Metodă modernă de înșelătorie, la început de 2022. „Mamă, am nevoie urgentă de bani!”

415
Metodă modernă de înșelătorie, la început de 2022. „Mamă, am nevoie urgentă de bani!” - xaccidentulwhatsapp-1641380253.jpg
O nouă înșelătorie a ajuns în atenția oamenilor legii, la începutul anului 2022. De fapt, este vorba despre o variantă modernizată a „metodei accidentul”, căreia i-au căzut victime în anii trecuți numeroși părinți și bunici. De data aceasta, escrocii nu mai folosesc telefoanele fixe, ci au trecut la aplicații, mai precis la WhatsApp, au atras atenția polițiștii.

Victimele sunt abordate de pe un număr de telefon necunoscut, în numele unor membrii ai familiei și li se prezintă o situație aparent credibilă.

„Mami, mi-am pierdut telefonul și nu mai am acces la contul cu bani. Îți dau mesaj de pe telefonul unui prieten. Am nevoie de 5.000 de lei urgent (suma poate fi mult mai exactă, în funcție de scenariu) pentru că trebuie să fac o plată azi” – este unul dintre mesajele transmise de infractori. Sau: „Mamă, mi s-a furat telefonul, trebuie să îmi iau rapid altul ca să blochez cardul să nu mă trezesc că rămân fără bani în conturi”.

Sunt doar două variante ale scenariilor puse la cale de escroci, cu mențiunea că pot fi mult mai lungi, mai creative și mai plauzibile, au mai afirmat oamenii legii.

După descrierea situației alarmante, infractorii oferă indicațiile de plată.

Față de metoda clasică ”Accidentul”, în această situație, atacatorul nu mai trebuie să își întâlnească victima și se poate afla la mare distanță, într-un alt oraș.

„Primul lucru pe care o persoană abordată în acest fel trebuie să îl facă este să își sune ruda direct pe telefonul ei. De asemenea, poate suna pe numărul de la care a primit mesajul. Cel mai probabil nu-i va răspunde nimeni. Este un indiciu clar al tentativei de furt, au mai atras atenția polițiștii.

„Nu faceți niciun virament până când nu sunteți sigur cu privire la identitatea persoanei căreia îi trimiteți bani. Nu trimiteți bani prin aplicațiile de pe telefon, decât dacă știți exact unde ajung banii (niciodată unei persoane pe care nu o aveați în agendă).

Nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi și nu daţi crezare imediat unor „poveşti” anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială ci sunaţi la poliţie, pe numărul de urgenţă 112 sau adresaţi-vă, imediat, celei mai apropiate unităţii de poliţie”, au transmis reprezentanții Poliției.

Pagina a fost generata in 0.2968 secunde