Schimbări în procedura Poliției: persoanele duse la secție vor fi reținute maximum 12 ore

1497
1

Articole de la același autor

Polițiștii nu vor mai putea să îi rețină la sediu timp de 24 de ore pe cei ridicați de pe stradă pentru identificarea identității sau pe cei care reprezintă o amenințare pentru liniștea și ordinea publică. În termen de 8 ore – care poate fi prelungit până la 12 ore numai în situații excepționale – polițiștii trebuie să ia toate măsurile legale. Ulterior acestui interval, indferent că a fost sau nu stabilită identitatea persoanei, aceasta va fi lăsată să părăsească sediul Poliției.

Legea 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, mai precis articolul 36 din acest act normativ, a fost modificată la inițiativa Guvernului Câțu. Modificarea vizează timpul în care o persoană poate fi reținută în sediul unei unități de poliție, atunci când a fost luată această măsură pentru realizarea a diverse verificări. Propunerea legislativă a fost adoptată marți, 5 aprilie, de Camera Deputaților, ca for decizional.

„Polițistul este îndreptățit să conducă o persoană la sediul Poliției, atunci când: nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice; din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori a bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală; prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică; luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Dacă, până în prezent, polițiștii aveau la dispoziție 24 de ore pentru a întreprinde demersurile necesare pentru a afla identitatea persoanei reținute, pentru a stabili dacă a comis sau nu o infracțiune, odată cu modificarea adoptată, persoanele vor putea fi reținute maximum 12 ore. Și asta numai în cazuri excepționale, la ordinea zilei, după 8 ore, persoanele respective trebuie lăsate să plece din sediul de poliție.

„Ținând cont de interesul permanent al Poliției Române în vederea asigurării protecției și respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, precum și de faptul că organele de poliție urmăresc să își desfășoare activitatea fără a contraveni întregului ansamblu de convingeri comunitare, se propune a fi operate intervenții legislative pe marginea prevederilor privind conducerea administrativă la sediul poliției, astfel încât acestea să prevină și să elimine apariția oricăror moduri neunitare de acțiune în rândul polițiștilor. În acest sens, se impune stabilirea unei durate determinate pentru aplicarea măsurii de conducere a unei persoane la sediul poliției și pentru desfășurarea activităților polițienești conexe acestei măsuri”, au mai arătat inițiatorii.

Astfel, măsurile legale față de persoana condusă la sediul poliției trebuie realizate de îndată, fără să depășească opt ore de la aducerea la secție. Această perioadă se poate prelungi până la 12 ore, iar după acest interval, persoana respectivă poate să părăsească sediul Poliției chiar în lipsa stabilirii identității. 



Comentează știrea

Mari
8 aprilie 2022
Politia rurala

Sunt multi incompetenti in Politie calitatea perwonaluli nu mai e ce a fost odata. Orice neavenit devine politist in ziua de azi. Vine ea vara sa va vad la dirijat trafic pe lapusneanu si aurel vlaicu hahahaha.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9197 secunde