NORMĂ DE AMENZI LA POLIŢIA CONSTANŢA? Doi agenţi, certaţi că nu au dat mai multe sancţiuni!

59297
NORMĂ DE AMENZI LA POLIŢIA CONSTANŢA? Doi agenţi, certaţi că nu au dat mai multe sancţiuni! - 807dc718ef7141d1b968ead49daf560c-1678366321.jpeg
Într-un comunicat de presă, intitulat sugestiv „ATENȚIE, cetățeni! Normă de amenzi impusă la IPJ Constanța”, Sindicatul Europol susţine că în Poliţia Constanţa ar fi impusă o normă de amenzi, astfel că doi agenţi chiar au fost certaţi că nu au dat mai multe sancţiuni. În cele ce urmează redăm integral comunicatul Sindicatului, urmat de o reacţie a chestorului Adrian Constantin Glugă, inspector şef IPJ Constanţa.


Iată ce spune Sindicatul Poliţiştilor Europeni:


“În mai multe rânduri, Sindicatul Poliţiştilor Europeni a demonstrat că încă există șefi a căror singură abilitate este să compare cifrele înregistrate anul trecut cu cifrele înregistrate în anul curent, transmit reprezentanţii Euro Acești șefi nu au nici măcar competențele de bază pentru a avea pretenția de a coordona o structură și de a avea oameni în subordine. Cu toate acestea e plin de șefi analfabeți funcțional, în special împuterniciți și desemnați, în toate structurile Poliției Române.

„Astăzi vă prezentăm un caz de la Constanța, unde căprăria și norma de amenzi a fost dusă la rang de „procedură”. Astfel, polițistul din stradă este chemat singur în fața șefului de birou ordine publică și a adjunctului șefului de secție, care evident este un „împuternicit”, i se prezintă niște cifre din care rezultă că e „nasol”. I se reproșează că nu a produs suficiente amenzi sau că nu a avut suficiente intervenții inducându-i-se în mod direct că trebuie să „vâneze” mai mulți cetățeni, după care i se pune în față un proces-verbal unde semnează că a luat la cunoștință, și că data viitoare se lasă cu sancțiune.

Această veritabilă spălare pe creier a agentului, putem să o plasăm cu succes în vremea comunismului, unde planurile cincinale reprezentau esența dezvoltării. Din păcate însă, acești doi ofițeri sunt foarte tineri și nu au nicio scuză pentru inepțiile și managementul rudimentar impus. Situația operativă și analizele tehnice nu se reduc la a te raporta la niște cifre sau la impunerea rigidă a unui număr de contravenții. Acest stil heirupist de management este specific unui CAP poate (cooperativă agricolă de producție), unde celor doi ofițeri li s-ar potrivi de minune funcția de „șef de grajd” și unde ar putea aplica aceste tehnici, prin numărarea zilnică a litrilor de lapte produși de vaci, iar cele care nu s-ar încadra în normă să fie „cercetate disciplinar”.

Râdem și glumim, dar acesta este doar unul dintre multele exemple ale unor semidocți și tembeli care au ajuns peste noapte șefi și care nu au habar despre care este rolul lor sau despre reprezentarea funcției pe care o ocupă. Vă rugăm să observați de exemplu, că cei doi ofițeri au pretenția de la polițistul luat în vizor să aplice 28,9 sancțiuni pe lună, în loc de 18 câte a aplicat. Cu alte cuvinte, polițistul trebuie să se forțeze să aplice sancțiuni și acolo unde nu este cazul, sau chiar să inventeze niște situații pe care să le poată încadra drept contravenții. Înțelegeam dacă era vorba despre vreo sesizare din partea unui cetățean care reclama că nu s-a aplicat o sancțiune într-o situație în care chiar se impunea, dar nu poți să pretinzi să aplici un anumit număr de amenzi într-o lună, indiferent de context și circumstanțe.

