Polițiștii ies pe teren cu "Big Brother"! Sunt obligați să filmeze toate acțiunile de pe stradă!

3287

Articole de la același autor

De la 1 mai, polițiștii au obligația să înregistreze cu bodycam-urile toate acțiunile de pe domeniul public. Fie că vorbim despre legitimarea unei persoane, verificarea actelor unui șofer sau urmărirea unui suspect, acestea vor trebui să fie filmate cu dispozitivele aflate în dotarea oamenilor legii începând din 2020. Până acum, spun voci din rândul polițiștilor, mai erau lucrători care „uitau” dispozitivele închise, atunci când era convenabil.

Începând din 2020, Poliția Română a început dotarea lucrătorilor din teren cu bodycam-uri, astfel încât acțiunile acestora să fie înregistrate video și audio. Aceasta a fost măsura de protecție adoptată din practica de peste hotare: protecție a celor care interacționează cu polițiștii, pentru a nu fi victime ale abuzurilor, dar și a polițiștilor, pentru a avea dovezi clare cu privire la ultraje. În prezent, aproape toți polițiștii care ies pe stradă sunt dotați cu astfel de dispozitive de înregistrare video și audio. Drept pentru care, în luna aprilie, Inspectoratul General al Poliției Române a emis o dispoziție către inspectoratele județene cu privire la modul în care trebuie folosite bodycam-urile.

Astfel, polițiștii sunt obligați „să utilizeze înregistratoarele audio-video portabile de tip Body Worn Camera pentru înregistrarea următoarelor categorii de intervenții și acțiuni: legitimarea persoanelor, conducerea persoanelor la sediul poliției, utilizarea forței și a mijloacelor de constrângere și de protecție din dotare, punerea în executare a mandatelor emise de organele judiciare competente și a măsurilor restrictive de drepturi și libertăți, efectuarea controlului corporal al persoanei legitimate și, după caz, al bagajelor sau vehiculului, oprirea și controlul vehiculelor și ocupanților acestuia, constatarea infracțiunilor și contravențiilor, precum și aplicarea măsurilor legale corespunzătoare, înlăturarea pericolelor care amenință ordinea publică sau siguranța persoanelor, respectiv la salvarea vieții sau integrității corporale a unei persoane”, se arată în dispoziția 60/15.04.2022, intrată în vigoare de la 1 mai. De asemenea, bodycam-urile sunt obligatoriu folosite la solicitările prin numărul unic de urgență 112, la asigurarea primelor măsuri la locul producerii unui eveniment sau infracțiuni. În aceeași dispoziție se stabilește și procedura de preluare a dispozitivelor, de verificare a acestora, de semnalare a deficiențelor, de descărcare a datelor etc.

„Se deschide calea către abuzurile șefilor ierarhici”

Practic, potrivit acestei dispoziții, polițiștii vor trebui să înregistreze toate activitățile pe care le desfășoară pe domeniul public. Până în prezent, potrivit surselor noastre din rândul polițiștilor constănțeni, erau destui oameni ai legii care mai „uitau” de aceste dispozitive și fie nu le porneau în momentul în care trăgeau pe dreapta mașini, în timpul raziilor, fie le opreau la momentul convenabil. De la 1 mai, polițiștii nu mai au posibilitatea să procedeze astfel, aceștia având obligația să înregistreze video-audio toate intervențiile.

Reprezentanții Sindicatului Europol atrag atenția că această impunere ar putea duce la abuzuri din partea șefilor ierarhici. „Elementul de noutate este reprezentat de faptul că la acest moment, conform actualelor prevederi, polițiștii vor fi obligați să înregistreze toate activitățile pe care le execută în spațiul public, aspect care va genera noi abuzuri din partea unora dintre șefi care sunt ancorați în era comunismului cu norme de amenzi sau persoane legitimate, neputând să înțeleagă faptul că în prezent, în conformitate cu prevederile Legii nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, polițiștii pot legitima o persoană doar în următoarele situații”, au arătat sindicaliștii. Concret, aceștia arată că sunt cazuri în care șefii ierarhici inventariau numărul de persoane legitimate înscrise de polițiști pe rapoartele de activitate cu numărul de înregistrări realizate cu bodycam-urile din dotare, iar unde nu era concordanță, declanșau cercetarea disciplinară. „Astfel, au existat multiple situații în care au propus declanșarea cercetării prealabile față de subalternii incomozi, multora dintre aceștia, printr-un astfel de tertip, fiindu-le blocată posibilitatea de a le fi aprobată solicitarea de mutare de la o structură la alta sau între unități, în perioada de derulare a cercetării disciplinare”, au mai afirmat sindicaliștii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3625 secunde