ȘOCANT: Constănțenii sunt din ce în ce mai violenți!

783
ȘOCANT: Constănțenii sunt din ce în ce mai violenți! - violentaconstantenti-1360747415.jpg
Nu mai miră pe nimeni că în Constanța infracțiunile sunt la ordinea zilei, iar una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă județul nostru este violența. Polițiștii recunosc că gravitatea faptelor nu a scăzut, iar numărul violențelor crește semnificativ de la an la an.


O îmbrâncire, un pumn, o bătaie între membri ai familiei, prieteni sau - mai rău - contra autorităților constituie un act de violență. "Inclusiv faptul că un individ l-a îmbrâncit pe un altul poate fi încadrată la loviri și alte violențe. Dacă victima formulează această plângere, dosarul este promovat la Parchet, cu propunere de trimitere în judecată, iar amenzile se aplică de către instanță", afirmă comisarul șef Emilian Pârvu, seful Poliției Municipiului Constanța. 


La Constanța, numărul infracțiunilor de violență crește de la an la an. În 2012, erau cu 350 de cazuri mai multe decât în 2011, iar lista continuă. 


"Gravitatea faptelor nu a scăzut" 


În ultimii ani, violența la Constanța a atins limite extreme. Fie că vorbim despre "banalele" îmbrânceli între prieteni, la băutură, răfuieli între șoferii care se șicanează în trafic, bătăi serioase între soți sau agresarea polițiștilor, aceste probleme sunt serioase și, din nefericire, nu se vor sfârși prea curând. Polițiștii recunosc faptul că gravitatea faptelor nu a scăzut, ci dimpotrivă. 


"Și o palmă este considerată tot o infracțiune de lovire. În ultimii ani, a fost înregistrată o creștere a acestui fenomen. Totuși, gravitatea faptelor nu a scăzut, însă dintotdeauna lovirile și alte violențe au fost numeroase, pentru că multe sunt sesizate, însă nu se confirmă, adică se pot duce la Medicina Legală, iar medicul poate să constate că este vorba despre niște acuze subiective. În activitatea noastră am întâlnit o gamă largă de astfel de incidente, începând de la stările conflictuale intra și extra familiale, între amici sau prieteni și până la dușmani. În general, pentru loviri și alte violențe, pedeapsa este o amendă. Nu a fost nicio persoană care să se ducă la închisoare pentru loviri și alte violențe, nici măcar cu suspendare", spune șeful Serviciului Investigații Criminale, comisarul-șef Gheorghe Lupșă.
 
Cel mai grav incident de acest gen a avut loc chiar la începutul acestei luni, când un bărbat a ajuns la spital, fiind bătut crunt de un șofer și prietenii acestuia, chiar sub ochii îngroziți ai copilului său, doar pentru că "a îndrăznit" să traverseze strada pe trecerea de pietoni, în zona Brotăcei. Un alt caz șocant a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie, când un constănțean a ajuns la spital, fiind bătut de trei tineri. Motivul? Tinerilor nu le-a convenit cum se uita bărbatul când a trecut pe lângă ei. 


"Fiind o astfel de infracțiune, tot victima are obligația să propună probe pentru susținerea reclamației pe care o face, cum ar fi actul medico-legal, martori, orice fel de probe care să susțină ceea ce reclamă. Pentru o astfel de infracțiune nu se arestează, pentru că pedeapsa este foarte mică. Faptele comise în public uneori prevăd o altă încadrare, cum ar fi ultrajul contra bunelor moravuri. Așadar, atunci când se produce un scandal public, cum ar fi o bătaie în public, se produce o altă încadrare", afirmă șeful Poliției Municipiului Constanța. 


Dacă cererea penală nu merge, treci la cea civilă 


"Procurorul este cel care stabilește dacă se trimite în judecată sau nu, însă dacă nu există zile de îngrijiri medicale, se dă o amendă administrativă. La fel se poate întâmpla și atunci când sunt zile de îngrijiri medicale, dar nu foarte multe. Însă victima se poate întoarce și poate deschide o acțiune pe civil, pentru a cere daune materiale și morale pentru fapta respectivă. De regulă se face plângere penală, iar dacă organul de cercetare penală apreciază că nu se impune trimiterea în judecată, atunci îți rămâne la îndemână cealaltă variantă, adică să te adresezi instanței de civil", explică avocatul Florin Bobeși. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4155 secunde