Noua senzație printre adolescenții din Constanța: "droguri" pe care le cumpără din farmacii!

2911

Articole de la același autor

Tot mai mulți adolescenți din Constanța înlocuiesc drogurile cu fel de fel de combinații cu efecte halucinogene, în care folosesc în special produse farmaceutice. Menționăm că este vorba despre produse farmaceutice uzuale, care pot fi achiziționate „la liber” din orice farmacie.

Tentația consumului de droguri este mai mare în cazul adolescenților, fiind cunoscut deja faptul că statisticile arată că sunt mulți minori care „încearcă” produsele care le dau efecte halucinogene în jurul vârstei de 14 – 15 ani. În ultima perioadă, specialiștii Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța au observat că a crescut numărul adolescenților care recurg la diverse combinații, care conțin alcool și diverse produse farmaceutice, pe care le consumă în locul stupefiantelor. De exemplu, tinerii combină vodca cu tantum rosa (soluție pentru spălături vaginale), tusin (sirop sau comprimate pentru tratarea tusei productive/seci) sau cu alte substanțe care conțin codeină (substanță conținută de analgezice, pentru tratarea durerilor). „În contextul celor constatate, în zilele următoare vom avea prezentări în cadrul unor activități cu farmaciștii și medicii de familie din Constanța, încercând totodată să găsim soluții pentru prevenirea consumului acestor produse”, ne-a declarat comisarul șef Cristian Marius Oprișan, șeful CRPECA Constanța.

Prevenirea distribuției acestor produse către tineri și minori este dificilă, având în vedere că medicamentele folosite pentru efectele psihotice – e drept, în cantități mai mari decât cele recomandate în mod uzual! – sunt comercializate „la liber” în farmacii, nefiind nevoie de rețete sau recomandări de la medicii specialiști. Dar adolescenții care le-au încercat le-au mărturisit specialiștilor că senzațiile pe care le resimt în momentul consumului sunt similare cu cele date de consumul de canabis.

Au efectul canabisului, dar nu și aceleași repercusiuni penale!

Mai mult, pe lângă faptul că sunt accesibile, în comparație cu drogurile, un alt motiv pentru care adolescenții recurg la aceste „imitații de stupefiante” este faptul că deținerea lor nu este pedepsită în niciun fel de legea penală. „Dacă sunt prins cu vreun plicuțel de canabis sau etnobotanice asupra mea, echipajul de poliție sau jandarmi mă ia la întrebări, îmi face hârtii, mă duce la secție. Dar pentru tantum rosa, ce să îmi facă?”, le-a mărturisit un tânăr constănțean specialiștilor de la centrul antidrog.

De menționat că folosirea acestor produse de consumatorii de droguri nu este o noutate, generații la rând încercându-le sau chiar „perfecționând” rețetele.

În consecință, specialiștii îi sfătuiesc pe părinți să fie atenți și la prezența acestor produse farmaceutice în posesia adolescenților sau tinerilor.

Psihologii Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța le stau la dispoziție părinților, cât și tinerilor consumatori de droguri cu sprijinul necesar pentru a renunța la acest viciu.

Reamintim că în anul 2021 s-au adresat centrului 123 de persoane, care au fost evaluate, iar dintre acestea, 40 de beneficiari au prezentat criterii de includere în program. În cadrul CPECA Constanţa şi-au continuat asistenţa începută în anii anteriori 34 de beneficiari, astfel că numărul total al persoanelor care au beneficiat de asistenţă în anul 2021 este de 74. În cursul anului 2021 au finalizat programul 58 de beneficiari, astfel că la începutul acestui an se aflau în asistență 16 beneficiari.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3952 secunde