Semnal de alarmă pentru nevestele bătute: "Chiar dacă nu poți ieși din relația abuzivă, ai nevoie de un plan de siguranță!"

726
An de an, mii de cazuri de violență în familie ajung în atenția polițiștilor. Cu siguranță, mult mai multe nu sunt reclamate autorităților. În continuare, multe victime „tac și îndură” în mediul ostil. Conștienți că ieșirea dintr-o relație abuzivă, mai ales dacă este una care durează de ani buni, este dificilă, polițiștii și Asociația „Necuvinte” le atrag atenția victimelor să aibă în vedere măcar un plan de siguranță pentru a scăpa de crizele de furie ale agresorilor.

În ciuda numeroaselor campanii derulate de autoritățile statului și organizațiile nonguvernamentale, violența domestică este în continuare un fenomen extrem de răspândit în familiile din țara noastră. Ordinul de protecție provizoriu oferă posibilitatea ca agresorii să fie evacuați din locuințe din momentul în care polițiștii ajung la adrese pentru o perioadă de cinci zile. Mai mult, agresorii care încalcă restricțiile impuse de ordinul de protecție sunt anchetați penal. Cu toate acestea, sunt multe femei care aleg să își ierte agresorii, să le mai dea o șansă, după cum spun ele. Drept dovadă, potrivit statisticii realizate de Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Constanța, „în cursul anului 2021, au fost sesizate 1.434 de astfel de fapte, cele mai multe fiind infracţiuni de loviri sau alte violenţe”. Dar în puțin peste un sfert dintre aceste cazuri au fost emise ordine de protecție provizorii. „În privinţa modalităţii de protejare a victimelor violenţei domestice, în cursul anului 2021, au fost emise 370 de ordine de protecţie provizorii, cu 155 mai multe față de anul anterior”, au mai precizat polițiștii. În multe dintre solicitările la 112, victimele au refuzat emiterea unui ordin de protecție provizoriu, susținând că nu și-au dorit decât detensionarea situației pe moment, căci „nu face așa de obicei” sau că „după cinci zile, tot acasă se întoarce, va fi mai rău!”.



Sfaturi pentru femeile abuzate


Un aspect cunoscut de toată lumea este faptul că în numeroase cazuri victimele fie rămân în mediul abuziv fie, dacă au curajul să plece, se întorc speriate de greutățile care derivă din decizia de a-și lua viața de la capăt. Pentru a veni în sprijinul acestora, Poliția Română și Asociația „Necuvinte” au pus pe hârtie un „plan de siguranță”. De fapt, o serie de sfaturi realiste pentru femeile care încă nu sunt pregătite să părăsească domiciliul în care sunt abuzate.

„Indiferent dacă victima s-a hotărât să rămână sau să-l părăsească pe partenerul abuzator, există o serie de măsuri care îi pot conferi un grad sporit de siguranță personală. Fii pregătită pentru situații de urgență; cunoaște-i semnele declanșatoare ale abuzului și, înainte de a începe o nouă criză violentă, folosește-te de orice motiv ca să te îndepărtezi de el și să ieși din casă; identifică zonele sigure ale casei unde te poți refugia în cazul în care o ceartă sau un posibil atac este de neevitat. Evită spațiile mici și fără ieșire sau camerele cu posibile arme (cum ar fi bucătăria). Dacă este posibil, alege o cameră cu un telefon și o ușă în afară sau o fereastră; stabilește un cod (cuvânt, frază, semnal) prin care îți avertizezi copiii, prietenii sau vecinii că ești în pericol, pentru ca ei să sune la poliție după ajutor”, au arătat polițiștii.



