Metode de înșelăciune care îi lasă pe constănțeni fără bani: „comis voiajorul”, „instalatorul” și „accidentul”

682
Metode de înșelăciune care îi lasă pe constănțeni fără bani: „comis voiajorul”, „instalatorul” și „accidentul” - xinselaciuniprevenire2-1672999090.png
Polițiștii constănțeni au desfășurat, în cursul zilei de miercuri, 4 ianuarie, acțiuni preventive în rândul persoanelor vârstnice din municipiul Constanța, în scopul prevenirii infracțiunilor de înșelăciune prin diverse metode. Polițiștii i-au informat pe cetățeni despre metodele de înșelăciune denumite generic „comis-voiajorul”, „instalatorul” și „accidentul”.

Metoda „comis-voiajorul” presupune oferirea spre vânzare, de către vânzători ambulanți, la un preț „minim”, greu de refuzat, a diferite produse (detergent, veselă, tacâmuri ambalate în cutii intens colorate și cu o reclamă pe măsură), în realitate, însemnând vânzare de produse de slabă calitate la prețuri foarte mari. „Vânzătorii”, folosesc diferite tertipuri (de genul „ofertă bombă”, „marfă pe stoc”, etc.) și astfel reușesc să înșele cu ușurință persoanele vârstnice și uneori, prin distragerea atenției victimei, să sustragă sume de bani din casă.

Metoda „instalatorul” constă în faptul că autorul infracțiunii se deghizează în instalator sau angajat „de la gaze”, „de la lumină” sau al altor firme, cum ar fi de deratizare, păcălind în special persoanele în vârstă să îi deschidă și să îl primească în casă pentru a le repara presupuse defecțiuni ale instalațiilor sanitare sau de alt tip ori pentru deratizare și, într-un moment de neatenție, sustrage sume de bani sau bunuri de valoare din casă.

Metoda „accidentul” constă în realizarea contactului telefonic, de regulă pe postul telefonic fix cu victima, căreia i se comunică o ştire şocantă, în esenţă constând în aceea că un membru al familiei sale a fost implicat într-un accident rutier care s-a soldat cu urmări grave, iar pentru diminuarea consecinţelor legale şi/sau medicale ale evenimentului se solicită o sumă importantă de bani. Producerea acestui gen de infracţiune se bazează, în mare măsură, pe specularea stării emoţionale a victimei şi pe informaţiile oferite chiar de aceasta în clipa primirii veştii că un membru al familiei a provocat sau a suferit un accident şi trebuie ajutat. În acest caz, infractorii încearcă să obțină o sumă cât mai mare de bani de la persoanele pe care reușesc să le manipuleze, iar intervalele de timp vizate sunt cele în care există o probabilitate crescută ca la domiciliu să se afle persoane vârstnice - categorie cu risc ridicat de victimizare în cazul acestui tip de infracțiune.

În scopul evitării de a deveni victimă a înșelăciunilor, vârstnicii sunt sfătuiți să nu primească persoane străine în casă, indiferent de pretextul invocat de acestea, să nu intre în vorbă cu necunoscuți și să nu păstreze în casă sume mari de bani. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7706 secunde