Percheziţii în România şi Marea Britanie, într-un dosar de trafic de persoane şi proxenetism

192
Percheziţii în România şi Marea Britanie, într-un dosar de trafic de persoane şi proxenetism - untitled-1655290993.jpg
Procurorii DIICOT Buzău, împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, au organizat şi desfăşurat, în mod coordonat, cu sprijinul Eurojust, ample operaţiuni de combatere a traficului de persoane în România şi Marea Britanie, cinci persoane fiind arestate preventiv în ţară şi în Marea Britanie în acest dosar.


Conform unor comunicate emise, miercuri, de DIICOT şi IGPR, la data de 6 mai au fost efectuate 7 percheziţii domiciliare în România - în Buzău şi în Bucureşti, la imobilele utilizate de persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism şi spălare a banilor.


De asemenea, marţi, 14 iunie, au fost puse în executare alte 7 mandate de percheziţie domiciliară, în Marea Britanie - în Leeds Southampton, Birmingham, Reading şi Manchester.


"Din cercetări a reieşit că, începând cu luna ianuarie 2017, 14 buzoieni ar fi constituit un grup infracţional organizat, care ar fi acţionat până în anul 2022, în scopul obţinerii unor sume de bani din exploatarea sexuală a mai multor tinere. Astfel, membrii grupului ar fi racolat, în perioada menţionată, mai multe tinere, din diferite judeţe de pe teritoriul României (Buzău, Vrancea, Galaţi, Brăila), le-ar fi transportat în Marea Britanie şi le-ar fi determinat să practice prostituţia în folosul acestora. Serviciile sexuale ar fi fost anunţate pe site-uri web dedicate, iar actele infracţionale s-ar fi săvârşit în apartamente închiriate, din diferite oraşe", arată anchetatorii.


Sumele de bani obţinute în această modalitate au fost transferate în România, fiind folosite în vederea achiziţionării de bunuri mobile şi imobile, în vederea disimulării originii ilicite a veniturilor, arată sursele citate.


În urma percheziţiilor domiciliare efectuate pe teritoriul României, au fost dispuse măsuri asigurătorii cu privire la trei imobile, cu o valoare estimativă de 200.000 de euro.


De asemenea, au fost descoperite şi ridicate 2.000 de lei, 4 telefoane mobile şi înscrisuri.


"În urma percheziţiilor efectuate în Marea Britanie, au fost descoperite 5 persoane vătămate. Totodată au fost ridicate suma de aproximativ 6.000 de lire, 15 telefoane mobile şi înscrisuri", se precizează în comunicatele menţionate.


În acest dosar au fost arestate preventiv cinci persoane, una dintre ele în ţară, iar alte patru de către autorităţile competente din Marea Britanie.


Totodată, trei persoane au fost puse sub control judiciar.


Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul Eurojust, în cursul anului 2020 fiind încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autorităţile judiciare britanice, cu participarea Wiltshire Police. De asemenea, Eurojust a organizat patru întâlniri de coordonare.


Acţiunea a beneficiat de sprijinul brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Ploieşti şi Bucureşti, precum şi al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.


Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale şi Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor din cadrul Poliţiei Române. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.1211 secunde