Reguli noi în sensul giratoriu: gata cu "tăiat fața" altor șoferi, fără a semnaliza!

6626
8

Articole de la același autor

Codul Rutier a fost modificat și prevede reguli noi cu privire la circulația într-un sens giratoriu: semnalizarea la schimbarea benzilor este obligatorie, iar șoferii nu mai pot părăsi sensul direct de pe banda a 2-a sau a 3-a, „tăind fața” celorlalți participanți la trafic. De fapt, spun polițiștii, sunt aceleași „reguli de bun simț” care se aplicau și până în prezent, doar că, mai nou, sunt stipulate clar în legislație. În schimb, unii șoferi sunt sceptici că prin modificarea legii se va schimba ceva și în trafic... mai ales în cel din Constanța!





Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, respectiv Hotărârea de Guvern 1391/2016, a fost modificat la sfârșitul lunii februarie, prin Hotărârea de Guvern 130/2023. Printre modificările introduse de actul normativ, un articol face referire la modul în care trebuie să se circule într-un sens giratoriu. Concret, noul act normativ prevede: „În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”.

Referitor la ce anume se schimbă, reprezentanții Poliției Române au reformulat astfel: „Nu mai poți să ieși direct de pe banda a 2-a sau a 3-a a sensului giratoriu și să le tai fața celor de pe celelalte benzi, iar dacă vrei să faci această manevră trebuie să îți semnalizezi intenția, să te asiguri că poți face asta fără să pui în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. Vechea practică nu mai este valabilă!”.



Sensurile giratorii din Constanța, prevăzute cu indicatoare de orientare

Polițiști constănțeni ne-au precizat că, deși necesitatea semnalizării în sensul giratoriu nu era prevăzută în legislație în mod expres până în prezent, era pusă în practică această interpretare. „Nu era reglementat clar în legislație până acum. Dar noi interpretam la modul următor: dacă se circulă pe o stradă cu două benzi pe sens, pentru a schimba banda, nu trebuie ca șoferii să se asigure și să semnalizeze? La fel și în sensurile giratorii. Pentru că erau tamponări numeroase, la nivelul Constanței a fost luată măsura montării indicatoarelor rutiere, cât și trasării de indicații de orientare la nivelul carosabilului”, ne-au precizat oamenii legii.



Actul normativ prevede că șoferii trebuie să semnalizeze „din timp”. E drept, inclusiv la nivelul Constanței sunt sensuri giratorii de mici dimensiuni care ar putea să-i pună în dificultate pe șoferi, în ceea ce privește semnalizarea. Dar nu toate sunt astfel. Iar ca recomandare, polițiștii atrag atenția că „șoferii trebuie să semnalizeze de la jumătatea sensului giratoriu, pentru ca ceilalți șoferi să le știe intenția, dar și să oprească să dea prioritate celor care-și păstrează banda de mers”.





„În traficul din Constanța e haos, toată lumea o forțează!”

Am luat pulsul șoferilor constănțeni cu privire la clarificările introduse la circulația în sensul giratoriu, iar cei mai mulți dintre respondenți consideră că acestea nu vor schimba prea multe. „În Constanța e haos în trafic, iar în sensurile giratorii, chiar dacă am prioritate, pentru a evita amiabilele, prefer să cedez eu. Toți «o forțează»! Se forțează intrările în sens, se forțează ieșirile! Cât despre semnalizări, cu această clarificare – că modificare nu putem să îi spunem, căci până la urmă, ce modifică? – nu știu dacă îi va convinge pe cei care nu respectă această regulă nici în alte împrejurări. Din experiența mea, cam jumătate dintre șoferii pe care îi întâlnesc în trafic semnalizează în sensul giratoriu sau în alte împrejurări impuse de Codul Rutier”, ne-a spus Adrian Colcea, șofer întâlnit în zona Brătianu.



„Pe lângă asigurarea la schimbarea benzilor, mai importantă consider că este încadrarea în bandă, la intrarea în sensul giratoriu, în momentul intrării în acesta. Șoferii trebuie să se încadreze corespunzător: dacă vor să iasă pe prima la dreapta, să se încadreze pe banda întâi, dacă vor să iasă pe a doua sau a treia ieșire, să se încadreze pe a doua sau a treia bandă, iar în felul acesta s-ar evita multe situații neplăcute! De câte ori nu mi s-a întâmplat, în sensul giratoriu de la ieșirea din A4, să mi se taie fața de către șoferi care voiau să-și continue drumul spre port și să iasă din sensul giratoriu de pe a treia bandă! Poate acum, cu faptul că se pune accent pe acordarea priorității și semnalizare, să fie toți mai atenți. Dar practic nu sunt noutăți, sunt aspecte cunoscute de posesorii de permise auto, s-a ajuns la necesitatea de a fi stipulate expres în lege pentru că nu erau respectate!”, a afirmat și Cosmin Tobol. 



