PERCHEZIȚII în Constanța. Medici reținuți pentru LUARE DE MITĂ și certificate COVID false

2228
PERCHEZIȚII în Constanța. Medici reținuți pentru LUARE DE MITĂ și certificate COVID false - xperchezitiimedici-1649833819.jpg

Articole de la același autor

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța efectuează cercetări cu privire la doi medici constănțeni, acuzați de luare de mită și emiterea de certificate de vaccinare Covid fictive. Alături de aceștia mai este anchetată și o a treia persoană, care ar fi acționat ca intermediar între cadrele medicale și „clienți”. Potrivit unor surse din anchetă, este vorba despre doi medici de familie, unul din Corbu, iar celălalt din Valu lui Traian.

Totodată, în cadrul anchetei, în cursul zilei de marți, 12 martie, oamenii legii au realizat mai multe percheziții domiciliare în municipiul Constanța și alte localități din județ. 

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


Redăm în rândurile următoare comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța:

La data de 13 aprilie 2022, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au formulat propunere de arestare preventivă, faţă de inculpaţii

Munteanu Bogdan Cristian, cercetat pentru săvârșirea a trei infracţiuni de luare de mită, fapte prev. şi ped. de art.289 alin.1 C.p. și trei infracțiuni de fals informatic, fapte prev. și ped. de art. 325 C.p., toate cu aplic. art. 38 alin.1 C.p., faţă de Radu Ioan Daniel, cercetat pentru săvârșirea a două infracţiuni de luare de mită, fapte prev. şi ped. de art.289 alin.1 C.p. și trei infracțiuni de fals informatic, fapte prev. și ped. de art. 325 C.p., toate cu aplic. art. 38 alin.1 C.p., şi propunere de arest la domiciliu faţă de N.E., cercetat pentru săvârşirea unei infracţiuni de trafic de influență, faptă prev. și ped. de art. 291 alin. 1 C.p. și a unei infracțiuni de instigare la infracțiunea de fals informatic, fapte prev. și ped. de 47 C.p. rap. la art. 325 C.p., ambele cu aplic. art. 38 alin.1 C.p., toţi cei trei inculpaţi aflaţi în stare de reţinere.

Probatoriul administrat în cauză până în prezent a relevat, ca stare de fapt, că:

1. inculpatul Munteanu Bogdan Cristian, în calitate de medic de familie cu cabinete în localitatea Ciocârlia și Valu lui Traian, la data de 14.02.2022 i-a solicitat și a primit suma de 1.150 lei de la numitul M.R., pentru a-i emite un certificat de vaccinare anticovid, căruia i-a și predat certificatul fără ca vaccinul să fie efectiv realizat; tot cu această ocazie, în timp ce se afla la cabinetul medical din Valu lui Traian, medicul Munteanu Bogdan Cristian a introdus date în sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid, datele lui M.R. ca fiind persoană care s-a vaccinat, deși acesta nu se vaccinase efectiv.

2. inculpatul Munteanu Bogdan Cristian, în calitate de medic de familie cu cabinete în localitatea Ciocârlia și Valu lui Traian, la data de 28.02.2022 i-a solicitat și a primit suma de 1.000 lei de la numitul C.G.G., pentru a-i emite un certificat de vaccinare anticovid, căruia i-a și predat certificatul fără ca vaccinul să fie efectiv realizat; tot cu această ocazie, în timp ce se afla la cabinetul medical din Valu lui Traian, medicul Munteanu Bogdan Cristian a introdus date în sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid, datele lui C.G.G. ca fiind persoană care s-a vaccinat, deși acesta nu se vaccinase efectiv.

3. inculpatul Munteanu Bogdan Cristian, în calitate de medic de familie cu cabinete în localitatea Ciocârlia și Valu lui Traian, la data de 11.04.2022 i-a solicitat și a primit suma de 1.000 lei de la numita T.F., pentru a-i emite un certificat de vaccinare anticovid, căruia i-a și predat certificatul fără ca vaccinul să fie efectiv realizat; tot cu această ocazie, în timp ce se afla la cabinetul medical din Valu lui Traian, medicul Munteanu Bogdan Cristian a introdus date în sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid, datele numitei T.F. ca fiind persoană care s-a vaccinat, deși acesta nu se vaccinase efectiv.

