Transmisioniştii militari, la ceas aniversar. Rolul lor, important pentru reușita misiunilor

124
Transmisioniştii militari, la ceas aniversar. Rolul lor, important pentru reușita misiunilor - xziuatransmisionistilor-1657883262.jpg
La 14 iulie 1873, principele Carol a semnat Înaltul Decret nr. 1303, prin care s-a aprobat înființarea unei secții de telegrafiști militari în cadrul Batalionului de Geniu al Armatei României. Acesta a fost momentul apariției transmisiunilor militare. După încheierea Războiului de Independență, din 1877-1878, s-au conturat noi principii de organizare a transmisiunilor, acestea trecând la o specialitate militară distinctă, având în componență telegrafiști, telefoniști și curieri.

Tot în această perioadă, au apărut și primele regulamente și manuale în acest domeniu, specialitățile subunităților de transmisiuni diversificându-se în funcție de trupele pentru care asigurau legăturile (infanterie, artilerie, cavalerie).

Rolul transmisioniştilor militari este deosebit de important şi de apreciat pentru buna desfăşurare logistică şi pentru derularea cu succes a misiunii asumate de corpul de armată respectiv. După integrarea în Alianţa Nord-Atlantică, a existat o permanentă necesitate de actualizare a echipamentelor specializate folosite de structurile de comunicaţii.

Au avut loc achiziţionări de echipamente moderne de ultimă generaţie, contribuind asftel la o mai bună cooperare cu statele membre NATO. Structurile de comunicaţii specializate participă alături de alte categorii de forţe ale Armatei Române la exerciţii de apărare colectivă desfăşurate cu state membre şi partenere NATO, având un rol esenţial în creşterea gradului de interoperabilitate cu structurile similare din Alianţă.

În Forţele Navale Române, unitatea specializată în transmisiuni este Centrul 110 Comunicaţii şi Informatică. La 30 aprilie 1962, s-a înfiinţat Regimentul 110 Transmisiuni, sub denumirea Regimentul 110 Radiotehnic şi Transmisiuni, având ca subunităţi de bază: Batalionul 110 Transmisiuni, Batalionul 105 Radiotehnic şi Compania 225 Radio, fiind subordonat Diviziei 42 Maritime.

La 1 august 1963, unitatea a fost reorganizată şi este înfiinţat Batalionul Radio. La data de 1 decembrie 1963, conform ordinului Marelui Stat Major, unitatea a trecut din subordinea Diviziei 42 Maritime în subordinea Comandamentului Marinei Militare şi și-a schimbat denumirea în Regimentul 110 Transmisiuni.

În luna august 1965, a fost înfiinţat Batalionul Transmisiuni. În anul 1974, s-a schimbat denumirea din Nod de Transmisiuni în Centrul de Transmisiuni al C.M.M.. Începând cu 1 iunie 2004, Regimentul 110 Transmisiuni s-a transformat în Batalionul 110 Transmisiuni, iar ulterior structura s-a transformat în Centrul 110 Comunicaţii şi Informatică.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1501 secunde