Comentează știrea

Lucien
21 martie 2023
Viteza e la fel de importanta

Si cel putin la fel de important e sa se monitorizeze viteza cu care se intra in sensul giratoriu. In cel de la intersectia Hatman Arbore cu sos. Mangaliei pe sensul de iesire din oras se intra si cu 80 km/h. Daca pleci de pe loc si crezi ca ai timp e o chestiune de noroc sa nu te izbeasca vreun vitezoman...

braniste george
21 martie 2023
sens ...anormal

sunt 2 aspecte:1.trebuie sa dau prioritate de dreapta deci cade treaba cu cei din intersectie au prioritate si 2 .cedez prioritatea celor din dreapta (banda 1,20dar ce vizibilitate am fiind in curba?trebuie sa vad prin toata masina spre dreapta ?hai sa schimbam schimbarea

Ires
21 martie 2023
Răspuns bizonului

Prostanus, arată-mi în Codul Rutier unde scria că în sensul giratoriu ai prioritate de stânga! Nu, bivole! Au prioritate cei care circulă față de cei care vor să intre în sensul giratoriu! Că cei care aveau prioritate îți veneau ție cel care doreai să intri din stânga, e irelevant! Odată intrat în sens, erai pe același nivel de prioritate, circulai ca pe orice drum! Pe drumul cu mai multe benzi pe sens, tu bizon ieși în dreapta de pe b2?

Răspuns la: sens ...anormal
Adăugat de : braniste george, 21 martie 2023
sunt 2 aspecte:1.trebuie sa dau prioritate de dreapta deci cade treaba cu cei din intersectie au prioritate si 2 .cedez prioritatea celor din dreapta...
Ires
21 martie 2023
Precizare

Și până acum se aplicau aceleași reguli, dovada fiind numeroase hotărâri judecătorești în cazul tamponărilor în sensul giratoriu când bizonul de pe b2 lovea pe cel de pe b1 pe motiv că el avea prioritate "de stânga"! O contribuție însemnată la asemenea inepție a avut-o un capdecretă de la Oradea care a zăpăcit o țară întreagă cu tâmpenii gen "nu există benzi în giratoriu, alea-s marcaje de ghidare"! Era la rutieră și l-au trecut la Poliția Animalelor să învețe câinii să traverseze corect!

Ires
21 martie 2023
Precizarea precizării

Idioten, citește cu atenție legea, dacă nu pricepi mai citește o dată! Dacă nici atunci nu pricepi, întreabă un profesor de legislație rutieră! Dacă nici atunci nu ești convins, dă-ți foc permisului! În lege este foarte clar; cei care vor să intre în sensul giratoriu nu au prioritate, lasă pe cei care circulă deja în sens să treacă apoi intră ei! Odată intrați în sens, circulă ca pe orice drum cu mai multe benzi pe sens, (dacă există mai multe benzi)! Lămurit, bovis?

Răspuns la: sens ...anormal
Adăugat de : braniste george, 21 martie 2023
sunt 2 aspecte:1.trebuie sa dau prioritate de dreapta deci cade treaba cu cei din intersectie au prioritate si 2 .cedez prioritatea celor din dreapta...
Popescu
21 martie 2023
o hotarare binevenita

O hotarare foarte buna, multi teribilisti schimba banda in sensul giratoriu, de pe banda de inainte fac stanga taind calea altor masini aflate in sens.

Ires
21 martie 2023
...

Prostopopescule, care este banda de mers înainte în sensul giratoriu?

Răspuns la: o hotarare binevenita
Adăugat de : Popescu, 21 martie 2023
O hotarare foarte buna, multi teribilisti schimba banda in sensul giratoriu, de pe banda de inainte fac stanga taind calea altor masini aflate in...
Vasile
29 aprilie 2023
Intrarea in sensul giratoriu !

Scopul sensului giratoriu este fluidizarea traficului si siguranta in trafic ! Daca la intrare in sens stai sa numeri banii din buzunar, te gandesti la nemurirea sufletului, la cu totul altceva decat la trafic, atunci incurci PE TOTI participantii la trafic!!! Nu esti pieton sa fi invitat sa intri in sensul giratoriu ! Deciziile trebuie luate rapid si eficient la intrarea in sens ! Atentie !!! Sunt foarte multi incurca lume!

Răspuns la: Viteza e la fel de importanta
Adăugat de : Lucien, 21 martie 2023
Si cel putin la fel de important e sa se monitorizeze viteza cu care se intra in sensul giratoriu. In cel de la intersectia Hatman Arbore cu sos...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5968 secunde