Monștrii din inima Constanței

5127
10
Monștrii din inima Constanței - cruceanuconstructieconstanta-1327941271.jpg
Străzile sunt blocate de construcții ridicate peste noapte, spațiile verzi dispar sub coloși de beton, iar oamenii sunt disperați la gândul că lumina soarelui nu le va mai intra în apartamente din cauza zgârie-norilor. Toate se petrec în municipiul Constanța și, mai grav, sub oblăduirea autorităților locale, a subliniat Petrișor Cruceanu, șeful Direcției Regionale în Construcții Sud-Est.

În municipiul Constanța nu se mai ține cont de nicio regulă și se construiește peste tot; în parcuri, pe spațiile verzi, destul de înguste, dintre blocuri, pe marginea falezei dinspre Marea Neagră. Se ridică imobile de cel puțin opt sau zece nivele în vecinătatea unor "bătrânei" cu trei nivele, ba chiar sunt îmbrăcate în sticlă sau văruite în culori țipătoare, făcând notă discordantă cu stilul arhitectural al zonei.

Petrișor Cruceanu, șeful Direcției Regionale în Construcții Sud - Est, a declarat pentru "Cuget Liber" că instituția pe care o conduce este asaltată de reclamații de la constănțeni, ajunși deja la exasperare din cauza unor situații precum celei descrise mai sus. "Avem în lucru zeci de sesizări, multe dintre ele au fost sesizate șefilor de la București. În numeroase situații am introdus acțiune în instanță pentru anularea autorizației de construcție", a afirmat reprezentantul instituției.

Monstruozități acoperite cu acte!

Căci, după cum a subliniat Petrișor Cruceanu, toate aceste "monstruozități" sunt acoperite cu acte, cu autorizații de la Primăria Constanța și restul instituțiilor cu rol de răspundere, care arată că totul se desfășoară conform legii (?!). "Nu tot ceea ce este legal este și drept și nici ceea ce este drept nu este legal. De la autorități plea-că hârtii care arată că viitoarea construcție este ok, sunt obținute toate avizele și autorizațiile. De exemplu, avem o situație în care constructorul are toate hârtiile cerute de lege, dar coeficientul de utilizare al terenului este de 100%. Iar acest coeficient a fost aprobat de autorități. Sau alte situații în care constructorii au studii de însorire care dovedesc că locatarii blocurilor învecinate au mai multe ore în care le intră lumina soarelui în case. Iar la fața locului se dovedește că nu este așa", a afirmat directorul.

Ce se întâmplă în astfel de situații?

Teoretic, se impune sesizarea autorităților statului, care îi vor trage la răspundere pe responsabili. În practică, însă, cu greu se poate obține oprirea unei lucrări ridicate ilegal sau demolarea ei. "Municipiul Constanța are o situație specială în ceea ce privește con-strucțiile: sunt clădiri vechi, construcții ridicate pe spațiul verde cu hotărâri de la Consiliul Local, care produc efecte. Clădirile sunt în picioare și nu știu cine o să le mai dea jos. Ce se poate face? Legea impune că trebuie să există o documentație, care să ilustreze respectarea unor parametri. Iar aceste hârtii există. În cazul în care ele nu corespund cu realitatea, reclamanții trebuie să facă niște expertize, prin care să dovedească acuzațiile pe care le aduc. După care se merge în instanță, unde se cere și o a treia expertiză. Și timpul trece, iar blocurile se înalță…", a subliniat reprezentantul Direcției Regionale de Construcții.

Sfatul acestuia pentru constănțeni este ca, atunci când se adresează instanței de judecată, să solicite tragerea la răspundere și a celor care au eliberat autorizațiile mincinoase. "Să meargă la cei care au emis autorizațiile de construcție și să-i întrebe dacă nu le este rușine! De vină nu sunt cei care ridică blocurile, pe ei îi înțelegi, din punct de vedere economic. Nu sunt de înțeles, în schimb, omenește. Dar în niciun caz nu pot să înțeleg autoritatea locală care permite să se întâmple așa ceva, care practic își bate joc de cetățenii ei. Chiar suntem într-o Republică Bananieră!", a continuat Cruceanu.