Nu mai vorbim despre faptul că un agent de poliție care are o vechime de doar 2 ani, este considerat „cu experiență”, asta în condițiile în care știm cu toții că poți vorbi despre experiență doar după un minim de 5 ani în sistem, pe o anumită linie de muncă. În aceste condiții, stimați cetățeni ai Mun. Constanța, mare atenție dacă ajungeți pe raza Secției 2 Poliție, pentru că polițiștii de ordine publică sunt obligați să aplice câte 28,9 sancțiuni lunar.
Următoarea critică, este de-a dreptul halucinantă și se referă la faptul că agentul în cauză a intervenit doar la 4 cazuri sesizate direct prin dispeceratul unității, în comparație cu colegii lui care au intervenit la 8,63 sesizări. Atenție, pentru ca toți cei care citesc aceste rânduri să înțeleagă despre ce este vorba, cei doi ofițeri îi reproșează agentului că pe durata serviciului său, nu au sunat mai mulți cetățeni la dispeceratul secției să sesizeze diverse. Păi în logica aceasta, îl vom îndruma pe polițist să îi roage pe apropiați/prieteni ca atunci când intră el în serviciu aceștia să sune la Poliție și să reclame fel de fel de fapte, pentru a se ridica și el la norma impusă de 8,63 intervenții.
Este de necrezut că după toate semnalările noastre din ultimii ani, după ce IGPR-ul a ieșit public de mai multe ori în încercarea de a infirma susținerile noastre cu privire la existența unei norme de amenzi, mai avem de-a face cu astfel de șefi, făcuți la apelul bocancilor. Înțelegem că este o penurie de ofițeri cu experiență, aspect dovedit în cadrul ultimelor concursuri organizate pentru ocuparea funcțiilor de adjuncți de inspectori șefi în Constanța, unde candidații au luat note de 4 și 5, însă nu ne putem bate joc de sute de polițiști care au avut ghinionul de a fi conduși de analfabeți funcțional.

Sindicatul EUROPOL a sesizat deja conducerea Poliției Române cu privire la aceste anomalii manageriale, și încurajăm pe această cale pe toți polițiștii să ne sesizeze când există presiunea unei „norme” în activitățile pe care le desfășoară. Evaluarea activității polițistului nu se realizează nici zilnic, nici lunar ci o dată pe an, așa cum prevede Ordinul MAI 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne. Mai mult decât atât, asemenea comportamente din partea șefilor reprezintă fapte de hărțuire morală la locul de muncă și pe cale de consecință se impune sancționarea contravențională conform art. 26 (1^1) din OG 137/2000: „Constituie contravenție hărțuirea morală la locul de muncă săvârșită de către un angajat, prin lezarea drepturilor sau demnității unui alt angajat, și se pedepsește cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei.”Redăm mai jos punctul de vedere al chestorului Adrian Constantin Glugă, inspector şef IPJ Constanţa, cu menţiunea că un punct de vedere oficial va fi transmis în cursul acestei zile.Chestorul Adrian Constantin Glugă, inspector şef IPJ Constanţa, a declarat, pentru Cuget Liber, că "nu este vorba despre normă de amenzi, ci despre o evaluare a activităţii fiecărui poliţist în parte. Această evaluare se face lunar şi ţine cont de mai multe criterii inclusiv de zona în care patrulează respectivii poliţişti. De această evaluare se ţine cont la sfârşitul anului când se acordă calificativele".UPDATE - Ce spune Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanța despre controversata "normă de amenzi"


Redăm integral punctul de vedere al IPJ Constanța:


"Ca urmare a unor informații apărute în mediul onlie, referitoare la o normă de amenzi care ar fi impusă polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, vă aducem la cunoștință următoarele:


La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța nu există o normă de sancțiuni contravenționale care ar trebui aplicate, de către polițiștii din cadrul instituției.


La data de 17 februarie a.c., conducerea Secției 2 Poliție Constanța a procedat la evaluarea lunară a agenților de poliție din cadrul Formațiunii de Ordine Publică, potrivit normelor în vigoare. 


Agenții de poliție au fost evaluați prin prisma indicatorilor de performanță stabiliți, printre care se numără cunoașterea situației operative, intervenția la evenimentele semnalate prin S.N.U.A.U. 112, persoane/vehicule suspecte verificate, persoane/bunuri urmărite, activitatea informativă, infracțiuni și contravenții constatate. 


Astfel, s-a constatat că indicatorii de performanță a 3 dintre agenții din cadrul Formațiunii Ordine Publică au înregistrat scăderi, comparativ cu perioada precedentă, în condițiile în care Secția 2 Poliție din cadrul Poliției Municipiului Constanța are una dintre cele mai grele situații operative.


În urma evaluării lunare întocmite de conducerea Secției 2 Poliție, s-a întocmit un proces-verbal, prin care celor 3 agenți de poliție li s-au adus la cunoștință rezultatele evaluării."


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3984 secunde