Stop terapiei cu delfini la Constanța! Când se va relua procedura?

2080

Articole de la același autor

După trei ani în care la Delfinariul Constanța a fost realizată terapie cu delfini, pentru copiii cu tetrapareză spastică sau autism, pandemia i-a pus stop. Ba mai mult, în prezent se invocă neajunsurile modului în care se realiza această terapie la malul mării: într-un bazin cu infrastructură neadecvată, cu delfini neprietenoși și la un preț exorbitant.



Terapia cu delfini este o metodă cunoscută în întreaga lume ca fiind o metodă medicală și psihologică de îngrijire a celor care suferă de dizabilități de dezvoltare. În centre realizate în Austria, America, Australia, Ucraina sau Turcia, această terapie este folosită – în unele cazuri de aproape două decenii! – pentru copii, tineri și adulți cu tulburări din spectrul autist, palalizie cerebrală, întârzieri mentale, dizabilități fizice, boli genetice, afectare spinală etc. E drept, pentru că este o terapie complexă – care presupune existența unor delfini – terapeuți antrenați să accepte copii sau adulți cu probleme medicale în bazinul lor, instructori pregătiți să susțină „joaca” dintre delfini și pacienți – nu există foarte multe studii care să prezinte efectele acestei terapii. Dar cele care există vorbesc despre efectele acestei terapii asupra sistemului nervos al pacienților, căci „joaca cu delfinii” și undele sonore emise de aceștia ajută la echilibrarea undelor dintre cele două emisfere ale creierului uman. Sunt mărturii înduioșătoare ale părinților cu copii diagnosticați cu afecțiuni dizabilitante, care relatează cum după cele zece ședințe de delfino-terapie, urmate de un lucru intens în cadrul celorlalte terapii recomandate de medicii, cei mici au început să vorbească sau să meargă. Drept dovadă că această terapie este benefică și căutată la nivel mondial este renumele pe care l-au căpătat, în ultimii ani, centrele de specialitate din Odessa sau Antalya.

Timp de trei ani, în perioada 2017 – 2020, și Complexul Muzeal de Științele Naturii Constanța s-a aflat pe harta „terapiei cu delfini”. În perioada respectivă, în cadrul Delfinariului din Constanța au fost tratați zeci de copii cu autism din întreaga țară, după cum ne-au declarat, la vremea respectivă, reprezentanții instituției. Pandemia de coronavirus și restricțiile pe care le-a adus au determinat însă sistarea terapiei cu delfini în Constanța și încheierea proiectului de cercetare, în cadrul căruia era desfășurată.

Ba mai mult, parcă pentru a dovedi că inclusiv la acest capitol – atât de necesar pentru îmbunătățirea vieții unor copilași care au de dus lupte grele cu boala și viața! – lucrurile au fost realizate în stilul neaoș românesc „lasă că merge și așa”, după sistarea proiectului, au început să apară și vorbe grele cu privire la modul în care se desfășura terapia cu delfini. Printre acuzațiile aduse se numără atât prețul piperat practicat – în jur de 1.000 de lei per ședință, în condițiile în care, în centre din Ucraina cei dornici scot din buzunar între 300 – 400 de lei, iar în Turcia în jur de 500 de euro, pentru o serie de ședințe -, dar și faptul că delfinii nu ar fi fost „prietenoși” cu micuții tratați.

După extindere, Delfinariul va avea un bazin potrivit pentru terapia cu delfini

„În prezent, din câte am fost informat de reprezentanții complexului muzeal, infrastructura nu permite realizarea acestei terapii. Pe de o parte, bazinul este adânc, nu există o pantă descendentă, care să permită pacienților să intre în apă treptat, într-un ritm care să permită acomodarea cu mediul, cu apa sau cu delfinii. Tocmai de aceea, au fost cazuri în care terapia nu a avut succes”, a precizat pentru „Cuget Liber” vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Petre Enciu. Nu se poate însă să nu constatăm că, totuși, în cadrul Delfinariului, a fost desfășurată terapie cu delfini timp de trei ani, în ciuda inconveniențelor și a „nereușitelor”. De ce nu a fost sistată mai devreme, dacă nu era ceea ce trebuia?

Pe de altă parte, reprezentantul CJC a subliniat pentru „Cuget Liber” faptul că instituția pe care o reprezintă nu renunță la intenția de a se putea desfășura terapie cu delfini la Constanța. Drept pentru care, cu prilejul extinderii Delfinariului, la bazinul de antrenament urmează să fie construită o rampă de acces pentru pacienți; de asemenea, urmează să fie realizate demersurile necesare pentru ca această terapie să se desfășoare în condițiile propice. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.254 secunde