Legea va fi schimbată

De vină pentru că s-a ajuns în această situație este legislația prea blândă, care permite o birocrație excesivă, este de părere șeful inspectorilor în construcții. De aceea, în prezent, la Ministerul Turismului și Dezvoltării Regionale se lucrează la o nouă lege a construcțiilor, care va fi "simplă, clară și ușor de aplicat". Și, cu ajutorul căreia, se va veni mai ușor de hac atât celor care construiesc, dar și celor care facilitează ridicarea unor zgârie nori fără respectarea prevederilor legale.

Comentează știrea

Da
31 ianuarie 2012
Legea nu va fi schimbata

Si chiar daca legea va fi schimbata,cand venim noi la guvernare anulam toate legile astea tampite ale tiranului de la Cotroceni.Jos PDL ! Jos Basescu ! Jos Boc ! Ce este aia PUG ? Noi construim la intamplare,pe principiul primul venit,primul servit.Am intrat deja in greva parlamentara,pana nu-l dam jos pe Basescu nu ne lasam.Basescu ne deranjeaza.Desigur ca fac haz de necaz.Stimata Florentina Dumitrov,stiu ca in capul listei se afla Mazare dar Mazare fara clica din spatele lui nu ar rezista nici o zi pe scaunul de primar.Va rog sa faceti publica toata lista functionarilor care raspund de autorizarea constructiilor.Vrem sa-i vedem la fata.Toti stau ascunsi in spatele lui Mazare si Mazare se ascunde in spatele USL-ului.Va rog sa incepeti cu Luiza Leana lui Zăpăcitu din capul satului sau arhitecta sefa.

eu,cainele maidanez constantean(vorbesc in numele celor 20 000 caini maidanezi din CTA) DECLAR MANDRU CA SUNTEM NR 1 PE TZARA LA MAIDANEZI PE CAP DE LOCUITOR CONSTANTEAN
31 ianuarie 2012
primariei si ecarisajului care toaca frunze la (culmea ironiei!)caini:))..

Eu, ca un caine maidanez ce ma aflu pe strazi, declar urmatoarele: 1. sunt un caine al nimanui, deci nimeni nu este responsabil de comportamentul meu pe strazi 2. mi-e foame intotdeauna! caut oriunde si ma bat cu ceilalti caini pentru mancare, iar daca nu gasim, atunci atacam oamenii in speranta ca vom gasi ceva prin plasele lor. Daca nu, atunci macar sa ii capsam bine sa ne tina minte! 3. noi, cainii, avem simtul teritoriului foarte dezvoltat. Orice intrus nu este binevenit si trebuie muscat. Exceptie fac (nu e sigur niciodata insa) babele fara ocupatie care ne mai dau de mancare dimineata. 4. avem o mare ura pe biciclisti si motociclisti: trebuie dati jos de pe ciudateniile astea cu doua roti! 5. nu suportam oamenii care poarta gluga sau care vin cu plase mari de la piata: trebuie capsati urgent! 6. noaptea ne vine cheful cel mai mare sa urlam la luna, sa ne batem intre noi sau cu alte haite din vecinatate (sa moara de oftica aia de se duc a doua zi la scarbiciu) 7. ne place foarte mult sa atacam din spate, iar daca si reusim sa muscam, crestem pe scara ierarhica din haita 8. ii uram foarte tare pe cei da la ONG-uri care pretind ca ne iubesc, dar ne lasa pe strazi singuri, fara hrana! Iarna inghetam de frig, iar vara ne sufocam de caldura, iar ei se scalda in banii alocati pentru ingrijirea noastra! 9. nu ne intereseaza ca ne rahatim pe orice trotuar si strada, important e sa fie cat mai mult si sa ramana acolo, ca sa se stieeee...ca suntem prezenti! 10. suntem stapanii strazilor si deci toata lumea trebuie sa se dea la o parte din fata noastra! De exemplu: ne place unora dintre noi sa alergam dupa masini ca sa muscam din cauciucuri, iar daca se nimereste vreun nefericit in goana noastra dupa masina, ne multumim atunci cu el! Avand in vedere ca m-am saturat pe strazi, va rog faceti ceva: ori ma duceti intr-un adapost si ma ingrijiti, ori ma eutanasiati! Daca nu sunteti in stare sa ma ingrijiti cum trebuie sau sa ma dati in adoptie unor stapani resonsabili si sanatosi la cap (care nu imi vor da drumul inapoi pe strazi), va rog din toata inima sa ma eutanasiati! Va multumesc!

