Vin vremuri grele! Polițiștii cu experiență ies la pensie, cine le ia locul?

3717
2

Articole de la același autor

Tinerii nu mai vor să îmbrace uniforma de polițist. O dovedește faptul că la sesiunea de admitere din această primăvară la școlile postliceale ale Ministerului Afacerilor Interne concurența este de 1,7 candidați pe loc, în condițiile în care în urmă cu câțiva ani se „băteau” câte șase – șapte candidați pentru șansa de a fi om al legii. Sindicalistul constănțean Vasile Zelca consideră că această profesie nu mai este atractivă pentru tineri din cauza salarizării insuficiente și a impredictibilității din sistemul de siguranță națională.

Deficitul de personal din Poliția Română este în creștere. De exemplu, la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Constanța, gradul de ocupare al funcțiilor era de 75,14% în primul trimestru al acestui an. Tot mai mulți polițiști ies la pensie, iar prea puțini tineri sunt interesați să le ia locul. La Constanța, anul trecut, au ieșit la pensie 11 ofițeri și 55 de agenți, potrivit conducerii inspectoratului, astfel un polițist ajunge să facă munca a doi sau chiar trei lucrători. Pentru a mai reduce din deficit, Ministerul Afacerilor Interne a scos la concurs, în toamna lui 2021, mii de locuri pentru sursă externă. Dar nu este suficient. Speranța se pune în tinerii care vor să urmeze o școală de poliție, pentru a urma o carieră în domeniu. Dar și la acest capitol, nu mai este concurența care era odată.

Nu mai este concurență pe locurile de la școlile de poliție

„Conform calendarului de concurs aprobat de M.A.I., sâmbătă, 9 aprilie, a avut loc proba scrisă, la care au fost admiși candidații care au trecut testarea psihologică și probele sportive. Pentru cele 2.880 de locuri scoase la concurs, au susținut proba scrisă 1,7 candidați/per loc, ceea ce indică o concurență redusă, comparativ cu sesiunile din anii anteriori, în care au fost și 6-7 candidați pentru un loc pe băncile școlilor MAI. Între alte cauze, se află și conflictul militar declanșat în 24 februarie la granițele României, care îi determină pe părinții ce și-ar fi dorit o carieră în sistemul de ordine publică, pentru copiii lor, să fie mai reticenți, date fiind consecințele imprevizibile și eventualitatea unei escaladări a războiului. Această temere ne-a fost transmisă ca atare de către membrii de familie ai potențialilor candidați și este cât se poate de evidentă! Dar, dincolo de toate, există cauze «interne», care pot fi decelate și asumate de către decidenții noștri guvernamentali și politici, măcar pentru a identifica o ieșire din această situație, pentru viitor”, a afirmat Vasile Zelca, liderul Federației Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual.

Salarii mai mari, ghid al carierei și pensii predictibile

„Orice tânăr care își dorește o carieră în Poliție va fi interesat și de salarizare. Aceasta trebuie să-i asigure polițistului și familiei sale un trai decent și să nu creeze premise pentru devianțe profesionale sau corupție. De aceea, salarizarea nu trebuie să fie impredictibilă, cum se întâmplă în ziua de astăzi, iar nivelul venitului lunar oferit de stat trebuie să aibă un cuantum rezonabil; obligația de a spune «prezent», la orice oră, misiunilor cotidiene, apelului telefonic prin 112 sau al șefului, cumulată cu dificultățile, complexitatea și chiar cu ingratitudinea sau violența exprimate de către unii concetățeni, vizavi de serviciul polițienesc, trebuie recompensate corect de către stat”, a mai afirmat sindicalistul.

De vină este și impredictibilitatea în carieră și în perspectiva pensionării. „Orice politist trebuie să beneficieze de o carieră previzibilă în timp, sigură și stabilă, în funcție de studiile absolvite, de experiența dobândită pe parcurs, de nevoile sale de dezvoltare profesională, dar și de cele ale sistemului. Un Ghid al carierei, cu bătaie lungă, similar Statutului polițistului - adică reglementat la nivel de lege, pentru a nu putea fi modificat peste noapte, în funcție de un interes sau altul -, este absolut necesar, astfel încât tinerii să poată determina, în proporție de minimum 90%, cariera pe care o vor urma în MAI”, a afirmat Vasile Zelca. 



Comentează știrea

Contribuabilul nedreptatit
13 aprilie 2022
Pensioara dupa contributivitate va rugam. Nu pomeni.

Pensii? Am auzit pomana? La placinte inainte la razboi inapoi. Bravo monser.

Lica
13 aprilie 2022
Lipsa de educatie

Asta cu salaii mici am mai auzit-o si nu e corect . Nea politistul in floarea varstei iese la pensie cu pensie mare , salariul la fel. Problema este ca noile generatii sunt crescute in asa fel incat nu mai vor sa munceasca , indiferent de job. Vor sa fie precum panarama de Dragusanu si nea hat Jonule..........sa castige bani nemunciti.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3674 secunde