"Magneții" atacă trenurile sub focuri de armă

1097

Furturile de fier vechi din trenurile de marfă au devenit, de mulți ani, un fenomen infracțional ce pare de nestăpânit. Centrele de colectare a fierului vechi s-au înmulțit ca melcii după ploaie, "magneții", așa cum sunt numiți hoții, furnizându-le din plin material de lucru. "Această creștere majoră a numărului cazurilor de furt de fier vechi, din vagoanele trenurilor CFR marfă, se datorează centrelor de colectare a fierului vechi", a declarat pentru Cuget Liber, comisarul șef Cornel Tănase, șeful Poliției Transporturi.
Și pentru că poarta de ieșire a fierului vechi din țară este Portul Constanța, aici, la malul mării,
s-au creat practic adevărate rețele specializate de hoți. Potrivit polițiștilor, cele mai periculoase zone sunt Lehliu, Sărulești, Constanța (pe distanța dintre gară și port, acolo unde este limită de viteză). Casele populate de romi, aflate lângă calea ferată, au devenit depozite și ascunzători pentru hoți.
"Magneții" nu se mulțumesc însă doar să atace trenurile, ci se "lipesc" chiar de calea ferată și sistemele de securitate feroviară. Astfel, la fiecare revizie tehnică a trenurilor CFR marfă, se constată lipsa bobinelor, inductorilor, a plăcuțelor și cablurilor. Dincolo de caracterul penal al faptei, acești indivizi pun în pericol securitatea feroviară, atentând practic la viața celor care călătoresc cu trenul.
Inconștiența celor care recurg la astfel de fapte este dur pedepsită de către polițiști. De la începutul anului și până în prezent, în urma acțiunilor oamenilor legii împotriva hoților, doi suspecți au fost împușcați mortal și mai mulți au fost răniți.
"În echipamentul nostru se regăsesc și pistoalele cu bile de cauciuc, iar la două zile avem evenimente pentru care trebuie să le folosim", a subliniat comisarul șef.
Comparativ cu anul trecut, este vizibilă o scădere a numărului infracțiunilor de acest gen. Diferența dintre cazurile înregis-trate în prima jumătate a anului precedent și prima jumătate a anului 2011 este de 37 la sută.
De asemenea, furturile de fier vechi nu sunt singurele infracțiuni de gen cu care autoritățile se confruntă. Furtul de combustibil din trenurile cisternă reprezintă și el o problemă majoră. Așadar, în primele șase luni ale acestui anului s-a înregistrat un număr de 14 reținuți pentru furturi de produse petroliere și îngrășăminte chimice, dintre care opt indivizi au fost arestați.
Zonele cu expunere la furt de combustibil și îngrășăminte chimice din trenurile de marfă sunt în Medgidia, Cernavodă, Mircea Vodă, Palas și Constanța.
Paula SOLOMON



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8231 secunde