Polițiști constănțeni acuzați că luau bani pentru a-i păzi pe hoți

681
1
Polițiști constănțeni acuzați că luau bani pentru a-i păzi pe hoți - fondpolitisticernavodamita-1356040006.jpg

Articole de la același autor

Trei polițiști de la Postul de Poliție Transporturi Feroviare Cernavodă sunt acuzați de cârdășie cu hoții care atacau trenurile

de transport marfă. Anchetatorii l-au prins în flagrant pe unul dintre ei când lua mită pentru a-i ține departe pe "băieții răi" de anumite trenuri, iar ulterior au aflat care sunt colegii cu care acesta împărțea banii.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au dispus, miercuri, trimiterea în judecată a trei polițiști de la Postul de Poliție Transporturi Feroviare Cernavodă. Este vorba despre șeful de post, Costică Dumitru Alexandru, și subalternii săi, Valentin Lupașcu și Daniel Izmeșanu. Primul este acuzat de luare de mită, divulgare de informații și complicitate la furt, în vreme ce în sarcina celorlalți doi se reține doar luarea de mită.

Potrivit procurorului Teodor Niță, cel care a anchetat dosarul, există dovezi că cei trei îi acopereau pe hoții care "atacau" trenurile de transport marfă, în momentul în care ajungeau în zona Cernavodă și că pretindeau diverse sume de bani pentru a asigura protecția marfarelor de cei cu care erau, de fapt, în cârdășie.

Reamintim că unul dintre suspecți, agentul principal de poliție Valentin Lupașcu, a fost prins în flagrant de polițiștii judiciari de la DGA în momentul în care primea mită 5.400 de lei de la un ofițer ce s-a dat drept angajat al unei firme de pază. Polițistul i-a promis anchetatorului sub acoperire că, în schimbul banilor, "băieții lui" nu se vor atinge de trenurile păzite de firma respectivă.

Polițistul a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. De asemenea, procurorii l-au reținut și pe Costică Dumitru Alexandru, șeful de post, urmând să-l prezinte instanței de judecată cu propunere de arestare. Al treilea suspect este anchetat în libertate.

De la omor, la luare de mită

Nu este prima dată când Daniel Izmeșanu, unul dintre suspecți, se află în fața instanței de judecată, în boxa acuzaților. În urmă cu patru ani, mai precis în noaptea de 18 spre 19 mai 2008, el a surprins trei indivizi în timp ce furau cabluri din rețeaua electrică de înaltă tensiune de pe tamburii depozitați în incinta stației CF Cernavodă Port. Polițistul i-a somat verbal să se oprească, doi dintre ei s-au supus, dar al treilea, Vasile Manole, de 21 de ani, a început să arunce cu pietre în agentul de poliție. O piatră l-a nimerit pe polițist în picior, iar suspectul de-venea din ce în ce mai amenințător, motiv pentru care polițistul a scos pistolul și a tras un foc de avertisment în plan vertical, apoi în direcția suspectului. Două gloanțe l-au nimerit pe tânăr, care a sângerat abundent și a murit până la sosirea ambulanței.

În urma incidentului, pe numele polițistului a fost întocmit un dosar penal pentru omor, dar procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au dispus neînceperea urmăririi penale, constatând că s-a făcut uz de armă în condițiile legii.

Șeful lor e în "silentio stampa"!

Am încercat să-l contactăm pe comisarul șef Cornel Tănase, șeful Serviciului Poliției Transporturi Constanța, pentru obținerea unui punct de vedere cu privire la măsurile ce se vor lua la nivelul instituției având în vedere că trei din cei cinci polițiști au ajuns în fața instanței de judecată, cu privire la o eventuală anchetă administrativă ce ar trebui desfășurată. Comisarul șef nu a fost însă de gă-sit, întreaga zi, nici pe telefonul mobil de serviciu și nici la sediul instituției.

Prezumția de nevinovăție

Pentru faptele de care sunt acuzați, polițiștii riscă între 3 și 12 ani de închisoare, dacă vor fi găsiți vinovați. Procurorii au subliniat, însă, că "această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție".

Comentează știrea

Alin
21 decembrie 2012
Hm!

Pai da,faptul ca unii poarta uniforme,altii halate sau salopete,nu inseamna ca suntem diferiti ca specie,natie,naravuri...Totusi,daca si asa,daca depui un juramant,respecta-l dracului ! Cum sa ma incred in politisti,cand stiu ca un anumit procent e gata sa ma dea pe mana banditilor ? Pe de alta parte,politistii care sunt cu adevarat dedicati,nu sunt nici platiti sau recompensati pe merit,ba mai si sunt insultati atunci cand niste infractori,clar periculosi sunr judecati in libertate sau chiar lasati liberi sa faca in continuare rau societatii.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1258 secunde