PERCHEZIȚII într-un dosar pentru TRAFIC DE MIGRANȚI. Un suspect a fost săltat din stațiunea Mamaia!

267

Articole de la același autor

Zeci de percheziții au fost realizate, joi, 29 iulie, de polițiștii de la Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, Garda de Coasă și Brigada de Combatere a Criminalității Organizate București, sub coordonarea procurorilor de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Este vorba despre 22 de percheziții, în județele Timiș, Ialomița, Călărași și Ilfov. La șase dintre acestea au luat parte polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, cinci în județul Călărași, iar una în stațiunea Mamaia.

Perchezițiile au fost realizate într-un dosar privind un grup infracțional organizat în traficarea de migranți, traficare de droguri și trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Potrivit anchetatorilor, suspecții aducea migranți din Turcia, pe ruta Turcia – Grecia – Bulgaria/Serbia – România, ulterior tranzitându-i în Ungaria – Austria – Germania.

„În perioada ianuarie 2020 – iulie 2021, s-a constituit și a acționat concentrat și interdependent, o grupare infracțională transfrontalieră, formată din cetățeni sirieni, irakieni, egipteni și români, având pe teritoriul fiecărui stat balcanic, inclusiv România, celule de crimă organizată distincte, responsabile cu efectuarea pe segmente a componentelor de recrutare, găzduire, transferare, călăuzire și transport în scopul trecerii frauduloase a frontierelor de stat ale țărilor aflate pe ruta migratorie Turcia – Grecia – Bulgaria/Serbia – România – Ungaria – Austria – Germania.

Pe teritoriul României s-au constituit mai multe celule infracționale care au acționat în mod unitar, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei sudice a României, atât cu Bulgaria cât și cu Serbia, a grupurilor ilegale de migranți, prin găzduirea temporară a acestora în diferite locații situate atât în zona adiacentă municipiului București, cât și în zona de vest a României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei cu Ungaria, destinația finală fiind Germania”, au arătat procurorii DIICOT.

În realizarea activităților infracționale, liderii grupării organizate au racolat mai multe persoane, cu preponderență cetățeni români, cu rol de transportatori locali, care, animați de promisiunea unor câștiguri materiale într-un termen relativ scurt, au aderat la această grupare și au dezvoltat, la nivel național, propriile rețele de transportatori.

Transferurile și transporturile ilegale de migranți au beneficiat de fiecare dată de utilizarea unor autovehicule pe post de antemergător, șoferii utilizați fiind instruiți și coordonați în permanență de către organizatorii transporturilor prin transmiterea locațiilor de îmbarcare/debarcare, comunicarea în timp real a riscurilor generate de prezența în trafic a unor echipaje de poliție, precum și gestionarea resurselor necesare transporturilor.

„A fost evidențiată mobilitatea grupării infracționale, prin deplasarea frecventă a membrilor acesteia în afara teritoriului României, fiind inițiate investigații penale de către autoritățile judiciare din Ungaria și Bulgaria față de anumiți membri ai acestei grupări infracționale, pentru transporturi ilegale de migranți efectuate în folosul grupării (8 persoane bănuite sunt în prezent cercetate în stare de arest preventiv în Ungaria)”, au mai afirmat anchetatorii.

Activitățile investigative efectuate în cauză au condus la identificarea și probarea altor activități infracționale adiacente dezvoltate de o parte a membrilor grupării, respectiv trafic de droguri de mare risc, falsificare și utilizare de documente falsificate, furt calificat, conducere de autovehicule fără permis de conducere.

În urma perchezițiilor, au fost indisponibilizate 25 cartuşe de calibrul 7,62 mm, mai multe documente de călătorie ce aparțin unor persoane neidentificate, sumele de 20.000 euro, 1.700 lei și 1.970 dinari, peste 200 de kilograme de tutun de narghilea, documente care atestă tranzacţii bancare, mai multe telefoane şi cartele sim. Totodată, au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor 6 autoturisme şi 2 automarfare.

La sediul DIICOT – Structura Centrală, vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 23 persoane. Un suspect a fost ridicat din stațiunea Mamaia.

Precizăm că gruparea este implicată și în traficarea celor 20 de migranți (17 sirieni și trei irakieni), depistați la sfârșitul lunii iunie, într-un microbuz, între localitățile constănțene Strunga și Răzoare.

Florentina BOZÎNTAN

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5786 secunde