ȚEPE PE BANDĂ RULANTĂ LA CONSTANȚA / Constănțeni păcăliți prin telefon de miliarde de lei vechi

2278
6
ȚEPE PE BANDĂ RULANTĂ LA CONSTANȚA / Constănțeni păcăliți prin telefon de miliarde de lei vechi - tepesms-1358409304.jpg
Zeci de constănțeni au căzut victime unor escrocherii prin telefon, în ultimele patru luni. Fiecare a plătit, fără să clipească, mii sau chiar zeci de mii de euro, astfel că în prezent paguba totală depășește 150.000 de lei. Comisarul șef Gheorghe Lupșă, șeful Serviciului Investigații Criminale, din cadrul Poliției Constanța, face un apel către constănțeni să verifice temeinic veridicitatea spuselor celor care-i abordează telefonic, înainte de a-și da toate economiile.


Începând din octombrie 2012, constănțeni - și nu numai, astfel de reclamații au fost făcute din întreaga țară! - au devenit ținta unor escroci prin telefon. Deși polițiștii au tot atras atenția, în câteva rânduri, asupra metodelor în care "lucrează" infractorii, numărul reclamațiilor crește în loc să scadă și odată cu ele și sumele virate în conturile acestora.


Păcălit de… 28.000 de euro! 


Comisarul șef Gheorghe Lupșă, șeful Serviciului Investigații Criminale, a descris cele două metode la care recurg, în general, escrocii. "Acest fenomen, început în octombrie - noiembrie anul trecut și care se continuă anul acesta, este caracterizat de două modalități de comitere a faptelor. În ambele situații, este vorba despre înșelăciuni prin telefon, dar metoda de abordare este diferită. În prima situație, oamenilor li se spune că au câștigat premii de fidelitate din partea unor companii internaționale, fie de telefonie mobilă, fie de băuturi carbogazoase. Premiile sunt considerabile, de 20.000 de euro sau produse în valoarea aceasta, dar pentru validare, li se cere să cumpere cartele telefonice prepay și să transmită codurile de reîncărcare. Sau, am avut cazuri când li s-a cerut să transfere într-un cont, de obicei de Western Union, diverse sume de bani", a explicat polițistul.


Iar sumele de bani sunt considerabile și, ce pare și mai incredibil, sunt destui care au fost păcăliți. De exemplu, de la începutul acestei luni, un pensionar din Eforie a reclamat că a fost păcălit, prin această metodă, de nu mai puțin de 28.000 de euro! Potrivit anchetatorilor, bărbatului i s-a spus că a câștigat un apartament, iar după ce a transferat o primă tranșă din bani "pentru validare", i-au mai fost cerute alte câteva zeci de mii de euro, pentru încă un apartament și o mașină. 


Paguba depășește un miliard și jumătate de lei vechi!


Al doilea tip de înșelăciune presupune, în majoritatea cazurilor, existența a cel puțin doi escroci la capătul celălalt al telefonului. Iar escrocii încearcă să le convingă pe victime dându-se drept avocați, procurori sau polițiști, care vor să-i "ajute" după ce fiul, fiica sau o altă rudă a suferit un accident și are nevoie urgentă de bani. Escrocii sună pe telefonul fix, își construiesc conversația legându-se de informații furnizate chiar de victime, în timpul convorbirii și la final le cer să depună diverse sume de bani, de ordinul zecilor de mii de euro, în diverse conturi bancare. Numai în Constanța, din octombrie 2012, au fost înregistrate aproximativ 15 cazuri. 


În ultimul caz reclamat polițiștilor, victima, o bătrână, a fost convinsă să depună în contul escrocilor 10.000 de lei într-o primă fază, iar ulterior 8.000 de euro. În total, paguba calculată până în prezent, în cele câteva zeci de cazuri sesizate, se ridică la peste 150.000 de lei (respectiv mai bine de un miliard și jumătate de lei vechi!). Și, atrag atenția polițiștii, deși la nivel național a fost demarată, încă din noiembrie 2012, o campanie de prevenire prin care li se atrage atenția oamenilor să fie mai prevăzători și să verifice temeinic dacă cele susținute de cei care sună sunt veridice, sesizările curg…..


Telefoanele sunt date din penitenciare


Între timp, însă, și polițiștii continuă ancheta. Până în prezent, s-a stabilit că în toate cazurile de escrocherie, apelurile telefonice au fost inițiate din interiorul penitenciarelor, de către deținuți, care sunt ajutați din exterior de persoane care retrag banii din conturile indicate. Potrivit cms. șef Gheorghe Lupșă, urmează să se ia legătura cu Administrația Națională a Penitenciarelor și cu restul instituțiilor abilitate, pentru depistarea făptașilor și tragerea lor la răspundere. 


