X

Poliţia Română, sfaturi ca să nu devenim victime ale fraudelor online. 14 grupări infracţionale, destructurate

311
Poliţia Română, sfaturi ca să nu devenim victime ale fraudelor online. 14 grupări infracţionale, destructurate - image202212222598071641fraudaonl-1678276538.jpg
Poliţiştii au destructurat, anul trecut, 14 grupări infracţionale organizate în urma investigaţiilor pentru combaterea criminalităţii informatice.


„Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a instrumentat, în anul 2022, 1.246 de cazuri de natură penală în domeniul combaterii criminalităţii informatice, fiind identificate şi destructurate 14 grupuri infracţionale organizate specializate în atacuri şi înşelăciuni în mediul online. În urma activităţilor desfăşurate, sub coordonarea DIICOT, au fost trimise în judecată 486 de persoane suspectate de săvârşirea a 1.230 de infracţiuni informatice”, informează un comunicat al Poliţiei.

Ce trebuie să facem pentru a nu deveni victime ale fraudelor online

Pentru a nu deveni victime ale unei fraude online în 2023, poliţia recomandă cetăţenilor să fie precauţi, să nu efectueze niciodată transferuri şi să nu proceseze operaţiuni doar în baza unui e-mail sau a unei solicitări telefonice „urgente” sau care „promite” câştiguri fabuloase/facile. Dacă există suspiciuni cu privire la legitimitatea unei oferte primite pe mail sau prin SMS, prin intermediul comunicărilor de pe social media, ori prin intermediul platformelor de tip chat (WhatsApp, Signal, Telegram etc.), să evite accesarea materialelor respective şi să verifice existenţa promoţiei sau a ofertei pe un canal oficial de comunicare al companiei.

De asemenea, cetăţenii sunt sfătuiţi să aibă în vedere faptul că băncile nu solicită niciodată date confidenţiale, cum ar fi parole de acces sau coduri PIN, nici telefonic, nici prin SMS, nici prin e-mail şi nici prin completarea acestora pe website.

Mai mult, un alt sfat este ca oamenii să verifice cu atenţie adresele de e-mail de la care primesc mesaje cu link-uri sau fişiere ataşate sau prin care se solicită date personale/codul PIN al cardului/sume de bani. Atenţie la mesajele care conţin formule de adresare impersonale, greşeli gramaticale, de exprimare etc.

„Să nu deschidă niciodată link-uri sau documente anexate mesajelor primite din surse necunoscute sau care par suspecte. Să se asigure că toate dispozitivele pe care le folosesc pentru a naviga pe Internet funcţionează în baza versiunilor actualizate ale sistemelor de operare şi sunt protejate cu o soluţie antivirus eficientă”, mai punctează Poliţia Română.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4876 secunde