Ministrul Igaș, propus spre audiere în apărarea lui Mironescu

351
Ministrul Igaș, propus spre audiere în apărarea lui Mironescu - traianigas-1308491066.jpg

Articole de la același autor

Sâmbătă, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis propunerea procurorilor anticorupție de prelungire a mandatelor de arestare a celor 28 de persoane care fac parte din gruparea "Portul". În acest dosar sunt cercetate de procurorii anticorupție 30 de persoane. Pe lângă cele 28 care sunt arestate, una a primit mandat de arestare în lipsă, iar alta, respectiv senatorul Mircea Banias, este cercetată în stare de libertate.

Judecarea prelungirii mandatelor de arestare a durat mai bine de șase ore, timp în care patru dintre inculpați și-au completat declarațiile date anterior.

În fața completului de judecată, fostul secretar general al Ministerului de Interne, Laurențiu Mironescu, a declarat că, dacă va fi cercetat în stare de libertate, este dispus să se pună la dispoziția anchetatorilor pentru a clarifica acest caz. Totodată, avocatul fostului secretar de stat, Cătălin Dancu, a declarat că, pentru a dovedi nevinovăția lui Laurențiu Mironescu, va cere audierea unor persoane importante din lumea politică. Este vorba despre pedelistul Mircea Toader, dar și despre ministrul de Interne, Traian Igaș.

"Foarte mulți demnitari din cadrul anchetei care are loc au fost solicitați de noi ca apărare în numele lui Miro-nescu pentru a fi audiați. Unul dintre cei care va fi audiat este chiar domnul Mircea Toader și, de asemenea, vom solicita audierea ministrului Adminis-trației și Internelor pentru că instituția domniei sale nu a depus niciun fel de plângere față de activitatea dom-nului Mironescu cât a fost secretar general", a declarat Cătălin Dancu.

Gruparea "Portul"

vroia să "captureze statul"

Gruparea "Portul" se ocupa cu "captura statului", spun procurorii, noțiune care exprimă forma cea mai înaltă a corupției, respectiv corupția generalizată, pentru care este nevoie de mulți oameni, persoane bine pla-sate și influente, susțin anchetatorii.

Eugen Bogatu, fostul director al Direcției Domenii Portuare din Constanța, este considerat de procurorii anticorupție "leader" al grupului infracțional, care derula afaceri ilicite în Portul Constanța.

Procurorii îl acuză pe Eugen Bo-gatu că "s-a implicat în activitatea de colectare a sumelor de bani prin intermediul comisionarilor vamali Dragoș Iulian Tudoran și Valentin Țiri-pan", dar și că "a intervenit la Liviu Durbac, șeful Biroului Vamal Con-stanța Sud-Agigea, pentru a ajuta o firmă să importe ilegal mărfuri subevaluate".

Bogatu este acuzat că, în 22 octombrie 2010, "a ordonat blocarea completă a tuturor mărfurilor impor-tate prin Biroul Vamal Constanța-Sud Agigea, pentru a-i determina pe intermediarii vamali Marin Dodu, acționar la SC Fotbal Club Progresul București SA, și Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa să își achite «taxele» către membrii grupului infracțional".

Potrivit DNA, în perioada 2010-2011, la grupul condus de Bogatu au aderat Sunai Cadîr, director al Direcției Regionale de Accize și Operațiuni Vamale (DRAOV) Con-stanța, Liviu Durbac, șef al Biroului Vamal Constanța Sud-Agigea și Liviu Costel Bratu, adjunct al șefului Biroului Vamal Constanța Sud Agigea. Potrivit procurorilor, aceștia "au aderat și sprijinit grupul infracțional organizat prin folosirea în mod discreționar a funcțiilor publice deținute".

"Grupul infracțional organizat" care s-ar fi constituit, potrivit procurorilor DNA, în vama Constanța, prejudicia bugetul de stat cu sume între 50.000 și două milioane de euro la fiecare transport.

"Sumele de bani erau cerute cu o frecvență zilnică, în cuantum cuprins între o mie și 7.000 de dolari pentru fie-care transport. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat, în unele situații, cu sume cuprinse între 232.186,12 lei și 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfă introdus ilegal", spun procurorii Direcției Naționale Anticorupție.


O armată de "grei" - arestată
La data de 25 mai au fost arestați Laurențiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administrației și Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcției Domenii Portuare din cadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, Liviu Adrian Durbac, șef al Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, în prezent șef al Biroului Vamal Târguri și Expoziții București, Liviu Costel Bratu și Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncți ai șefului Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, Adrian Sorin Pătrașcu, ofițer de poliție, comandant al "Grupului de nave" Constanța din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, precum și inspectori, lucrători, comisionari și intermediari vamali, asociați și administratori ai unor firme. De asemenea, instanța a emis mandat de arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad, cetățean libanez, intermediar vamal. 
Pe numele senatorului Mircea Banias procurorii au luat doar măsura interdicției de a părăsi localitatea pentru o perioadă de 30 de zile, el fiind acuzat de aderare la un grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la delapidare.  


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.647 secunde