Metoda "Accidentul" face ravagii la Constanța. Banii rămân la escroci și după ce sunt prinși

791
2
Metoda
În ciuda mediatizării intense a metodei "Accidentul" și a nenumăratelor cazuri în care constănțenii au căzut pradă acestei înșelăciuni, fenomenul este departe de a fi eradicat. Polițiștii recunosc că acest subiect a beneficiat de cea mai intensă mediatizare, dar fără a avea succesul scontat, întrucât persoanele trecute de vârsta a doua continuă să fie credule și să se lase pradă înșelătoriilor prin telefon. 


Ultimul caz înregistrat a fost pe data de 18 iunie, când o femeie, în vârstă de 82 de ani, din Constanța, a fost sunată pe telefonul fix de către o persoană necunoscută, care s-a recomandat a fi medic. Femeia a fost informată că fiul său a provocat un accident rutier și a rănit grav un copil de patru ani, iar pentru tratarea minorului este nevoie de suma de 50.000 de lei. Pensionara a fost de acord să plătească o sumă mai mică de bani, iar la scurt timp, la ușa femeii s-a prezentat o persoană căreia i-a înmânat un plic cu suma de 2.000 de lei. Ulterior, persoana vătămată a realizat că a fost înșelată și a sesizat polițiștii Secției 2. 


Victimele oferă informații prețioase 


Deseori, cei care comit înșelăciunile sunt foarte spontani și se folosesc de informațiile pe care victimele le oferă în mod involuntar, pentru a convinge persoanele trecute de vârsta a doua să ofere sume de bani. Informațiile pot conține numele fiului sau fiicei, țara și orașul în care se află sau dacă deține sau nu carnet de conducere, iar asta poate juca un rol decisiv în convingerea victimelor. Numerele de telefon alese de escroci sunt aleatorii și se apelează schimbând ultimele cifre ale numărului de telefon, până cineva răspunde. "De cele mai multe ori, ei nu știu date, și vă spun aceste detalii din probatoriul administrat în situațiile cu care ne-am confruntat până acum. Surpriza este atât de mare atunci când este sunată persoana, încât fără să-și dea seama, oferă aceste date singură. Victimele sunt atât de bulversate în momentul când li se spune că un fiu sau o fiică este implicată într-un accident, încât efectiv nu-și dau seama că ei furnizează informațiile respective. Tot din experiența pe care o avem până în acest moment, nu sunt sunate doar anumite persoane, ci se sună la rând. Nu toate numerele apelate duc la consumarea infracțiunii în sine", a declarat cms. șef Tudorel Dogaru, șeful Poliției Municipiului Constanța. 


"Nu cred că Poliția a făcut mai multă publicitate unei metode…"


Față de anul trecut numărul cazurilor nu a crescut simțitor, însă faptul că șarlatanii reușesc să păcălească cetățenii în continuare, în ciuda mediatizării intense, îi îngrijorează pe oamenii legii. În afara materialelor apărute în mass-media, în legătură cu acest subiect, polițiștii constănțeni desfășoară diverse activități cu asociațiile de proprietari. De asemenea, ei se deplasează la domiciliul persoanelor pe care le consideră predispuse a fi victime unor asemenea infracțiuni, prin prisma vârstei. "Îngrijorător pentru mine este faptul că s-a făcut atâta publicitate și, totuși, se înregistrează acest fenomen. Fenomenul va dispărea în momentul în care nimeni nu va mai da curs solicitărilor sau atunci când cei care vor da curs solicitărilor, vor fi din ce în ce mai puțini. Întotdeauna, la înșelăciuni, a funcționat o metodă atât timp cât au existat persoanele dispuse sau care alegeau să dea curs la o astfel de solicitare. Nu cred că Poliția a făcut mai multă publicitate unei metode, ca în cazul «Accidentul» și nu îmi dau seama din ce motiv nu au conștientizat toate persoanele", a mai adăugat cms. șef Tudorel Dogaru. 


Dosare soluționate, prejudicii nerecuperate


De la o grupare la alta, lucrurile evoluează. Povestea se schimbă, hainele sunt altele și locurile alese pentru preluarea banilor diferă de la un caz la altul. De obicei, unii șarlatani prefer să meargă la domiciliul victimelor, iar alții vor să se întâlnească în zone publice, dar mai puțin circulate. Indiferent de modul în care acționează, cei care comit astfel de infracțiuni se bucură de banii "câștigați" chiar și după ce sunt prinși de polițiști și uneori condam-nați. Întrucât nu au niciun bun trecut pe numele lor, popririle și sechestrele asiguratorii sunt doar o formalitate fără efect. "În majoritatea situațiilor, Poliția a soluționat dosarele respective. Partea mai puțin plăcută este că nu se reușește recuperarea prejudiciilor, dar asta nu este vina Poliției. Din punctul de vedere al responsabilității penale sau ceea ce a depins de Poliție, pentru identificarea și tragerea la răspundere sau pentru poprire și sechestru asigurator, aceste chestiuni s-au făcut", a conchis șeful Poliției Municipiului Constanța. 


Comentează știrea

Doru
23 iunie 2016
Of,mai ce tara....

Ar putea fi introdusa legea prin care detinutii sa fie obligati la munca ,prin care,chiar daca nu se recupereaza total prejudicial macar tot e ceva,in plus mai invata si ticalosul cum e cu munca si mai stii,la iesire poate chiar se angajeaza undeva .Inchisoarea daca nu este o forma de reeducare,devine doar o trambulina pentru recidiva si atunci mai bine sa impuscam direct toti infractorii,ca si asa nu vrem sa-i reabilitam si nici nu avem nevoie de infractori,asta chiar pe bune,aici ma refer inclusiv la infractorii care conduc destinele tarii din functii mari si institutii importante.

cititor
23 iunie 2016
traditional

noi romanii suntem cunoscuti peste hotare ca infractori !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8641 secunde