Mazăre, cât mai tolerezi magazinele de vise?

2733
Mazăre, cât mai tolerezi magazinele de vise? - 263a8fc71ce0cdee99d20a80d45a2152.jpg
Numărul tinerilor care consumă plante etnobotanice a crescut îngrijorător la Constanța. Specialiștii afirmă că fenomenul este din ce în ce mai greu de controlat. Numărul magazinelor care vând astfel de produse crește de la o zi la alta. Chiar dacă ofițerii
de la Crimă Organizată fac verificări periodice, nimeni nu a luat încă măsura de a pune definitiv lacătul pe "magazinele de vise" deși acest lucru este posibil.

Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța afirmă că, în ultima perioadă, tot mai mulți tineri ajung la Urgență, din cauza consumului de plante etnobotanice. "De la începutul anului și până în prezent, am fost nevoiți să acordăm ajutor la aproximativ 150 de persoane care au consumat plante etnobotanice", a declarat medicul Florian Stoian.
Pe de altă parte, și polițiștii din Constanța susțin că se confruntă, din ce în ce mai des, cu infracțiuni săvârșite de persoane care consumă astfel de droguri. Deși nu aveau profil de infractori, luna trecută, doi tineri au ajuns după gratii, după ce au comis fapte cu violență, deoarece consumaseră plante etnobotanice.
Alexandru Cătălin Chilipira, de 20 de ani, s-a urcat într-un taxi din Năvodari, a scos un pistol și apoi l-a amenințat pe șofer, obligându-l să se dea jos din mașină. Speriat, șoferul a coborât, iar tânărul a demarat în trombă cu toate că nu avea permis de conducere. El a fost prins în mai puțin de o oră, în localitatea Sibioara. Inițial, polițiștii au crezut că au de-a face cu un bărbat care consumase alcool însă, pe parcursul interogatoriului, și-au dat seama că tânărul era mult prea amețit din cauza drogurilor consumate. În cele din urmă, chiar el a spus anchetatorilor că etnobotanicele i-au luat mințile. Mai mult, a recunoscut că a furat taxiul deoarece intenționa să se sinucidă, pentru că nu reușește să se lase de consumul drogurilor. Magistrații au decis că Alexandru Cătălin Chilipira poate fi considerat un pericol social și au decis ca acesta să fie arestat preventiv.

Un polițist bătut și o fată aproape violată
La scurt timp, un alt tânăr, fost polițist, a comis o altă infracțiune foarte gravă. O elevă de la Colegiul Energetic din Constanța a fost bătută cu sălbăticie și a scăpat ca prin minune de viol. Bianca Leucă, de 17 ani, plecase de la școală împreună cu o colegă, Sandra Tima. Cele două fete erau însoțite de un băiat și se îndreptau pe malul Lacului Tăbăcăriei, spre Biserica Sfântul Mina. La un moment dat, de ei s-a apropiat un tânăr. Individul a tăbărât pe Bianca și a luat-o la bătaie, după care a încercat să o violeze. În tot acest timp, cealaltă fată a reușit să sune la 112. Agresorul a fost prins și dus la Poliție. Marius Ionuț Magda are 29 de ani și, până anul trecut, a fost agent la Poliția Transporturi din Constanța. Oamenii legii spun că tânărul este consumator de plante etnobotanice și de aceea a comis această faptă care l-a dus după gratii.
Un alt caz a avut loc în urmă cu doar câteva zile. Alexandru Neazif, de 21 de ani, din Techirghiol a ajuns să aibă dosar pentru ultraj după ce a lovit un polițist. Tânărul a spus că a consumat plante etnobotanice, și-a pierdut mințile și n-a mai știut ce face.

La Brașov și Iași, nu vor mai exista magazine de vise
Zilele trecute, deputatul Tudor Ciuhodaru a cerut Primăriei din Iași să anuleze autorizațiile de funcționare ale magazinelor care comercializează produse etnobotanice. Propunerea este agreată și în alte zone. Primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, a anunțat că, începând cu 15 noiembrie, comercializarea de produse etnobotanice va fi interzisă pe tot teritoriul orașului. El a precizat că autorizațiile de funcționare ale magazinelor care vând astfel de substanțe vor fi anulate.
Și la nivelul județului Constanța există primari prevăzători. De exemplu, tinerii din Ovidiu nu pot cumpăra plante etnobotanice de la ei din oraș.
"Există o hotărâre de Consiliu Local potrivit căreia, pe raza orașului Ovidiu, este interzisă comercializarea plantelor etnobotanice și colectarea fierului vechi. În Ovidiu, nu o să vedeți niciodată magazine de vise sau centre de fier vechi. Cine vrea așa ceva trebuie să se ducă la Constanța", a declarat primarul Dumitru Bocai.
În ceea ce privește municipiul Constanța, și edilul Radu Mazăre ar putea să procedeze astfel, însă se pare că nu se grăbește. Mai exact, ar putea emite dispoziție de primar sau un alt act administrativ pentru ca pe raza municipiului Constanța, să se interzică eliberarea de autorizație pentru orice magazin de acest tip.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4002 secunde