Anchetă DNA pentru trafic de influență

Un polițist a cerut 300.000 de euro să scoată doi constănțeni din pușcărie

2347
4
Un polițist a cerut 300.000 de euro să scoată doi constănțeni din pușcărie - politistarestat-1359537743.jpg
Un subofițer de la Poliția Prahova a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru două acuzații de trafic de influență, printre care și faptul că ar fi pretins, luna aceasta, bani pentru a interveni pentru eliberarea din închisoare a unui primar din județul Constanța, aflat în arest preventiv. În prezent, singurul primar aflat în arest preventiv este Nicolae Matei, edilul șef al orașului Năvodari.


Potrivit procurorilor DNA, Constantin Cojanu, subofițer de poliție în cadrul IPJ Prahova, a pretins, în ianuarie 2013, de la un alt inculpat, Polifroni Dimu, suma de 60.000 de euro, "lăsând să se creadă că are influență asupra unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, detașat la Consiliul Superior al Magistraturii, care la rândul său i-ar fi putut determina pe judecătorii din cadrul Tribunalului Constanța ori pe cei din cadrul Curții de Apel Constanța, învestiți cu soluționarea dosarului penal în care este judecat un primar din județul Constanța, să pronunțe o soluție favorabilă acestuia, în sensul punerii în libertate din starea de arest preventiv". 


Anchetatorii au mai precizat: "În caz de nereușită, Dimu Polifroni i-a solicitat lui Cojanu Constantin ca prin intermediul magistratului asupra căruia lăsase să se creadă că are influență să obțină strămutarea dosarului penal în care este judecat primarul respectiv". 
Menționăm că numele lui Polifroni Dimu, om de afaceri din Constanța, a fost, în repetate rânduri, asociat cu diverse infracțiuni. 


Astfel, în 2010, el a fost arestat împreună cu alte cinci persoane, după o amplă razie la o fermă situată între Năvodari și Lumina, ce aparținea afaceristului. Polițiștii au găsit o cisternă cu 35 tone de țiței și o instalație artizanală montată pe conducta Conpet, dar și o cultură de canabis și un parc auto impresionant de mașini furate de peste hotare și date în urmărire. Mașinile erau avariate sau parțial dezmembrate. 


Alt dosar, alte sute de mii de euro


Același subofițer din Prahova mai este acuzat și că, din 21 decembrie 2012 și până în prezent, a primit de la alt inculpat, tot un constănțean, George Guliu, prin intermediul inculpaților Polifroni Dimu și Neculae Șapera, suma de 255.000 de euro, lăsând să se creadă că are influență asupra aceluiași procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, detașat la CSM, pentru a-i determina pe judecătorii de la Curtea de Apel București ori pe cei de la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru eliberarea din arest preventiv a lui George Guliu. În același scop, și inculpatul Laszlo Jozsef a pretins, în mod repetat, de la George Guliu, aproximativ 300.000 de euro. 


Afacerist arestat odată cu fostul șef al SIPI Constanța


George Guliu este un afacerist constănțean, arestat preventiv în vara lui 2012 în dosarul de evaziune cu produse petroliere, în care a fost reținut și subcomisarul Dan Florin Secăreanu, fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Constanța și fostul șef al Autorității Naționale a Vămilor, Viorel Comăniță. 


Potrivit anchetatorilor, Guliu, în calitate de asociat și administrator al SC Excella Real Grup SRL, din comuna constănțeană Nicolae Bălcescu, și împreună cu asociații săi, Dana și Radu Nemeș și Dumitru Chirvăsitu, au constituit o grupare infracțională ce a pus în aplicare un amplu mecanism evazionist, ce a dus la sustragerea de la plata accizelor a peste 33.000 de tone de motorină. Activitatea grupului, au susținut procurorii, a fost sprijinită de foștii șefi ai SIPI Constanța și Vămii, prin efectuarea unor controale formale la firmele implicate. 


Cei cinci inculpați (Constantin Cojanu, Polifroni Dimu, George Guliu, Neculae Șapera, Laszlo Jozsef) sunt acuzați de trafic și cumpărare de influență în formă continuată și au fost reținuți de procurorii DNA pentru 24 de ore și urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă. Anchetatorii au menționat că în acest dosar mai sunt cercetate și alte două persoane, dar în libertate. 


"Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", se mai precizează în comunicatul DNA. 


Comentează știrea

anonim
30 ianuarie 2013
adevarat

dimu polifroni dupa ce a iesit din arest tot pe o astfel de filiera pretindea ca are legaturi si la constanta si cerea sume f mari de bani ca sa intervin in ajutorul unora ,pe primarul de la cogealac tot el l a scapat se spune ca 200000 a costat

mp
30 ianuarie 2013
Puscariasul din Navodari incearca sa scape

Gunoiul de matei incearca din banii furati navodarenilor sa cumpere si judecatorii.Acest interlop care a devalizat Navodariul incearca in momentul de fata sa scape si cu ajutorul lui nita.Se lauda peste tot ce mare prieten este cu nita si ca are intrare la judecatori.A furat cu 10 maini din bugetul orasului,asta e si motivul pt care avem cele mai mari taxe din tara,din caza acestui hot.E singurul primar pyscarias din Navodari,asa o sa ramana in istorie.

primarul
30 ianuarie 2013
No.1

Si uite inca o data ne dam seama cat de maestru este al nostru primar Mazare care scapa orice ar fi si orcate dosare ar ar avea desi a furat muuult mai mult ca paduchiosul ala din Navodari (apropo chiar de la intrarea in Navodari se vede schimbare in ultimii ani, in schimb la Constanta jale...)

CAZACU
31 ianuarie 2013
PENTRU MATEI

SI STATI SA VEDETI CA MATEI MAI ARE DE TRAS AU MAI IESIT NISTE DOSARE CU NISTE RETROCEDARI LA IVEALA UNDE TOT NISTE MACHEDONI SUNT BAGATI CU EL SI CHIAR ASOCIATI. AM IMPRESIA CA NU ARE SCOALA CATA PUSCARIE O SA FACA MATEI. EU AM MAI COMENTAT SI AM MAI SPUS CA LA MATEI NU SE OPRESTE AICI. DACA AS PUTEA SA L AJUT IN LOC DE 5 ANI SA FACA 10 L AS AJUTA. DOAMNE AJUTA.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 10 Noiembrie 2012
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului supărat
Pagina a fost generata in 0.3778 secunde