Constănțeni dispăruți fără urmă în străinătate. Un bărbat este căutat de 20 de ani!

5598

Articole de la același autor

De-a lungul anilor, Inspectoratul Județean de Poliție Constanța a fost sesizat despre dispariția a 67 de constănțeni cărora li s-a pierdut urma peste hotare. Au plecat de acasă în căutarea unui trai mai bun, iar familiile rămase în țară nu mai au nicio veste despre ei, nici bună, nici rea.

În prezent, în atenția polițiștilor constănțeni sunt șase cazuri de dispariție a unor persoane cărora li s-a pierdut urma peste hotare, din totalul celor 107 dosare de dispariție înregistrate în evidențele IPJ Constanța.

„În anul 2021, polițiștii au fost sesizați despre dispariția a 10 persoane, care au plecat în străinătate, ulterior familiile acestora nereușind să le mai contacteze. Precizăm faptul că din 67 de persoane date dispărute, după plecarea lor în străinătate, polițiștii au depistat 61 de persoane, în prezent fiind instrumentate șase cazuri”, ne-a declarat inspector Andreea Iliescu, purtător de cuvânt al IPJ Constanța.


Sunt constănțeni plecați să muncească în străinătate, cu care familiile nu au mai reușit să ia legătura, în unele situații de mai bine de un deceniu. Este și cazul lui Cristea Constantinescu (46 de ani la data dispariției, 59 de ani în prezent), dat dispărut de 13 ani. Născut în Buzău, bărbatul s-a stabilit în Eforie Sud. În 2006 a plecat la muncă în Cordoba, Spania, iar din iunie 2009 familia nu mai are nicio veste despre el. Potrivit reprezentanților IPJ Constanța, acesta este unul dintre cele mai vechi cazuri de dispariție aflate încă în atenția lor.

Dispărut de 20 de ani, în Muntenegru

„Veteran” este însă dosarul dispariției întocmit în cazul unui alt constănțean, Florin Ciocan. Avea 31 de ani în 2002, când a părăsit țara și s-a mutat în localitatea Dobra Voda, din Muntenegru, unde muncea cu ziua, pe unde găsea. Din octombrie 2002 nimeni din familie nu mai știe nimic despre el. De altfel, polițiștii spun că mama acestuia a sesizat autorităților dispariția abia în 2013. După două decenii de când a plecat din țară, polițiștii nu au încă nicio informație cu privire la soarta lui.

Pe lista dispăruților este și Petrică Mandeș, din municipiul Constanța. Bărbatul avea 57 de ani în 2015, când a dispărut de la bordul navei Huahine, pavilion Malta, ce naviga între Australia și China. „În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că persoana în cauză avea funcția de ofițer mecanic 1, iar la data și ora dispariției, adică 5.08.2015, ora 6.00, a fost văzut ultima dată de un motorist de origine filipineză și, deși a fost căutat la bord, acesta nu a mai fost găsit”, au arătat polițiștii. Cauza se află în lucru la Secția de Poliție Transporturi Maritime Constanța.



Tânără plecată în Germania, familia nu mai are vești de câteva luni


Printre cele mai recente cazuri de dispariție peste hotare este cel al Seminei Mahmut. Tânăra în vârstă de 18 ani, domiciliată în satul Lespezi, comuna Dobromir, ar fi plecat în Germania, iar de la Crăciunul de anul trecut, familia nu mai știe nimic despre ea. Tânăra are 150 centimetri înălțime, 50 de kilograme, păr negru și drept, ochi negri.

„În situațiile în care există indicii că persoanele dispărute se află peste hotare, are loc schimbul de date și informații operative prin intermediul Centrului de Cooperare Internațională Polițienească dintre România și statul respectiv, întocmindu-se documente specifice de căutare și identificare a persoanei dispărute”, a mai afirmat inspector Andreea Iliescu.

Odată înregistrate disparițiile, dosarele rămân active pentru 20 de ani, exceptând situația declarării morții, prin hotărâre judecătorească.

„Declararea judecătorească a morții unei persoane dispărute se poate efectua conform art. 49 al Codului Civil, atunci când există indicii că a încetat din viață, la cererea oricărei persoane interesate, dacă au trecut cel puțin doi ani de la data primirii ultimelor informații sau indicii din care rezultă că era în viață. Dosarele de dispariție sunt ținute în evidență activă timp de 20 de ani, după care trec în evidența pasivă pentru încă 10 ani, timp în care se pot desfășura activități în acestea”, au mai arătat polițiștii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.3465 secunde