Mărturia unui licean care a învins lupta cu etnobotanicele:

"Voiam să renunț la școală, să fac trafic cu droguri!"

1648
12

Articole de la același autor

În vârstă de aproape 17 ani, Andrei este un adolescent din Constanța care mărturisește că a încercat destule "lucruri rele" în această viață: alcool, etnobotanice și marijuana. A început să se drogheze din curiozitate, când abia intrase la liceu, și cu greu a reușit să mai scape din ghearele narcoticelor. Astăzi, recunoaște că acestea și-au pus pe viață amprenta asupra lui. 


Pe Andrei l-am întâlnit la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, unde vine periodic la ședințe de consiliere. Nu are rețineri în a povesti experiența lui cu drogurile. Dacă în trecut refuza orice ajutor, din partea familiei ori a specialiștilor, și visa să ajungă să facă bani din trafic cu droguri, astăzi este conștient de răul pe care i l-au făcut stupefiantele și de urmările cu care va trebui să trăiască toată viața. 


"Toți cei care se droghează, chiar și atunci când renunță, rămân cu sechele ori cu diverse ticuri. Eu, de exemplu, am rămas cu o stare de panică permanentă", ne mărtu-risește Andrei. 


A fumat prima "știucă" (sau primul "cui" - cum sunt denumite țigările cu etnobotanice printre consumatorii din liceele constănțene) la puțin timp după ce a intrat în clasa a IX-a, în octombrie 2012. "Mă rugase cineva să-i fac rost de etnobotanice, știa că am un prieten care consuma. Iar prietenul mi-a adus și mie și «hai să fumăm». Mi-a plăcut. Și așa am început să fumez zi de zi, dimineața, la prânz și seara", își amintește tânărul. 


"Luna de miere" a drogurilor 
La începutul, totul era mirific când se droga. "Am experimentat, la înce-put, așa numita «lună de miere» a drogurilor, cum îi spun specialiștii de aici, de la centru. Te simți bine când fumezi, ești euforic, nu îți este teamă de nimic și de nimeni, nici de faptul că ai putea fi prins. Ești calm, relaxat. După această perioadă, însă, apar stările de panică. Conștientizezi că nu este bine, îți este mereu teamă că ai putea fi prins, că ar putea cineva să te dea în gât", și-a continuat adolescentul istorisirea. 


Nu a durat mult și a început să se transforme, fizic și psihic: mânca mai mult, dar nu lua în greutate, era mereu distrat, somnolent, nu-l mai inte-resa școala, familia sau puținii prieteni pe care-i avea, alții decât cei din gașca de consumatori. Părinții au observat ce se întâmpla cu fiul lor după vreo trei luni. 


"Fratele meu a fost cel care a observat, de fapt. Au fost certuri în familie, să renunț la droguri, iar eu le spuneam că nu mă interesează, să mă lase în pace, căci este viața mea. Am reușit, însă, să stau trei luni fără să mă droghez. Dar, în sinea mea, abia așteptam să o fac din nou", a adăugat tânărul licean. 


Așa că, în mai 2013, s-a reîntors la vechiul obicei. Iar prietenii l-au primit cu brațele deschise. Fie că pleca cu sau fără bani de acasă, întotdeauna reușea să facă rost de droguri. "Sunt ușor de obținut, este 10 lei pungulița de câteva grame, sau chiar 7 lei, pentru clienții stabili", ne spune ridicând din umeri. Care este filiera? "Dintr-o cunoștință în alta, niciodată de pe internet. Dar se găsesc destui în jur care fie con-sumă, fie cunosc pe cineva care consumă…", a adăugat el. 


Chiar dacă se renunță la etnobotanice, rămân simptomele! Aproape de sfârșitul anului școlar, însă, s-a aflat în școală că se droghează și a fost pus în situația să-și schimbe complet viața. "Mi se făcuse rău la școală, de la o plăcintă pe care o mâncasem. Dar colegii, care mă știau drept consumator, le-au spus profesorilor. Și mi-au găsit substanțele în rucsac. Eu parcă prevăzusem că așa se va întâmpla și îi spusesem unui coleg să le ia din rucsac, dar nu a mai apucat. A venit ambulanța, am fost dus la spital, au venit și cei de la Crimă Organizată, care m-au luat la întrebări de unde aveam drogurile. Am fost nevoit să schimb liceul, să o iau de la capăt", a mai mărturisit adolescentul. 


