SCANDAL URIAȘ în POLIȚIE: "Nu vrem să fim polițiștii primarului"

2390
13
SCANDAL URIAȘ în POLIȚIE:

Articole de la același autor

O declarație a vicepremierului Liviu Dragnea, făcută cu prilejul ultimei vizite în Dobrogea, a readus în atenția opiniei publice vechea dispută dintre Poliția Națională și cea Locală și a stârnit îngrijorare în rândul polițiștilor.

 

"Primarul are prin lege competențe să asigure ordinea publică, dar nu are pârghiile necesare și din ce în ce mai mulți primari cred că Poliția Locală a fost o păcăleală, în condițiile în care pentru aceste structuri nu există fonduri suficiente pentru a fi susținute. Primarii sunt frământați, iar punctul meu de vedere este că ei trebuie să aibă în subordine Ordinea Publică și Rutiera, cu o implicare mai mare din partea Jandarmeriei. Nu vorbim însă de subordonarea compartimentelor cercetări penale și judiciare", afirma politicianul.

Reacțiile nu au întârziat să apară. Liderii Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) au realizat o petiție online și strâng semnături pentru a înăbuși din fașă orice inițiativă legislativă de mutare a celor două structuri în cadrul Poliției Locale. "Ordinea Publică trebuie să rămână la Poliția Română. Spuneți NU transferului la Poliția Locală" - se menționează în petiție.

"Atragem atenția guvernanților că, în cazul în care acest transfer se va realiza, SNPPC, cel mai mare sindicat național din România, va trece la ample măsuri de protest menite să stopeze această inițiativă de distrugere a Poliției Române", au mai susținut polițiștii sindicaliști.

"Suntem îngrijorați din cauza banilor"

Polițiștii constănțeni sunt, și ei, îngrijorați de această perspectivă. "Suntem îngrijorați. Nu neapărat pentru că am fi în subordinea primăriilor, pentru că cei care muncesc, o fac indiferent de cine este șef. Nu, îngrijorarea noastră este vizavi de partea financiară. Și așa acum salariile sunt mici, ce se va întâmpla dacă vom ajunge la polițiile locale, căci este știut că autoritățile locale nu au bani la bugete? Nu cred că aceasta este soluția. Ar trebui să se procedeze și la noi, la bugetari în general, precum în mediul privat: acordarea salariilor în funcție de performanțe. Da, este posibil să apară discuții, dar polițiștii vor fi mai impulsionați să-și facă treaba. Poate nu toți, dar se vor vedea rezultate mai bune", ne-a mărturisit unul dintre ofițerii de poliție din cadrul Serviciului de Ordine Publică din cadrul Poliției Constanța.

La rândul său, George Caraivan, liderul Biroului Teritorial Constanța al SNPPC, se opune acestei intenții. "Nu suntem de acord, pentru că am făcut o școală de poliție, nu de bocanc la stânga, bocanc la dreapta, pentru a ajunge în poliția primarului. Edilii locali au interese politice și nu este bine ca polițiștii să fie în subordinea lor. Dacă primarii vor, să-și angajeze gardieni.

În străinătate există acest model de structură, în care polițiștii sunt subordonați primarului, dar în țara noastră nu s-a ajuns încă la acest nivel. Cum ar fi, de exemplu, ca polițiștii din Cumpăna să fie drepți în fața primăriței? Nu este normal! Și repet, noi am făcut o școală, nu de bocanc la stânga, bocanc la dreapta", a subliniat liderul sindical.

Proiectul similar din 2011, a picat

Trebuie menționat că nu este prima dată când guvernanții au o astfel de inițiativă. Deocamdată, intenția vicepremierului Liviu Dragnea nu a fost materializată într-un proiect, dar în 2011 un astfel de proiect, realizat de Ministerul Administrației și Internelor, la acea dată, a fost supus atenției primarilor și polițiștilor.

Conform proiectului, Poliția Locală urma să se ocupe integral de activitatea de poliție rutieră și de ordine publică, în vreme ce polițiștii din cadrul IGPR ar fi rămas cu activitatea judiciară, cercetarea și întocmirea dosarelor pentru infracțiuni și trimiterea lor în judecată.

La data respectivă, s-au opus proiectului inclusiv polițiștii locali, întrucât mutarea polițiștilor de la cele două structuri presupunea concedierea celor locali. În cele din urmă, proiectul a fost retras. 


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
BRAVOO
16 iulie 2013
HAHAHA

Aia localii nu vor, aia nationalii nu vor !!! Dar cu siguranta cetateanului,platitor de taxe si impozite cu ramane??Ca de daca incepi sa te protejezi,aperi singur iar nu e bine ,incalci legea .Propun sa ii concedieze pe toti ca din cate se pare de sus in jos toti fac ce vor pe(cu) banii nostri

DELEANU
16 iulie 2013
Eficienta

Este o masura buna.Ingrijorarea politistilor nu este cum o vede sindicatul. Teama este ca primaru.-i va pune la munca. Gata cu pacanelele in rondul de noapte pe sporurile MAI.

rondul de noapte
16 iulie 2013
adio frecat manganul!

stim foarte bine ce apucaturi inca mai au majoritatea politistilor de la sectii...daca au facut o scoala de politie asta nu inseamna ca sunt stat in stat, sa puna mana la munca sa nu ne mai fie teama sa mergem pe strada. cred ca este o idee buna asta cu primarii.

