Primarul Mariana Gâju:

"Actualele salarii din administrația publică locală sunt batjocoritoare și umilitoare"

503
3

Articole de la același autor

În perioada 15-18 februarie, la București, au avut loc lucrările celei de-a XVIII-a sesiuni ordinare a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România (ACoR).

În plenul sesiunii ordinare, președintele Filialei Județene Constanța a Asociației Comunelor din România, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a solicitat ministerelor Muncii, Finanțelor publice și Dezvoltării regionale să se implice mai mult pentru a rezolva problemele cu care se confruntă primarii și, implicit, angajații din administrația publică.

"Am solicitat creșterea salariilor întregului personal din administrația publică locală, care să aibă diferențierea doar în raport de numărul locuitorilor, pe intervalele prevăzute la art. 29 alin. (1) din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și nu cum este cea continuată cu obstinație din perioada comunistă, pe categorii, respectiv comune, orașe și municipii, încă din anul 2015. De asemenea, am cerut reconsiderarea nevoii de salarizare a personalului din administrația publică locală care să determine atragerea de specialiști și să garanteze rămânerea acestora în sistem. Actualele niveluri, pornind de la secretarii unităților administrativ-teritoriale, sunt batjocoritoare și umilitoare", a spus Mariana Gâju.

Totodată, președintele Filialei Județene Constanța a Asociației Comunelor din România a solicitat ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, ca redevența de 25% din impozitul pe terenurile agricole și din autorizarea construcțiilor să revină bugetelor locale. De asemenea, Mariana Gâju a mai supus atenției problema funcționării institutelor de cercetare pentru creșterea animalelor din România, în special a Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Palas Constanta, acesta fiind direct implicat într-o relație directă și consecventă cu asociațiile și federațiile crescătoriilor de ovine și caprine.

"Având în vedere faptul că, după anul 2002, activitatea institutului de cercetare nu a mai fost finanțată de la bugetul MADR prin ASAS București, ci numai din proiectele de cercetare adjudecate în sistem competițional, iar din anul 2008 nu s-au mai organizat alte competiții, activitatea s-a desfășurat în baza proiectelor deja începute din surse proprii realizând în același timp și o serie de experiențe dintr-un plan tematic propriu, cu aplicabilitate la crescători", a explicat Mariana Gâju. 

Comentează știrea

stiristu
19 februarie 2015
salarii

Ii tine cineva pe angajati cu forta ? Daca nu mai suporta nivelul de salarizare poate sa caute in alta parte. Acesta este mersul firesc al lucrurilor!

nemo
19 februarie 2015
salarii

Arghezi propunea ca șefii să fie aleși după mărimea tălpii. Salariile edililor ar putea avea în vedere ponderea persoanei.Persoanele cu greutate ar fi astfel favorizate.

ath
19 februarie 2015
O cruce in lanul de grau

La inceputul anilor '80,o jumatate din satul Straja era inca in picioare.Pentru ca tara avea nevoie de cat mai multe terenuri agricole,Ceausescu a dispus demolarea caselor ramase si stramutarea populatiei in comuna Cumpana,localitate vecina.Din vechiul sat Straja a ramas in picioare numai o biserica.Am vazut-o,o frumusete de biserica.Era cam de marimea bisericii Sf. Gheorhe din Constanta.Si pentru ca la cantar mai lipsea un sac de grau,Ceausescu a dat ordin sa se demoleze si biserica satului.Productia de grau la hectar nu era indeplinita din cauza bisericii.Muncitorii au refuzat sa dea cu tarnacopul in zidurile bisericii.Atunci a fost chemata armata.Mai tarziu,cineva a pus o cruce pe locul fostei biserici.Azi este o cruce in lanul de grau.Era crucea agricultorului roman.La inceputul anului 2000(cam prin 2004),Mariana ,membru Pesede,punea si ea o cruce la mormantul agriculturii romanesti.Zeci de hectare cu destinatie agricola erau trecute in intravilanul comunei Cumpana.Mariana construia cartiere rezidentiale in Cumpana.Mariana visa sa sa transforme localitatea Cumpana intr-un fel de Manhattan al Constantei.Un hectar cu destinatie agricola care nu valora mai mult de un milion lei,brusc avea sa valoreze zeci de mii de euro.O afacere pe cinste.Mariana era fericita,Mariana era un fel de vrajitoare.Bunastare prin vanzare de terenuri ! Din simpli agricultori,multi localnici au ajuns milionari in euro.Oraseanul se inghesuia sa imprumute bani din banci,sa cumpere terenuri construibile in Cumpana,apoi sa le vanda la suprapret la alti "dezvoltatori" .Vremea a trecut.Mariana Pauker a fost apreciata de conducerea de partid si de stat si a ajuns sefa peste agricultori.Am vazut-o la tribuna,asezata de-a dreapta tatalui Victor Ponta si pe la CJ Constanta,cand Nicusor se trata de toate bolile in US Best Hospitals.Priviti-o cat sufera ea de dragul agriculturii romanesti.Ascultati cum se intereseaza ea de soarta ovinelor si a caprinelor din statiunile de cercetari.Uitati-va ce revolta are in suflet.Ana Pauker si Mariana Gaju,coliva si crucea de la mormantul agricultorului roman.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5857 secunde