Tot atunci a început să meargă și la Centrul de Consiliere Antidrog. La început, reticent și decis să renunțe la școală pentru a începe să facă trafic de droguri. "Nu îmi dădeam seama că mă distrugeam pe mine, familia mea. Eram hotărât să renunț la școală, să fac trafic cu droguri. Acum, am planuri de viitor, sunt mai liniștit, mai încrezător în forțele proprii și mai ambițios", ne spune zâmbind. 


Tânărul recunoaște, însă, că drogurile i-au schimbat iremediabil viața. "Chiar dacă se renunță la etnobotanice, rămân simptomele. Fiecare rămâne cu ceva. De parcă ți-ar spune «ia un cadou de aici, să ne ții minte»! Este mai bine să nu consumi deloc. În primul rând, sunt pierderile de memorie; sunt perioade pe care nu mi le mai amintesc. Apoi, nu mai ai aceeași capacitate de asimilare, de învățare, îți omoară neuronii", mărturisește Andrei. 


În prezent are un motiv de mândrie: se împlinește un an de când nu s-a mai drogat. Ba chiar a reușit performanța să refuze "cuiele" ce i-au fost oferite de așa zișii binevoitori din jurul lui. Căci, și în noul anturaj mai sunt tineri care se droghează, dovadă a extinderii fenomenului etnobotanicelor în rândul adolescenților. Ne spune că nu mai simte nevoia de etnobotanice sau marijuana, căci a găsit noi metode de distracție. 


"Am început să ies din nou cu prietenii, caut alte metode de a mă simți bine, fără etnobotanice", se încheie discuția cu Andrei. 


Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
octav
18 iunie 2014
diferenta

Sa fie clar: iarba e una, etnobotanicele-s cu totul si cu totul altceva. Documenteaza-te putin, ai aruncat cuvintele aiurea in articol si se intelege altceva. Inca se vorbeste de droguri la general, toate la un loc, pentru majoritatea etnobotanice, iarba, heroina, lsd inseamna acelasi lucru, ceea ce e total fals. Fiecare drog are particularitatea lui si trebuie tratate separat. Deci, daca dai un cui nu e acelasi lucru cu a-ti injecta heroina in vene sau cu a bea o bere sau o cafea. Da, cafea, pentru ca alcoolul, cafeina si nicotina tot droguri sunt si nu spun eu asta, o spun cartile de specialitate, si sunt multe studii care arata ca dependenta de iarba se poate asemana, la majoritatea cazurilor, cu cea de cafea (ma refer la dependenta fizica, psihica si la urmarile care le lasa in timp). Cea de alcool este mult mai periculoasa de exemplu. Sfat pentru toata lumea: cand vrei sa faci ceva (de exemplu sa scrii un articol despre droguri) te documentezi si tu putin inainte, ca doar d-aia sunteti ziaristi.

bobo
18 iunie 2014
octav, esti un drogat ?

Esti suparat ca reporterul nu a descris bine ce faci sau cum e cu drogurile ? Te droghezi si tu ? Iei etnobotanice si te consolezi ca sunt plante medicinale ? Ca asa reiese !

ela
18 iunie 2014
de ce ?

E atat de important cum se numesc ? Toate creaza dependenta si sunt ilegale deci ar trebui interzise. Dar interzicerea lor si eliminarea din piata neagra, de la colt de bloc, parcari, scari de bloc, ar crea panica printre consumatorii si cunoscatorii ca Octav.

geo
18 iunie 2014
nu te scapa

spitalul nu te scapa, decat vointa si acceptarea sprijinului , vb aia interesul poarta fesul, daca nu ajungi mai devreme sau mai tarziu pe ruta spital- sanatoriu-morga