John Doe
31 ianuarie 2012
Puz Peninsula

Ceea ce se intampla acum este pur si simplu p[istol cu capse fata de ceea ce se doreste si anume PUZ PENINSULA, Constanta.Pentru aceasta Ordinul Arhitectilor , filiala Dobrogea a tras un semnal de alarma la finele anului trecut.pentru mai multe detalii despre puz: http://www.oardobrogea.ro/?p=363

ath
31 ianuarie 2012
Esti ceea ce-ti place sa privesti

"Sunt ceea ce fac -Arhitectura este arta mama.Fara o arhitectura a noastra,nu avem sufletul civilizatiei noastre proprii.-Istoria e un ghid de navigatie in timpuri de rastriste.Istoria reprezinta ceea ce suntem si motivul pentru care suntem asa" Sa privim imaginea de mai sus.Ea este imaginea noastra in oglinda,ea este imagina care ramane in mintea strainilor,dupa ce s-au intors la ei acasa.Sa ne mai suparam cand strainii spun despre noi ca suntem o tara de tigani sau o tara din lumea a III-a. In rest sunt vorbe goale,patimi politice si ambiti personale. Multumesc John Doe.

Miruna
31 ianuarie 2012
monstrul nr 1 e primarul drogat

n-am intalnit persoana mai nerusinata si mai grobiana ca el in vreo functie asa inalta...poate doar basescu sau vanghelie sa il intreaca pe droghy

lapusneanu
31 ianuarie 2012
de ce nu ati mers si la zorile ?

de ce nu ati facut poze si 500m mai incolo, la zorile, ca s-au inceput sapaturile pentru blocurile de pe mal, CHIAR PE MALUL PLAJEI MODERN !!!!!!!

a
31 ianuarie 2012
a

io nici macar nu mai vad pe unde merg de atatia zgarie nori in constanta, e plin de zgarie nori domne.

John doe
31 ianuarie 2012
Puz peninsula

revin cu o completare ,la zorile va fi unul din cele 3-4 blocuri de 30 de nivele...30 domle, 30... de 3 ori mai inalt decat turnul circular... ce este si mai frapant este usurinta cu care acesti oameni incep santierul fara absolut nici-un aviz! ca sa incepi santier iti trebuie autorizatie de constructie , pentru autorizatie trebuie sa fie avizat puz-ul peninsula.Or sa vina cei de la inspectia de stat in constructii si vor pleca cu coada intre picioare cum au plecat si din biroul primarului in urma cu 2 saptamani...ce urmeaza? un zid de sticla(p+7 pana la p+30)pe tot taluzul dinspre modern, de la turnul circular pana la hotelul neterminat din marina constanta...un simplu calcul de suprafete pe seama puz-ului arata asa...suprafata construita totala pe taluzul dinspre modern...803.807 metrii patrati...si da sunt 800 mii metri patrati nu 800,807.Asta inseamna 80 hectare construit .Acum va rog sa va imaginati urmatorul scenariu :aproximativ 10000 de autovehicule incercand sa ajunga acolo si de acolo in oras...Binenteles veti spuen ca se vor face si strazi!Da una singura cu cate o banda pe sens!Consider acest Puz cadould e pensionare pentru primarul samba!

John doe
31 ianuarie 2012
Puz Peninsula

Iata cateva planse din PUZ care au ajuns pe mana mea...Lectura placuta!

jOHN DOE
31 ianuarie 2012
Puz peninsula

http://dl.transfer.ro/puz_nou-transfer_RO-31jan-4f0d53.rar

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4363 secunde