Unde vor apărea sensuri giratorii pe șoselele din județul Constanța

2070
1
Unde vor apărea sensuri giratorii pe șoselele din județul Constanța - fondsensurigiratorii-1647626505.jpg
Mai multe sensuri giratorii urmează să fie realizate pe drumurile naționale din județul Constanța, în special în zonele unde în ultimii ani au avut loc numeroase incidente rutiere. Printre sensurile giratorii care urmează să „răsară” pe șoselele județului se numără unul la Hârșova, la intersecția dintre DN 2A și DN 22A, unul la Valu lui Traian și altul la intrarea în Costinești, la intersecția dintre DN 39 și DC 6.

Drumurile naționale din județul Constanța sunt generatoare de accidente rutiere. A afirmat-o chestorul Adrian Constantin Glugă, șeful Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Constanța, cu ocazia prezentării bilanțului privind activitatea desfășurată în 2021. „A existat o preocupare permanentă pentru dialog cu administratorii arterelor rutiere, în special drumurile naționale, unde în ultima perioadă au apărut lucrări care să conducă la o creștere a siguranței traficului rutier. Au fost montați pe diferite tronsoane de drum parapeți Jersey pentru separarea benzilor. Există o corespondență permanentă cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru ceea ce înseamnă drumurile naționale DN 39, DN 2A, DN 38, DN 22, DN 3 care sunt generatoare de accidente rutiere, însă DN 39 este cel mai mare generator de accidente rutiere”, a afirmat șeful IPJ Constanța.

Pentru a crește siguranța rutieră pe drumurile naționale din județul Constanța, CNAIR urmează să realizeze și alte lucrări, printre care montarea mai multor sensuri giratorii. Acestea se încadrează în proiectul pentru finanțarea investițiilor în domeniul siguranței rutiere „Road Safety Investment Program in Romania AA – 010269”, au transmis reprezentanții CNAIR către „Cuget Liber”.

„La momentul actual, la nivelul CNAIR este inițiat proiectul privind crearea unei platforme pentru finanțarea investițiilor în domeniul siguranței rutiere “Road Safety Investment Program in Romania AA - 010269“ ce are ca obiectiv: Implementare contracte de servicii de proiectare (fază SF + PT + Acord Mediu) și execuție lucrări/ supervizare aferente proiectelor de investiții în materie de siguranță rutieră (realizare măsuri de canalizare/ semnalizare, realizare de sensuri giratorii și realizare de pasaje denivelate) stabilite în urma unei expertize tehnico - economice elaborată de către un consultant expert desemnat de Banca Europeană de Investiții, care va finanța 50% din valoarea totală a acestui proiect.

BEI a supus analizei o listă cu mai multe locații de pe rețeaua principală de drumuri din România iar concluzia expertizei consultantului BEI a fost că 89 de locații din totalul celor analizate sunt fezabile, astfel: 43 de locații cu soluția de măsuri de canalizare/ semnalizare, 40 de locații cu soluția de realizare sensuri giratorii, 6 locații cu soluția de realizare pasaje denivelate”, au comunicat reprezentanții companiei.



Sensuri giratorii noi, pe toate DN-urile


Din lista sensurilor giratorii care vor fi realizate în cadrul acestui proiect pe raza județului Constanța au fost menționate structurile de pe: DN 3 - km 110+000, DN 22 - km 226+625, DN 2A - km 100+700, DN 39E - km 1+250,

DN 39 - km 36+150.

De asemenea, alte sensuri giratorii vor fi amenajate de CNAIR, care se află în prezent în etapa de proiectare: intersecție DN 2A, km 126+980 stânga, cu DN 22A km 85+925, localitatea Hârșova, pe DN 3, km 249+270, localitatea Valu lui Traian, intersecție DN 39, km 26+960 stânga cu DC 6 km 2+000, spre localitatea Costinești.

„Amenajarea sensurilor giratorii este necesară pentru fluidizarea traficului rutier și pentru creșterea siguranței participanților la trafic. Totodată în cadrul Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR) al României se dorește sporirea gradului de siguranță rutieră pe raza județului Constanța și se vor adopta măsuri unitare corelând și celelalte proiecte ce au acest scop. CNAIR SA are în curs de inițiere și elaborare documentații tehnice pentru demararea în cadrul PNRR a mai multor proiecte de siguranță rutieră care vor fi puse la dispoziția publicului la momentul demarării licitațiilor publice”, au mai arătat reprezentanții CNAIR.

Menționăm că, în prezent, pe drumurile naționale de pe raza județului Constanța sunt un număr de 28 de sensuri giratorii funcționale. 



Comentează știrea

Gigica
19 martie 2022
giratorii

Soluti de doi lei cu aceste giratorii in care tot se ingreuneaza circulatia . Nu e nimeni acolo sa propuna niste pasaje sau poduri ..............nu mai avem oameni pregatiti sau care gandesc?

Pagina a fost generata in 2.469 secunde