Violența în familie, greu de oprit. Ordine de protecție emise pe bandă rulantă

241
Violența în familie, greu de oprit. Ordine de protecție emise pe bandă rulantă - fotofondviolentadomestica-1579534633.jpg

Articole de la același autor

Violența în familie face sute de victime, anual. Femei bătute, copii și bătrâni loviți. Tragic este că mulți dintre cei agresați suferă în tăcere, acceptă zilnic ceea ce li se întâmplă, de frică sau pentru că pur și simplu nu au unde să se ducă. Pentru a veni în sprijinul victimelor, Poliția Română are la dispoziție posibilitatea de a emite ordine de protecție provizorii, însă, din păcate, prea puțini din cei care suferă au curajul de a cere intervenția oamenilor legii.


S-a încheiat un an de când polițiștii care intervin în cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației, pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecție provizoriu, valabil cinci zile, astfel încât victima să nu fie nevoită să aștepte unul încuviințat de judecător. Pe parcursul anului 2019, la nivel național, polițiștii au emis 7.986 de ordine de protecție. Cele mai multe au fost date la solicitarea victimelor. În județul Constanța, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, a emis, pe parcursul anului trecut, 192 astfel de ordine. Din acestea, 161 sunt în mediul urban și doar 31 în mediul rural.


Conform legii, polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc. Intervențiile polițiștilor la cazurile de violență domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul Național Unic pentru apeluri de urgență - 112, formulate în scris sau oral, direct ori telefon la sediul unităților de poliție de către persoanele implicate în actele de violență domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violență domestică sau de către alte persoane.


În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.


Pe de altă parte, faptul că numărul de ordine de protecție provizorii sunt de trei ori mai multe în mediul urban decât în mediul rural nu înseamnă că agresiunile se petrec preponderent la orașe și aproape deloc la sate, ci mai ales că la țară mult mai puțin puține victime solicită sprijinul polițiștilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 27 Noiembrie 2019
Stire din Eveniment : "Veniți repede! Tata o bate pe mama!"
Pagina a fost generata in 1.555 secunde