CE RATATI
18 iunie 2014
jezaz`

Sunteti la fel de prosti ca articolul scris probabil din imaginatie . Ati sarit toti pe octav care doar si-a exprimat punctul de vedere. In cazul in care aveti dreptate..voi astia restu care ati scris sub el ... asa dati o mana de ajutor? ii sariti in cap? sa moara? Nu meritati nici macar conexiune la internet !! Cum e sa fii asa ratat? sa nu ai idee despre ce vorbesti? Astept jignirile voastre in urmatoarele comentarii . Suck it !

zdrulea
18 iunie 2014
Consumul

Consumul exagerat de zahar poate dauna sanatatii.

octav
18 iunie 2014
funny

Hahaha ma faceti sa rad. Prin cate am trecut eu, chiar crede cineva pe aici ca ma afecteaza fazele cu drogatul ? Nu va agitati degeaba, n-are rost. Da, sunt un foarte fin cunoscator si un fost consumator (inrait) de aproape tot ce se poate. Si, da, inca sunt un drogat si ma droghez zilnic: 1 pachet de tigari + 3 cafele pe zi. Cam atat a mai ramas din consum. La spital nu am ce sa fac pentru ca nu mai consum de multi ani si chiar daca mai bagam acum n-aveam ce sa fac la spital, cel putin nu in Romania. Pentru cei care striga p-aici uite drogatul nu va spun decat atat: sa va fereasca Dumnezeu sa va apucati, pentru ca din experienta mea (foarte vasta) va spun ca cei ca voi ajung cel mai rau, tocmai din cauza ignorantei. Este EXTREM de important sa stii diferenta dintre ele si o sa va spun si de ce. Majoritatea habar n-au ce sunt alea droguri si incep cu iarba (marijuana). Dupa cum am mai spus, marijuana e slaba ca drog. In timp, vazand ca pot sa tina controlul, trec la altele avand impresia ca e acelasi lucru. Aici este pericolul CEL MAI MARE. NU, nu este acelasi lucru nici pe departe. Cand realizezi asta deja e prea tarziu. Tocmai din aceasta cauza se interzice marijuana: este o cale de deschidere spre alte droguri mult mai tari si mai periculoase. Cititi si BAGATI LA CAP. Mai bagati la cap ca tocmai atitudinea asta a voastra a celorlalti e ceea ce ne impiedica sa luam masuri. Cu mintile incuiate e cel mai greu sa lucrezi. Si nu va condamn, in nici un caz, dar mi-as dori sa fiti putin mai receptivi si mai deschisi. Un om vine si va spune durerea lui iar voi sariti imediat la acuzatii fara sa aveti habar despre ce vorbiti. Incredibil de trist, dar asta este societatea noastra - dacat sa infruntam problemele mai bine le ascundem sub pres. Acum, pentru pustiul din articol: frate, tot respectul din partea mea ca recunosti ca ai o problema si ca incerci sa iei masuri. Cam atat iti trebuie sa te lasi, nimic mai mult. Nu e greu, se poate, am facut-o si eu, au facut-o si altii, si o sa poti sa o faci si tu. Inca odata, RESPECT!

hai pa
18 iunie 2014
ca nu ai dreptate

Sa ne lamurim: Nu te acuza nimeni ca ai sau ai avut probleme cu drogurile sau variate dependente. Sesizarea comuna a fost ca nu intamplator sti tu atatea despre droguri. Ca te-ai atacat e altceva, nu te-ai apucat de ele din cauza noastra, nu te-ai lasat de ele pentru noi. Nu este ignoranta, este simpla logica de bun simt. Si tu cand ai decis sa te apuci de ele ai fost un ignorant, ai ignorat probabil recomandarile specialistilor pe care ii tot invoci, ai ignorat eventual parintii, profesorii, pe ideea ca tu esti miezul si acum acuzi pe altii ca te ignora sau sunt ignoranti. Asa ca nu-mi cere sa-mi fie mila de tine pt ca nu imi e. Noi restul, astia pe care ne crezi retarzi, de ce nu ne-am apucat de ele? Pt ca nu am fost ca tine si nu am avut un anturaj de doi bani pentru ca tentatiile sunt pentru toata lumea si peste tot. Si toti am fost sau suntem tineri. Sper sa nu ma lovesc de aceasta problema sau sa am de a face cu experti ca tine. In concluzie nu mai face pe victima ca nu impresionezi pe nimeni, mai ales cu caracterul tau de fier pe care nu l-ai avut cand te-ai apucat, l-ai capatat acum dupa ce te-ai lasat.