Dinel
16 iulie 2013
Tupeu

Auzi tupeu : ,, Cum ar fi, de exemplu, ca polițiștii din Cumpăna să fie drepți în fața primăriței?,,,Pai ,domnule sindicalist, in mod indirect, vor sta drepti in fata comunitatii, caci asta reprezinta acel cetatean investit cu esarfa tricolora pe piept...

politist local
16 iulie 2013
lasa gargara

D-le sef de grupa sindicala,sunt politisti locali care au absolvite cate doua facultati si au cate doua-trei mastere luate,in afara ca faci spume la gura cand vorbesti,ce studii ai ?

constantean
16 iulie 2013
primari hoti si corupti aflati deasupra legii

Daca mai ajung si militienii, asa cum sunt ei, mai buni sau mai rai, la prohabul primarilor atunci bantustanele vor lua locul judetelor... ca nu e nici un secret cum se ajunge angajat la primarie, cu Pile-Cunostinte-Relatii si ce pregatire au Bufonul Mascarici si ai sai directori shpagari si corupti in conduce Politia...

mangaliot
16 iulie 2013
revolta

pai in Mangalia jandarmeria si politia locala pazesc hingherii lui Mazare de cetatenii care platesc taxe si impozite. si tot politia locala imparte fluturasi electorali. evident sefa politiei locale = omul lui Cristi Radu

cerna
16 iulie 2013
nicusor ctin

vreau politia mea.sunt presedinte cj si sunt de meserie mangalita.

aveti dreptate
16 iulie 2013
d la gogosiera la politai local

De la politai rutier la politai local si comunitar este o mare,mare diferenta. Am ramas uimita cand am vazut o doamna care vindea gogosi de 13 ani si mai ales cu numai zece clase,de invatamant,brusc a ajuns sa imbrace hainele statului cu iscriptia POLITIA LOCALA.Din povestea dansei cum a ajuns POLITAI LOCAL,printr-un curs de 3 luni si la urma cu un examen. Ce a invatat nu se stie,dar in cele 3 luni de curs ceva,ceva poate ar fi ivatat.Dar culmea ca cei de la Politia Locala si Comunitara,totusi ar trebui sa fie cel mai bine instruiti ,si in plus ar trebui sa aibe la baza ceva scoala,cat de cat de lupte martiale,sa stie cum sa se apere,sa fie in stre sa actioneze si cum sa actioneze intr-un conflict pe care ar putea sa il intalneasca brusc,sa fie capabil de munca periculoasa si nicidecum sa ii fie frica sa actioneze cu curaj.Dar in Romania foarte multi politai locali si comunitari fara nici un sens,si rost. Plus de asta cei de la Politia Comunitara si Politia locala nu au studii si nu au absolvit scoala de POLITIE.Ei ar trebui sa fie constient de faptul acesta lucrand pe strada si cu oamenii de strada ce pot ei sa faca se uit unul la altul trag din tigar si raporteaza c au vizitat sipe unde si gata ziua lor de lucru. Ma intreb cei e la Asistenta Sociala ce fac?Cei de la Politia Comunitara ce fac??Cei de a Politia Locala ce ar trebui sa faca?

un politist
16 iulie 2013
pt nestiutori

Sunt politist ,nu am nimic cu politia locala dar aceasta rocada de trecere a celor doua servicii la primarie este poate cea mai mare greseala care s-ar putea comite.Adevarat ca in anumite tari politia este subordonata primarului dar aceea este politie de district nicidecum politie nationala.Asa si primarul la infiintarea politie locale conform lg155/2010 avea obligatia de a angaja politisti locali pt ordine publica cum prevede statul dar la Constanta s-au angajat la acest serviciu in jur de 10 oameni iar pt serviciul rutier peste 350 de oameni acesta fiind un serviciu care aduce bani nu ca serviciul de O.P.Nu mi se pare corect ca un politist care si-a stopat tineretea si adolescenta pt a urma o scoala militara sa fie coleg cu cel de la primarie si sa nu uitam ca in cadrul serviciului de politie locala mai sunt si alte compartimente precum autorizatii de constructii,patrimoniu s.a.m.d.motiv pt care nu cred posibila o asemenea unificare.Oricum daca acest proiect mizerabil va avea loc ganditi-va cata putere va avea Mazare incat nimic nu-l va mai putea opri din actiunile sale.Si asa Dancu este catelul lui,uitati-va in Mamaia a zis ca nu vrea sa vada politisti motiv pt care nu sunt dar sa aiba sub control principalele servicii din Politia Romana va dati seama ce ar putea face?Oare cati politisti ar mai ramane in functii?Asta este inca o manevra a guvernului de a face disponibilizari in Politia Romana.RUSINE CONDUCATORILOR ACESTUI STAT,sunteti deplorabili.

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 03 Iulie 2013
Stire din Cetățenești : Scandal între șef și subaltern
Pagina a fost generata in 0.807 secunde