Sfaturi pentru a nu fi înșelați


Dar pentru că anchetele și procesul penal, ulterior, este de durată, este mai bine să fiți prevăzători! De aceea, polițiștii vă sfătuiesc: "Fiți sceptici atunci când sunteți anunțați din senin prin telefon că ați câștigat bunuri și sume importante de bani. Fiți rezervați atunci când un străin vă cere să-i oferiți telefonic date cu caracter personal (nume, adresă, număr de cont) și cu atât mai mult când vă cere să plătiți diverse favoruri pentru a intra în posesia așa-zisului premiu. Verificați amănunțit firmele unde se presupune că sunteți câștigător înainte de a spori contul escrocilor. Nu discutați cu străinii despre situația dumneavoastră financiară și nici nu oferiți bani pentru diverse promisiuni. Nu răspundeți unor solicitări prin care vi se cere să depuneți diverse sume de bani într-un anumit cont sau să cumpărați cartele telefonice pre-pay și să transmiteți codurile de reîncărcare, pentru a intra în posesia unor premii. Nu permiteți accesul în casă persoanelor necunoscute care vă oferă diverse produse sau promoții atrăgătoare". 


Comentează știrea

alex_ct
17 ianuarie 2013
Plangere

Subsemnatul BALAN ALIXANDRU, domiciliat in Constanta, va aduc la cunostinta urmatoarele: Am primit factura VDF133836731 din 08.01.2013, din care rezulta ca as avea de plata suma de 387,40 lei. Mentionez ca am 3 abonamente, cu numerele de telefon ..., toate la 4,84 euro, adica 21,40 lei in situatia data. Daca la primele 2 numere, in factura erau inscrise la plata, sumele de cate 21,40 lei, la cel de-al treilea numar era inscrisa suma de 269,62 lei. Verificand, am constatat ca in ziua de 21.12.2012, de pe cel de-al treilea telefon s-au transmis SMS-uri de cate 2 euro catre partenerul 1314, despre care nu cunosc ( telefonul il foloseste o nepoata de-a mea de 10 ani ). Drept pentru care, pentru al treilea telefon nu v-am platit decat abonamentul, in suma de 21,40 lei + TVA. Cu alte cuvinte, la data de 11.01.2013 v-am virat suma de 79,61 lei, pentru factura de mai sus, pentru cele 3 abonamente. Restul de pana la suma totala de 387,40 lei nu vi-l platesc decat dupa ce-mi trimiteti in scris toata documentatia privitoare la partenerul dvs. SMS 1314, adica cine este acesta, contractul de colaborare dintre dvs., baza legala a obligatiilor de plata ( 2 euro/SMS ), etc. Apoi voi formula plangeri impotriva dvs. si a partenerului dvs. la organelle abilitate ale statului pentru inselaciune ( escrocherie ). BALAN ALIXANDRU

Adi
17 ianuarie 2013
...

Prosti si lacomi in acelasi timp,asta este. Prostia se plateste. Bine,acum si cei ce au inselat oamenii cu sume fenomenal de mari daca adaugam si politicienii care au ruinat milioane de cetateni,trebuie neaparat sa plateasca!

marinel
17 ianuarie 2013
Sunt mai multi escroci

Lider in clasamentul escocilor din Romania este VODAFONE ,care trimite mesaje mincinoase , pe locul doi RCS-RDS care incaseaza bani si nu ofera serviciile corespunzatoare ,un exemplu : au modificat softul pentru decodoarele digitale de cablu , rezultatul fiind disparitia functiei de stergere a unui program tv.Au mute sesizari in acest fel dar clientii platitori sunt tratati cu dispret.Chiar nu se poate face nimic cu acesti mega escroci? Cred ca nu .

x
17 ianuarie 2013
xx

felicitari pt initiativa...la Orange, tatal mei s-a trezit cu factura de 200 lei dintr-un abonament de 8 euro !!! nici acum nu am inteles de unde provine diferenta...s-a sunat pe un nr pe care tatal meu nu i-l cunoaste...Si treaba cu SMS-urile trimise, cea mai simpla teapa, cum demonstrezi ca nu le-ai trimis tu cu buna intentie..greu...sau imposibil...si uite asa poti fii furat cu zambetul pe buze...oricum orice deschizator de drumnuri, se lupta cu morile de vant...Succes

Răspuns la: Plangere
Adăugat de : alex_ct, 17 ianuarie 2013
Subsemnatul BALAN ALIXANDRU, domiciliat in Constanta, va aduc la cunostinta urmatoarele: Am primit factura VDF133836731 din 08.01.2013, din care...
Gicu
17 ianuarie 2013
Recomandare

Treceti cu totii pe cartele si astfel nu vor mai avea de unde sa incaseze sume aberante!!!

satmari mihail
4 februarie 2013
o inselaciune cu contract

mi am facut si eu ca tot rominul un abonament la orange de 2,5 euro pe 2 ani ajung acasa p edrum fericit dau un telefon vorbesc una alta ,dupa ce ajung acasa formez sa mai dau un telefon,...mort ies afara ...merge....mai telefonu asta are draci pe el.o zi ,doua ,o luna doua ,mergea numai afara sa dai telefon.ma duc la orange sa le spun la care cu o nonsalata indiferenta imi zic sa- mi iau antena cu amplificator de semnal de 7 mil ,asta in buricul bucurestiului va da ti seama pe la tara ce semnal au astia.am platit abonamenul 2 ani de pomana si cind s-a implinit 2 ani am reziliat contractul astea- s tepele de rominia ,aveti grija oameni buni ce contracte faceti pe cit timp si in ce conditii si ce va ofera si ce se ascunde in spatele contractelor

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6426 secunde