Flota navală a Poliţiei de Frontieră se modernizează. Cinci şalupe de mare viteză, cumpărate cu fonduri europene

897

Articole de la același autor

Flota navală a Poliţiei de Frontieră Română este mai bogată, începând de săptămâna aceasta, cu cinci şalupe de mare viteză, care vor asigura patrularea şi intervenţia în zonele de coastă ale Mării Negre. Valoarea totală a achiziţiei este de aproximativ şapte milioane de euro, iar suma provine din fonduri europene nerambursabile.

Proiectul a fost demarat în luna august a anului 2020, când Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a semnat contractul comercial privind achiziția a cinci șalupe maritime de intervenție, de mare viteză, model 1850 BV-CPB –Coastal Patrol Boat. Contractul a fost încheiat cu firma finlandeză OY Kewatec Alubot AB. Valoarea contractului este de 34.464.000 de lei fără TVA (6,9 milioane de euro), proiect derulat din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul pentru Securitate Internă-Frontiere Vize, șalupele de intervenție intrând în dotarea Poliției de Frontieră Române la sfârșitul anului 2021.



Cele cinci nave vor fi utilizate în misiuni de patrulare și intervenție la frontieră, în operaţiuni de căutare şi salvare, precum şi în alte activităţi specifice controlului şi supravegherii frontierei maritime, inclusiv pentru gestionarea fenomenului migraţionist.

„Această achiziţie va conduce la îmbunătăţirea cooperării operaţionale în cadrul acţiunilor comune Frontex la care participă Poliţia de Frontieră Română, fără a priva totodată structurile operative la frontierele României de astfel de mijloace tehnice pe perioade îndelungate”, a explicat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, chestor principal de poliţie Liviu Bute.





Dotări moderne, pentru monitorizarea graniţelor

Prezent la ceremonialul de intrare în flotă, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, a înmânat pavilionul căpitanilor celor cinci nave şi a participat la o ieşire în larg cu una dintre şalupe. „Este un proiect cu impact major în activitatea Gărzii de Coastă, derulat de către Poliţia de Frontieră. Sunt cinci şalupe maritime performante, de ultimă generaţie, cu dotări moderne care vor contribui la eficientizarea cooperării internaţionale în cadrul operaţiunilor comune FRONTEX la care participă Poliţia de Frontieră. Am încredere în forţa şi capacitatea instituţională a Poliţiei de Frontieră de a se moderniza şi de a face faţă provocărilor vremurilor pe care le traversăm”, a transmis ministrul Bode.



Cele cinci şalupe maritime se alătură celor două nave maritime de patrulare şi celor cinci şalupe de supraveghere costieră, recent adăugate flotei Poliţiei de Frontieră. De asemenea, anul trecut a fost dat în folosinţă şi un sistem complex de tip dronă de monitorizare a spaţiului aerian şi terestru, destinat inspectării zonei de coastă.



„Marea Neagră nu înseamnă doar soare, plajă și vacanțe. Reprezintă, în primul rând, „granița albastră“ a României, dar și a întregului spațiu european. În acest context, cele cinci nave de patrulare, intrate în patrimoniul Gărzii de Coastă, înseamnă 20.000 de km² de ape teritoriale mai sigure. Ministrul de interne, Lucian Bode, a înmânat (n.r. – miercuri) pavilioanele celor cinci comandanți, astfel încât aceștia, împreună cu echipajele lor, să poată face ceea ce știu mai bine: să garanteze mai multă siguranță pentru cetățeni și un climat cu securitate sporită pentru România”, a transmis şi prefectul judeţului Constanţa, Silviu Iulian Coşa, prezent la evenimentul găzduit de Portul Militar.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8546 secunde