Meseria lor este... moartea. "Gândiți-vă cum este să stați de vorbă cu familia unui copil decedat într-un accident rutier"

1916
1
Meseria lor este... moartea.
Meseria de medic legist implică numeroase riscuri profesionale, atât fizice, dar și psihice. Deși cei care au optat pentru o astfel de carieră știu la ce s-au înhămat, pe parcurs medicii descoperă partea negativă a acestei meserii. Expertul medico-legal gradul I, dr. Marius Popa afirmă că au fost colegi de-ai săi care au contactat boli profesionale, însă niciun risc nu poate fi comparat cu cel psihologic, acesta fiind cel mai mare risc, în opinia șefului Serviciului Județean de Medicină Legală Constanța. 


Medicii legiști sunt expuși în cadrul meseriei pe care o practică la substanțe toxice, biologice și la riscuri psihologice, de care se ține prea puțin cont. Când vorbim despre riscul de expunere la substanțele toxice, lucrurile sunt oarecum simple. Sunt efectuate niște măsurători, se stabilește ce substanțe toxice sunt prezente și se încearcă filtrarea la locul de muncă. 


"În privința riscului biologic s-a vorbit despre montarea unor lămpi cu ultraviolete la morgă și dotarea cu măști, însă este o abordare greșită. Riscul biologic există permanent și noi suntem singura specialitate, alături de anatomia patologică, unde nu poți să înlături acest risc. Eu, când mă apuc să fac autopsia unui om, nu știu ce găsesc acolo, tocmai de aceea o fac. Vă spun din experiență că este un risc major, pentru că te apuci și faci autopsia unei persoane care nu a fost spitalizată, care nu are diagnostic, care nu are medic de familie și nu știi ce găsești", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Marius Popa, șeful Serviciului Județean de Medicină Legală Constanța. 


Riscul de contami-nare nu se rezolvă cu lămpi ultraviolete sau doar cu niște mănuși, atunci când vorbim de germeni foarte agresivi, completează expertul medico-legal: "Drept dovadă, avem colegi care au contactat boli profesionale precum TBC". De departe cel mai mare risc al acestei meserii este cel psihologic, fiind vorba despre o specialitate în cadrul căreia medicii legiști își petrec mult timp în preajma morții, a cadavrelor, aflate uneori în stare avansată de descompunere. Dacă în cazul medicilor din alte specialități există satisfacția lucrului bine făcut, în cazul medicinei legale acest aspect nu există.


"Un impact negativ greu de suportat intervine atunci când avem de-a face cu moartea copiilor. Noi suntem croiți genetic să nu acceptăm moartea unui copil, dar trebuie să trecem peste asta, să facem autopsia și să facem un act științific. Un alt risc profesional este contactul cu familia celui decedat. Gândiți-vă cum este să stați de vorbă cu familia unui copil decedat într-un accident rutier. O încărcare negativă mai mare ca asta nu puteți găsi. Trebuie să accepți ideea că te încarci negativ și să mergi mai departe", a mai adăugat dr. Marius Popa. 


Comentează știrea

RoM
9 iunie 2017
Dati-va demisia !

In accidente rutiere su electrocasnice cei mai recalcitranti sunt neplatitorii de taxe si impozite ! Deci , nu mai practicati meseria asta ......ROMania este plina !

Pagina a fost generata in 0.5889 secunde