Atenție mare, sute de locuințe sparte de hoți! La ce metode recurg infractorii din Constanța

2816
Atenție mare, sute de locuințe sparte de hoți! La ce metode recurg infractorii din Constanța - fondfurturilocuinte1-1649694937.jpg

Articole de la același autor

Aproape 250 de locuințe au fost jefuite de hoți, anul trecut, numai în municipiul Constanța. Modul de operare al infractorilor diferă, de la escaladarea ferestrelor, folosirea de chei potrivite până la folosirea tehnicilor de „împrietenire” cu proprietarii. Dar, în general, hoții urmăresc să sustragă aceleași bunuri: bani, bijuterii și electronice.

În ultimii ani, numărul furturilor din locuințe a fost în scădere în țara noastră. Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române, în 2021, pe întreg teritoriul țării au fost înregistrate 15.956 de furturi din locuințe, cu 12% față de anul anteriori. De altfel, trendul se menține descrescător și în anii anterior fiind înregistrate scăderi cu aproximativ 10 – 11%. Furturile din locuințe au fost în scădere și la nivelul Constanței. Astfel, potrivit reprezentanților Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Constanța, „în urma analizei situației operative, rezultă o creștere de 3,77% a infracțiunilor contra patrimoniului, față de anul anterior, infracțiunile de furt având ponderea cea mai mare în cadrul acestei categorii. Totuși, infracțiunea de furt, per total, cunoaște o scădere cu 3.91% față de anul precedent”.

La nivelul municipiului Constanța, de exemplu, polițiștii au înregistrat și investigat 249 de furturi din locuințe.



Ce metode folosesc hoții din locuințe


Cât privește modurile în care operează hoții, acestea sunt dintre cele mai diverse: fie profită de ușile de acces uitate descuiate, fie escaladează ferestrele apartamentelor situate la nivele inferioare ale clădirilor ori se folosesc de chei potrivite și forțarea ușilor. Infractorii au apelat inclusiv la „pândă”, supraveghind casele vizate până la plecarea proprietarilor, după care au „acționat” – o astfel de grupare a golit, anul trecut, mai multe locuințe din Cumpăna.

În ultima perioadă se constată o predilecție a infractorilor pentru utilizarea metodelor de înșelare a vigilenței proprietarilor, așa numita metodă a „împrietenirii”, când indivizii se dau drept angajați ai autorităților locale, firmelor de internet sau chiar instalatori și conving victimele să îi primească în locuințe.

„În mediul rural, sunt situații în care autorii își declară intenția de cumpărare a unor produse alimentare de la persoane fizice - brânzeturi, carne, cereale, băuturi alcoolice produse în gospodării, prilej cu care oferă plata în bancnote mari (100, 200, 500 de lei), urmărind și observând locul în care ține banii potențiala victimă, pătrund în locuințe cu acceptul proprietarului și, profitând de neatenția acestuia, îi sustrag bunuri, în general bani ori bijuterii. Un număr mare de furturi din locuințe vizează apartamentele situate la parterul blocurilor, prin forțarea sistemelor ferestrelor de termopan. De regulă, în cazul acestor modalități, furturile au loc ziua. Bunurile vizate sunt banii, obiecte și bunuri de valoare, care nu sunt voluminoase, dar în ultimul timp, în funcție de amplasamentul locului, se sustrag și bunuri și obiecte mai voluminoase, în principal electrocasnice”, au arătat polițiștii.



„Competiție acerbă între sistemele de protecție și ingeniozitatea hoților”


Pentru a nu ajunge victime ale infractorilor, constănțenii sunt sfătuiți să-și ia măsuri preventive. „Obiectele de valoare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor care concep diverse modalităţi de a şi le însuşi, indiferent dacă acestea se află într-o locuinţă, magazin, depozit ori în circulaţie. Între calitatea sistemelor de asigurare a protecţiei şi ingeniozitatea hoţilor a fost, dintotdeauna, o acerbă competiţie. Contrar tuturor evidenţelor, din motive greu de înţeles, mulţi deţinători de valori ignoră cele mai elementare măsuri de autoprotecţie, devenind astfel victime sigure. Principiile de bază ale amenajării unui sistem de protecţie cuprind aceleaşi elemente, indiferent de perioada istorică în care a fost conceput. Una din cele mai eficiente metode de protecţie o constituie limitarea posibilităţilor de acces la bunurile de valoare şi prelungirea timpului necesar pentru sustragerea acestora de către infractori. Măsurile luate au rolul de a induce răufăcătorilor sentimentul că şansele de reuşită sunt minime, iar riscul de prindere este maxim, ceea ce constituie un factor psihologic, ce poate fi realizat prin: concepţia arhitectonică a clădirii, care trebuie să inducă senzaţia de solid, existenţa barierelor fizice și prezenţa sistemelor moderne de securitate”, au arătat polițiștii. Iar cea mai bună protecție împotriva hoților din locuințe o oferă ușile de acces solide, grilaje la ferestrele de la parter și primul etaj, montarea de sisteme de supraveghere video.

„Se disting două tipuri de bariere utile protejării bunurilor: cele fizice, constituite din elemente, în special, mecanice de siguranţă (uşi, încuietori, grilaje, obloane, seifuri, pereţi etc.) și cele psihice, care descurajează infractorii sau detectează în faza incipientă o tentativă de pătrundere prin efracţie (sisteme de securitate perimetrală, antiefracţie, control al accesului sau sisteme de supraveghere şi înregistrare video). Barierele fizice au rolul de a întârzia cât mai mult pătrunderea sau accesul la valori al infractorilor. Este necesar ca acest timp să fie suficient pentru ca cineva să sesizeze ceea ce se întâmplă şi să anunţe Poliţia. De asemenea, întârzierea necesară pentru depăşirea acestor bariere îi determină pe cei în cauză să renunţe. «Barierele» psihice au drept scop descurajarea infractorilor, sugerându-le ideea că acţiunile lor sunt în permanenţă supravegheate şi pot deveni probe în instanţă. Spre deosebire de paza umană un sistem electronic de securitate nu doarme şi nu poate fi corupt sau depăşit cu mijloace uzuale”, au mai afirmat oamenii legii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.346 secunde