România a fost condamnată la CEDO în cazul unui refugiat palestinian

185
Curtea Europeană a Drepturilor Omului(CEDO) a condamnat, ieri, România la plata a 17.000 de euro pentru nerespectarea articolului 3 privind interzicerea tratamentului inuman și degradant și pentru încălcarea dreptului la libertate și securitate a unui refugiat palestinian.
Potrivit deciziei CEDO, Akram Ahmed M. Al-Agha, care locuiește în București, a plecat în 1962, din Fâșia Gaza, iar în anul 1993 a ajuns în România cu un pașaport și viză românească, devenind aici un om de afaceri.
Prin Ordinul 779 din 1998, Ministerul de Interne a revocat dreptul de rezidență al lui Al-Agha și l-a declarat persoană indezi-rabilă. Pe 3 august 1998, lui i s-a cerut să plece din țară, dar, pentru că nu avea pașaport, nu a putut să părăsească România în termenul indicat.
Astfel, în februarie 2000, palestinianul a fost arestat și dus în centrul de detenție de la Otopeni pentru nerespectarea ordinului 779. Al-Agha a susținut că a suportat în acel centru condiții pre-care de igienă, mâncare nesănătoasă și i-a lipsit mișcarea fizică.
Abia în iulie 2003, palestinianul a fost eliberat, după ce perioada de cinci ani pentru care fusese declarat indezirabil a expirat.
Pentru că i s-a acordat un permis de refugiat, el trăiește acum în România într-un centru organizat de Oficiul Național pentru Refugiați.
Curtea i-a acordat daune de 17.000 de euro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7913 secunde