4. inculpatul Radu Ioan Daniel, în calitate de medic de familie cu cabinet în localitatea Corbu, la data de 28.02.2022 i-a solicitat și a primit suma de 600 lei de la numitul R.V., pentru a-i emite un certificat de vaccinare anticovid, căruia i-a și predat certificatul fără ca vaccinul să fie efectiv realizat; tot cu această ocazie, în timp ce se afla la cabinetul medical din Corbu, medicul Radu Ioan Daniel a introdus date în sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid, datele lui R.V. ca fiind persoană care s-a vaccinat, deși acesta nu se vaccinase efectiv.

5. inculpatul Radu Ioan Daniel, în calitate de medic de familie cu cabinet în localitatea Corbu, la data de 11.04.2022 i-a solicitat și a primit suma de 600 lei de la numitul Ț.M., pentru a-i emite un certificat de vaccinare anticovid, căruia i-a și predat certificatul fără ca vaccinul să fie efectiv realizat; tot cu această ocazie, în timp ce se afla la cabinetul medical din Corbu, medicul Radu Ioan Daniel a introdus date în sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid, datele lui Ț.M., fiind persoană care s-a vaccinat, deși acesta nu se vaccinase efectiv.

6. inculpatul Radu Ioan Daniel, în calitate de medic de familie cu cabinet în localitatea Corbu, la data de 12.04.2022, a introdus date în sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid, datele lui R.A.G. ca fiind persoană care s-a vaccinat, deși acesta nu se vaccinase efectiv.

7. În perioada 11-12.04.2022, inculpatul N.E., prevalându-se de influența pe care o avea asupra medicului de familie Radu Ioan Daniel, i-a solicitat numitului R.A.G. și a primit de la acesta suma de 1.250 lei, pentru a-i facilita intrarea la medicul Radu Ioan Daniel în scopul obținerii unui certificat de vaccinare anticovid, fără ca vaccinul să fie efectiv realizat.

Tot cu această ocazie, N.E. l-a determinat pe medicul Radu Ioan Daniel să introducă date nereale în sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid, respectiv faptul că R.A.G. s-ar fi vaccinat, deși în realitate acesta nu se vaccinase efectiv.

Anterior, la data de 30.03.2022, într-o altă cauză, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: P.C.I., în stare de arest la domiciliu, pentru săvârşirea infracțiunilor de trafic de influență, faptă prev. şi ped. de art.291 alin.1 C.pen. (10 fapte), instigare la dare de mită, faptă prev. şi ped. de art.47 rap. la art.290 alin.1 C.pen. (6 fapte) și conducere a unui vehicul fără permis de conducere (cu permisul suspendat) în formă continuată, faptă prev. şi ped. de art.335 alin.2 C.pen., cu aplic. art.35 alin.1 C.pen. (2 acte materiale), fiecare cu aplic. art.41 alin.1 C.pen., toate cu aplic. art.38 alin. 1 C.pen.;

P.L.E., în stare de arest la domiciliu, pentru săvârşirea infracțiunilor de luare de mită, fapte prev. şi ped. de art.289 alin.1 Cpen. (6 fapte) și fals informatic, fapte prev. şi ped. de art.325 Cpen. (9 fapte), toate cu aplic. art.38 alin.1 C.pen.;

O.R., în stare de libertate, pentru săvârşirea infracțiunilor de cumpărare de influență, faptă prev. şi ped. de art.292 alin.1 C.pen., și dare de mită, faptă prev. şi ped. de art.290 alin.1 C.pen., ambele cu aplic. art.38 alin.1 C.pen.;

N.G.T., în stare de libertate, pentru săvârşirea infracțiunilor de cumpărare de influență, faptă prev. şi ped. de art.292 alin.1 C.pen. și dare de mită, faptă prev. şi ped. de art.290 alin.1 Cpen., ambele cu aplic. art.38 alin.1 C.pen.

Inculpaţii au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni săvârşite în legătură cu eliberarea şi obţinerea de certificate de vaccinare anticovid fictive, în schimbul unor sume de bani.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau la domiciliu şi trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie şi Brigăzii de Operaţiuni Speciale Constanţa.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5428 secunde