare preventivă. "Instanțele nu au avut la îndemână toate probele" a spus Ionel Hașotti, care a completat către judecătorul Mihaela-Lavinia Cîrciumaru: "Pe mine m-au mișcat înregistrările respective… Niciodată în România de după 1989 nu s-a mai întâmplat așa ceva! Oamenii mânați ca la abator și agenții de pază deschizând focul împotriva unor femei și copii pașnici. Se vede clar că primarul nici nu a participat în prima fază a mitingului. Se poate observa, de asemenea, cum o femeie a încercat să scoată un țăruș și că nu s-a pătruns (n.r. - așa cum au precizat procurorii în propunerea de arestare) în perimetrul firmei de pază. La prima locație, reprezentantul CEZ s-a retras, abia la a doua agenții de pază au recurs la forță. Totul a fost premeditat de agenții de pază! La cel de-al doilea punct de lucru se aflau zece agenți cu veste antiglonț și puști de asalt. Au deschis focul de la aproximativ zece metri. Agenții de pază nu aveau arme defensive, nu aveau arme cu gaz, bastoane cu șocuri electrice, doar carabine de
asalt" - a subliniat avocatul.
Mai mult, Ionel Hașotti a spus că protestatarii nu au solicitat decât să se respecte legea până când Justiția își va spune cuvântul în conflictul juridic dintre firma CEZ și Primăria Cogealac.
"Imaginile care pot fi vizionate între minutele 42 și 48 de pe aceas-tă înregistrare video seamănă izbitor cu cele din media internațională, cu acțiunile împotriva protestatarilor din țările nedemocratice" - a mai spus Ionel Hașotti.
"Mai mult, noi spunem că s-a folosit până și muniție expirată" a mai completat avocatul, dând de înțeles că acest fapt ar fi putut duce la producerea unor răni mult mai grave protestatarilor.
În susținerea cererii de revocare a măsurii arestării preventive s-a solicitat și admiterea probei cu înscrisuri. În acest sens, avocatul Ionel Hașotti a depus un set de documente, printre care mai multe procese-verbale, hotărâri ale administrației locale în perioada 2008 - 2010, cereri olografe ale soțiilor inculpaților în care povestesc despre situațiile delicate în care se află, în cazul lui Ilie Coman că ar fi curatorul unei persoane cu dizabilități psihice, o rezoluție prin care primarul a fost scos de sub urmărire penală de DNA pentru luare de mită, dispoziția Inspectoratului de Stat în Construcții prin care, chiar în aceste zile, s-a dispus sistarea lucrărilor la parcul eolian de la Cogealac, inițiativa Guvernului României (pornind de la cazul Cogealac) privind modificarea legii care face referire la folosirea armamentului de către firmele specializate de pază etc.

Procurorul a refuzat toate probele apărării
Procurorul de ședință a solicitat respingerea probelor la care a făcut referire apărarea, lucru ce l-a determinat pe avocatul Ionel Hașotti să reacționeze, acuzând că nu se respectă "principiul egalității armelor" și că Ministerul Public dă astfel de înțeles că doar probele administrate de el sunt bune, chiar dacă sunt incomplete, avocatul aruncând semne de întrebare vizavi de interesul care există de a se afla adevărul în acest dosar. El a insistat pe faptul că procurorii nu au administrat toate probele din care să reiasă situația de fapt, dar nici nu acceptă altele care ar putea fi lămuritoare, conchizând: "Noi, cu «ajutorul» Ministerului Public, trebuie să uităm de actul de democrație!"
În cele din urmă, instanța de judecată a hotărât ca proba privind vizionarea imaginilor de pe DVD-ul depus la dosar de către apărare să fie respinsă ca inadmisibilă, motivând că, la acest moment procesual, mijlocul de probă respectiv trebuie administrat doar la procuror. În schimb, instanța a admis proba cu înscrisuri, astfel că teancul de hârtii a fost depus la dosarul cauzei.
După câteva ore, instanța s-a pronunțat și a dispus respingerea cererii de revocare a măsurii arestării preventive, astfel că cei șase rămân în arest. Decizia este definitivă.
Imaginile video la care a făcut referire avocatul Ionel Hașotti le puteți viziona pe site-ul ziarului Cuget Liber.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2527 secunde