Scutul de la Deveselu, supravegheat cu camere chinezești interzise în SUA și Anglia

223
Scutul de la Deveselu, supravegheat cu camere chinezești interzise în SUA și Anglia - scutul-de-la-deveselu-1708441179.jpg

Articole de la același autor

Scutul NATO de la Deveselu este supravegheat de camere video chinezești interzise în SUA, Marea Britanie și Australia pentru că sunt suspectate de spionaj, potrivit unei anchete realizată de jurnaliștii de la Europa Liberă.


Aceleași tehnologii de supraveghere sunt folosite de sute de instituții din România, inclusiv SRI, poliție, jandarmerie, vămi, prefecturi sau în Palatul Parlamentului, la Senat.


Dispozitivele au fost livrate de o firmă din București și sunt folosite pentru supravegherea video a uneia dintre cele mai importante unități militare din țară, unde se află scutul antirachetă NATO de la Deveselu, în județul Olt din sudul României.


Cele două echipamente de supraveghere cumpărate pe 16 ianuarie din birourile Armatei Române de la Deveselu sunt produse de Hikvision, o companie chineză controlată în mod direct de regimul comunist de la Beijing, notează Europa Liberă.


Autoritățile din SUA, Marea Britanie și Australia suspectează că respectivele camere transmit imaginile filmate direct în China. Coincidență sau nu, firma producătoare este controlată integral de statul chinez.


Hikvision și Dahua, alt mare producător chinez de echipamente de supraveghere, vând de mai mulți ani în România echipamente de supraveghere video.


În 2021, erau instalate aproape 200.000 de dispozitive Hikvision și Dahua conectate la internet, camere de supraveghere IP (internet protocol), DVR-uri (dispozitive care stochează imaginile), videointerfoane etc.


România era a opta piață de desfacere din lume a producătorilor chinezi. În Uniunea Europeană, era pe primul loc.
Ambele companii chineze sunt interzise în Statele Unite din motive de securitate, iar în țări precum Marea Britanie sau Australia, instituțiile guvernamentale au cerut înlăturarea camerelor de supraveghere ale Hikvision și Dahua – chiar și cele folosite offline – din motive de securitate națională.


Printre suspiciunile oficialilor americani sau britanici s-a numărat și aceea că persoane din exterior, chiar din afara țării, ar putea accesa imaginile surprinse și stocate de tehnologiile celor două companii. Atât Hikvision, cât și Dahua au negat acuzațiile.


Potrivit MApN, „analiza tehnică a produselor Hikvision nu a indicat niciodată că acestea reprezintă o amenințare de securitate pentru nicio țară sau regiune”.


„Camerele Hikvision sunt conforme cu legile și reglementările aplicabile din România și UE și sunt supuse unor cerințe stricte de securitate”, a transmis un purtător de cuvânt al producătorului chinez. Dahua nu a răspuns solicitării Europa Liberă.


Ministerul Apărării Naționale (MApN) spune că echipamentele Hikvision și Dahua folosite în unitățile militare au fost achiziționate legal, „prin aplicarea criteriilor privind raportul calitate/preț, în condiţiile în care nu există nicio restricție impusă achiziției produselor respective pe piața din România.”


Toate sistemele de supraveghere video instalate în obiectivele militare ale MApN sunt sisteme cu circuit închis și nu au conexiuni în cloud sau la internet, asigură reprezentanții instituției.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.4812 secunde