Răspuns la: funny
Adăugat de : octav, 18 iunie 2014
Hahaha ma faceti sa rad. Prin cate am trecut eu, chiar crede cineva pe aici ca ma afecteaza fazele cu drogatul ? Nu va agitati degeaba, n-are rost...
octav
18 iunie 2014
logica de lemn

Prietene, tu ai citit ce am scris ? Eu nu cred. Sau daca ai citit n-ai inteles nimic. Nu e nevoie sa ma acuze nimeni pentru ca am recunoscut deja. Unde vezi tu ca cersesc mila sau unde ai vazut tu ca am zis ca cei care nu s-au apucat sunt retarzi ? De ofticat, da ma oftic pentru ca m-am apucat si incerc sa-i fac pe altii sa fie mai atenti sa nu faca ce am facut eu. Singurul lucru pe care l-am cerut a fost sa ascultati. Atat si nimic mai mult. Deci despre ce vorbim aici ? Si ca veni vorba de mila, afla ca mie unul mi-e mai mila de tine decat de pustiul asta din articol. Asta (si cu mine) macar avem c0a$# sa recunoastem ce-am facut si ca am gresit si ne asumam faptele chiar daca unele le regretam si, mai important incercam sa ne indreptam. Tu te faci ca ploua si ca totul e bine si cand vine cineva sa te atentioneze sari ca ars da-i draq de drogati.. Pai nu-i mai bine si mai simplu asa ? Deci sa fie clar: nu vreau mila, respect, sau altceva, vreau doar sa ascultati ce au altii de zis, inclusiv eu, ca sa nu faceti ca mine. Ai grija prietene, ca drogurile sunt muuuuuuuuuuult mai aproape si mai usor de procurat decat iti place tie sa crezi. Si sincer, n-as vrea sa te vad in postura cand cineva apropiat tie (sau chiar tu) se apuca de droguri pentru ca cu atitudinea ta fata de ele va fi un dezastru total. Cand te lupti cu ceva sau cand vrei sa eviti ceva eu zic ca trebuie sa cunosti acel ceva. Mai ales cand e vorba de droguri. Nu ti se pare logic ? Va multumesc si va doresc la toti o viata fara droguri.

koka
18 iunie 2014
cola

Aproape ca mi-a dat o lacrima. Intamplator sau nu am pe langa bloc cateva zdrente care vand kakaturi din astea la ciutani prosti. Din pacate e legea blanda si nu am cum sa le rup picioarele si la unii si la altii sau sa ii dau in gat autoritatilor sau parintilor lor. La cat de mult am boala pe ei, le-as rupe mainile fara cea mai mica ezitare. Celor care vand ca sa nu o mai faca si celor care cumpara sa nu mai aiba cu ce sa le ia. Acum m-am facut inteles ? Si stai calm, o fi lumea rea dar si eu sunt dat draqu. Acum sper ca m-am facut inteles. Si stai linistit, nu ai nici respectul meu, nici compasiunea, nimic. Cu mana ta ti-ai facut-o, daca ai remuscari, demascai pe cei de la care ai cumparat, cu care ai consumat, etc. Ca tot esti curajos, ai tupeu sa ii demasti, sau faci pe vulpea moralista doar asa ca e cool ? Au facut ceva real ca sa combati acest flagel, sa ajuti, sa previ, sa combati ? Daca da, bravo, daca nu, nu ma mir.

Răspuns la: logica de lemn
Adăugat de : octav, 18 iunie 2014
Prietene, tu ai citit ce am scris ? Eu nu cred. Sau daca ai citit n-ai inteles nimic. Nu e nevoie sa ma acuze nimeni pentru ca am recunoscut deja...
12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3855 secunde