Migranții au luat cu asalt granițele României, în 2021. Cei mai mulți provin din Afganistan

233

Articole de la același autor

Tot mai mulți migranți au luat cu asalt granițele României, în 2021. Potrivit calculelor făcute de Poliția de Frontieră, anul trecut, comparativ cu anul 2020, se constată o creştere a numărului persoanelor depistate în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera cu 45%.

„În perioada de referinţă, poliţiştii de frontieră au depistat în zona de competenţă 15.390 de cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera, din care 9.053 pe sensul de intrare în ţară şi 6.337 pe sensul de ieşire, mare parte dintre ei acţionând ilegal la frontieră organizaţi în grupuri de migranţi, cu sprijinul unor traficanţi, astfel:

Au fost depistate 2.289 grupuri de migranţi şi peste 600 de persoane, cetăţeni români şi străini, implicate în traficul de migranţi prin sprijinirea cetăţenilor străini în încercarea de a trece ilegal frontiera.

9.214 dintre migranți au fost depistați acționând ilegal la frontiera verde, 5.040 au încercat să treacă ilegal frontiera ascunși în mijloace de transport, iar 432 persoane au fost depistate încercând să treacă ilegal folosindu-se de alte metode (documente de călătorie și vize false, substituire de persoană, evitarea controlului de frontieră etc.). Ca element de noutate în anul 2021, a fost trecerea ilegală, în zona fluvială, prin utilizarea de ambarcaţiuni (704 cetăţeni străini). 5.907 de persoane au solicitat acordarea statutului de azilant la structurile poliţiei de frontieră, fiind predate reprezentanților Inspectoratului General pentru Imigrări pentru întreprinderea măsurilor legale”, au precizat reprezentanții Poliției de Frontieră.

În zona de competență a Gărzii de Coastă au fost constatate 66 cazuri de trecere / tentativă de trecere frauduloasă a frontierei în care au fost implicate 161 persoane, dintre acestea 100 de cetățeni străini au fost depistaţi în tentativă/ trecere ilegală în scop de migrație ilegală. Față de persoanele implicate au fost dispuse măsurile prevăzute de lege şi acordurile bilaterale încheiate între România şi Bulgaria.

De asemenea, în perioada analizată, s-a intervenit pentru securizarea zonelor de frontieră vulnerabile și creșterea capacității de reacție, acționând în colaborare cu autoritățile de frontieră din Serbia pentru prevenirea trecerii ilegale a migranților din țara vecină. Astfel, în anul 2021 s-a reușit prevenirea intrării în țară a 75.624 persoane.

În ceea ce priveşte naţionalitatea persoanelor depistate în tentativă de trecere ilegală a frontierei, se constată că cei mai mulţi cetăţeni provin din următoarele ţări: Afganistan, Siria, Bangladesh, Irak, Turcia, Pakistan, India, Maroc, Algeria, Tunisia.

Pe fondul creșterii presiunii migraționiste în zona Balcanilor de Vest (a fost înregistrată o creștere de aproximativ 125% față de anul 2020, fiind raportaţi peste 60.000 de migranți ilegali depistați la nivel european) cu influență asupra frontierei de stat a României cu Serbia, la nivelul Poliției de Frontieră Române au fost aplicate o serie de măsuri în vederea limitării numărului de persoane care intenționează să intre în țară prin trecerea ilegală a frontierei. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6754 secunde