Poliția vrea să pună capăt „haiducelii” pe trotinete electrice de pe străzile Constanței

3935
2
Poliția vrea să pună capăt „haiducelii” pe trotinete electrice de pe străzile Constanței - fondtrotineteelectrice2-1657549246.jpg

Articole de la același autor

Odată cu venirea verii, străzile Constanței au fost împânzite din nou de utilizatorii de trotinete electrice. Și, la fel precum în anii trecuți, utilizatorii nu țin cont de nicio regulă: circulă pe trotuare, printre pietoni, câte doi pe un dispozitiv sau pe carosabil, pe contrasens. Vara aceasta însă polițiștii au însă și instrumentul legal pentru a-i sancționa, motiv pentru care a început deja să plouă cu amenzi.

 

Trotinetele electrice pot fi întâlnite iar, precum în anii anteriori, la orice colț de stradă și pe orice trotuar. Și, tot la fel precum în anii anteriori, utilizatorii sunt încântați de beneficiile pe care le aduc: un mijloc de deplasare economic, rapid și eco-friendly. Dar ceilalți participanți la trafic, pietoni și șoferi deopotrivă, nu sunt la fel de încântați de prezența acestor dispozitive pe șosele și reclamă că sunt periculoase, prin prisma felului în care sunt folosite. „Trotinetele electrice sunt folosite în special de adolescenți și tineri, care nu țin cont de nicio regulă. Circulă cu ele pe trotuare, cu viteză, printre bătrâni sau copii. Trec în viteză pe lângă tine, este ceva de speriat! Ba mai mult, circulă și câte doi pe aceste trotinete, deși din câte știu eu nu este permis. Zilele trecute, eram pe bulevardul Tomis, iar șoferul autobuzului în care ne aflam a trebuit să oprească vehiculul pentru că în fața lui erau niște tineri pe trotinete care mergeau pe contrasens. Sunt un pericol pentru toată lumea”, ne-a semnalat Corina Năstase, o constănțeancă indignată de modul în care se circulă cu aceste dispozitive.

În verile trecute, regulile privind folosirea trotinetelor electrice nu erau bine definite prin lege, prin urmare și „haiduceala” de pe șosele. În toamna lui 2021 situația s-a schimbat, odată cu modificarea Codului Rutier în sensul introducerii de noi reglementări privind acest mijloc de transport din ce în ce mai utilizat. Polițiștii atrag atenția care sunt regulile de circulație pentru această categorie de participanți la trafic, iar încălcarea lor duce la sancțiuni pecuniare considerabile.

„Dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, bicicletele și trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h. Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. Bicicletele, mopedele și trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare. Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă. Se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice”, au arătat polițiștii.

Iar oamenii legii iau în serios aceste prevederi. Drept dovadă, numai în trei zile, polițiștii constănțeni au aplicat 151 de sancțiuni contravenționale în valoare de 62.000 de lei, atât pentru bicicliști cât și pentru cei care foloseau trotinetele electrice. Reamintim că amenda este cuprinsă între 580 și 725 de lei pentru nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice și între 870 și 1160 de lei, pentru nerespectarea normelor privind dotarea acestora și conducerea lor pe porțiuni de drum interzise.

Comentează știrea

andrei
14 iulie 2022
trotinete

bine ca spuneti de trotinete si oamenii care sunt indignati de ele… dar de prostii care merg pe pistele de biciclisti si conducatorii auto care nu dau prioritate bicicletelor si trotinetelor nu spuneti nimic…

io dixit
15 iulie 2022
tara idiotilor?

n-am condus niciodata o trotineta electrica, da chestia cu casa, mi se pare o mare idiotenie. daca este trotineta ta, sau bicicleta, sau motocicleta, da! cind ajungi undeva, o legi de ghidon sau sa si-ti vedeai de treaba, dar asa? unde dreac te fitii cu casca-n mina?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3112 secunde