Mai multe patrule cu câini pe străzi. IGPR vrea listă cu polițiștii dornici să lucreze cu patrupedele

717
Mai multe patrule cu câini pe străzi. IGPR vrea listă cu polițiștii dornici să lucreze cu patrupedele - fondpatrulecucaini1-1658415593.jpg

Articole de la același autor

De ani buni, numărul polițiștilor din stradă este insuficient. Un ajutor ar putea să fie creșterea patrulelor cu patrupezi, pe linie de ordine publică. Altfel spus, patrule formate dintr-un polițist și un câine polițist să vegheze la respectarea liniștii și ordinii publice. De 5 ani se tot discută pe marginea acestui proiect, atrag atenția sindicaliștii. Cel mai recent, mai marii Poliției Române au cerut să se facă liste cu polițiștii care ar fi dispuși să patruleze cu câini.

Deficitul de personal din Poliția Română este accentuat și se preconizează că va mai crește, odată cu ieșirea la pensie a polițiștilor cu experiență, din această toamnă. E drept, vin promoții noi din școlile de poliție, dar numărul absolvenților este insuficient pentru a acoperi necesarul. O soluție pentru a sprijini polițiștii în activitatea lor, mai ales că sunt multe zone, în mediul rural, unde patrulează doar câte un polițist, ar fi înființarea de noi structuri canine. Acest subiect a fost discutat, de data recentă, în cadrul întrunirii dintre conducerea Poliției Române și reprezentanții organizațiilor sindicale. Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol, a arătat că de 5 ani se discută pe marginea înființării unor grupe de intervenții canine, dar proiectul stagnează.
 

„Pe scurt, este vorba despre constituirea unor compartimente în subordinea Serviciilor de Ordine Publică din cadrul unităților teritoriale de poliție din țară în care să funcționeze grupe canine ce vor fi specializate pentru intervenție și patrulare, urmă, tutun, stupefiante și căutare, cu următoarea structură: la nivelul județelor unde există situație operativă complexă și funcționează și curți de apel să fi organizate grupe de 15 conductori câini și un ofițer coordonator; la nivelul celorlalte județe unde nu funcționează curți de apel să fie organizate grupe de 12 conductori câini și un ofițer coordonator. Cu privire la acest subiect, inspectorul general a precizat că este primordial ca aceste structuri să fie ocupate cu polițiști pasionați de animale, care să-și dorească efectiv să lucreze cu câinii de serviciu astfel încât cuplurile chinologice să înregistreze performanțele necesare din punct de vedere instituțional ale căror efecte să poată fi resimțite pe termen lung”, a arătat Cosmin Andreica.

Drept pentru care, conducerea Poliției Române a solicitat realizarea unor liste cu polițiști care ar dori să patruleze cu câini, „în așa fel încât proiectul să poată fi operaționalizat cât mai repede cu putință”.
 

„Pe această cale, solicităm tuturor colegilor din țară interesați să facă parte din grupele canine să ne contacteze prin intermediul paginii de Facebook sau pe adresa de e-mail [email protected], astfel încât să putem transmite situația doritorilor în mod centralizat Inspectoratului General al Poliției Române. Iar în funcție de demersul ulterior al instituției cu privire la acest proiect ne vom putea da seama dacă se dorește cu adevărat operaționalizarea sau doar tergiversarea proiectului care datează de aproximativ 5 ani, în contextul în care pentru ocuparea acestor funcții ar fi putut fi organizate chiar și concursuri cu încadrare din sursă externă după încetarea efectelor ordonanței ce are ca obiect suspendarea angajărilor în instituțiile publice până la data de 31.12.2022”, a mai subliniat sindicalistul.
 

De menționat că, în ultimii doi ani, din cauza deficitului de personal, conducerile mai multor inspectorate din țară – dintre care menționăm Brașov și Sălaj – au decis suplimentarea patrulelor cu câini polițiști de pe străzi. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.9166 secunde