Ce trebuie să cuprindă planul de evadare de „acasă”


De asemenea, este bine ca victimele să aibă un plan de „evadare” de acasă. „Fii gata să pleci de acasă în caz de nevoie. Dacă ai mașină, ai grijă să fie mereu alimentată și parcată într-un loc de unde să poți ieși imediat. Păstrează pentru tine o cheie de rezervă a mașinii, o sumă minimă de bani de urgență, haine, numerele de telefon importante și documentele de identitate ale tale și ale copiilor, ascunse într-un loc sigur (în casa unui prieten, de exemplu). Repetă de câteva ori ieșirea rapidă în condiții de siguranță. Dacă ai copii, arată-le și lor, ca o joacă, ce trebuie să facă. Repetarea îți va face mai ușoară plecarea în cazul în care ești atacată de agresor. Încearcă să memorezi o listă de contacte de urgență. Întreabă mai multe persoane de încredere dacă le poți contacta, în caz de nevoie, pentru o noapte de cazare. Ia-ți un alt telefon mobil. Este posibil să-ți fie frică să pleci sau să ceri ajutor fiindcă abuzatorul tău se va răzbuna dacă va afla. Atunci când cauți ajutor împotriva abuzului, este important să-ți acoperi urmele, mai ales atunci când utilizezi telefonul sau calculatorul. Ia în considerare achiziționarea unei cartele prepaid sau a unui alt telefon mobil despre care agresorul să nu știe. Folosește o cartelă de telefon prepaid. Amintește-ți că, dacă utilizezi telefonul fix de acasă, numerele de telefon apelate pot fi listate, la cerere, pe factura lunară care va ajunge acasă. Chiar dacă ai plecat deja, la momentul în care factura detaliată ajunge acasă, agresorul poate să te urmărească folosind numerele de telefon la care ai cerut ajutor. Verifică-ți setările telefonului mobil. Există tehnologii pentru telefonia mobilă pe care agresorul le poate utiliza pentru a asculta apelurile purtate sau pentru a urmări locația în care te afli. Deci, închide-l atunci când nu este în uz sau nu-l mai lua cu tine când fugi de agresor”, au mai atras atenția polițiștii.

Cum trebuie procedat cu urmărirea prin GPS

Tehnologia modernă poate fi folosită de agresori, astfel că și victimele trebuie să învețe să se protejeze de supravegherea GPS și dispozitivele de înregistrare. „Agresorul nu are nevoie să fie expert în tehnologie pentru a putea utiliza tehnologia de supraveghere, pentru a-ți monitoriza mișcările și asculta conversațiile. Fii conștientă de faptul că agresorul poate folosi camere ascunse, cum ar fi «Nanny Cam», sau chiar un monitor de copil pentru a te verifica. Sistemele de tip GPS, dispozitivele de poziționare globală sunt, de asemenea, ieftine și ușor de utilizat. Dispozitivele GPS pot fi ascunse în mașină, geantă sau alte obiecte pe care le porți cu tine. Agresorul poate utiliza, de asemenea, sistemul de GPS al mașinii pentru a vedea unde ai fost. Dacă descoperi orice dispozitive de urmărire sau înregistrare, lasă-le acolo până când ești gata să pleci. Deși ar putea fi tentant pentru tine să le elimini sau să le închizi, acest lucru îl va alerta pe agresor că ai aflat de ele și l-ar face și mai suspicios în legătură cu intențiile tale”, este sfatul oamenilor legii.

Protejarea de agresor după părăsirea locuinței

Dacă victima ia decizia să părăsească domiciliul conjugal, este nevoie să întrerupă legăturile cu fostul partener abuzator. „Să te protejezi de agresor acum, după ce ai plecat, este la fel de important cum era și când locuiați împreună. Ar putea fi necesar să te muți într-un loc în care fostul partener nu te poate găsi. Dacă ai copii, s-ar putea să fie nevoie să-i transferi la o altă școală. Anulează conturile bancare vechi și cardurile de credit, mai ales dacă au fost comune cu agresorul. Când deschizi conturi noi, folosește o altă bancă. Dacă ai rămas în aceeași zonă cu agresorul, schimbă rutina zilnică. Folosește un alt drum pentru a ajunge la serviciu, evită locurile unde mergeați împreună, unde agresorul te-ar putea găsi, caută alte magazine, piețe pentru a-ți face cumpărăturile. Ține la tine tot timpul un telefon mobil încărcat, pentru eventualitatea în care va trebui să suni la 112”, au mai atras atenția polițiștii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4065 secunde