Administrația prezidențială: Bugetul de stat pe 2019 "nu e destinat progresului României, ci bunăstării PSD"
Articole recomandate
Potrivit Administrației prezidențiale, "bugetul de stat pentru anul 2019 face rabat de la cele mai elementare condiții de legalitate și procedură".
"Întârzierea neexplicată nici până în prezent a bugetului denotă de fapt lipsa de soluții a Guvernului PSD, soluții pentru problemele reale ale cetățenilor. Un Guvern care și-a demonstrat în repetate rânduri limitele, un Guvern al imposturii, incompetenței, care a picat cu brio, iată, și acest test important - acela de a construi un buget credibil, sustenabil și la timp pentru nevoile românilor.
Mai grav, la baza elaborării sale nu au stat prioritățile României, ci nevoile PSD de a aloca banii publici în mod discreționar, în propriul beneficiu politic și pentru a asigura resurse pentru clientelă.
Însăilarea neprofesionistă trecută pe repede înainte de PSD prin Parlament, fără dezbateri reale, pune în pericol stabilitatea economică a României. Președintele Klaus Iohannis subliniază că bugetul votat de către coaliția majoritară este presărat cu estimări suprarealiste și, de fapt, nu ține cont de contextul economic. Taxele și impozitele majorate de PSD, dobânzile mai mari, prețurile care au crescut constant, reducând, de fapt, puterea de cumpărare, sunt elemente care arată că și în 2019 situația economică va fi mult sub așteptările pe care, de fapt, se bazează Guvernul", a mai spus Mădălina Dobrovischi.
În opinia șefului statului, "este ridicol să caracterizezi bugetul pe 2019 drept un buget dedicat investițiilor, când cifrele indică un buget mai degrabă de austeritate, cu finanțare de subzistență, cu zero investiții pe anumite zone, cu nevoia de reorganizări și chiar disponibilizări generate de lipsa de fonduri pentru cheltuielile curente".
"În realitate, bugetul amputează investițiile din fonduri naționale la nivel local față de anul precedent și introduce prevederi bugetare din pix în privința fondurilor europene. Sunt prevederi lipsite de credibilitate în raport cu capacitatea scăzută a guvernului, deja demonstrată, de absorbție a acestora. Pentru ca România să se modernizeze, ar fi trebuit ca fondurile să fie alocate către programe de investiții reale, nu către camarila de partid", a mai precizat purtătorul de cuvând al Președinției.
"Dacă prin asumarea acestui buget al subdezvoltării, PSD nu a făcut decât să își demonstreze încă o dată iresponsabilitatea politică, Partidul Național Liberal a obținut o victorie importantă în Parlament pentru milioane de familii din România. Susținerea și adoptarea amendamentului PNL de majorare a alocațiilor pentru copii este o măsură necesară și mai mult decât binevenită, care, în mod condamnabil, să ne amintim, s-a lovit de opoziția fermă a Partidului Social Democrat.
Președintele Klaus Iohannis subliniază că nicăieri în programul de guvernare nu sunt menționate creșterile enorme de fonduri alocate partidelor parlamentare, creșteri care se regăsesc în bugetul de stat pe anul în curs și de care PSD profită în cea mai mare măsură. De asemenea, programul de guvernare al PSD nu include nici transferarea unor servicii sociale în sarcina bugetelor locale, schimbare prin care bugetele locale resimt presiuni bugetare suplimentare, cu efectul sacrificării investițiilor indispensabile pentru calitatea vieții cetățenilor la nivelul comunităților locale", a mai susținut Mădălin Dobrovolschi.
Șeful statului a atras atenția că "și în 2019 rămân acut subfinanțate sectoare cu adevărat prioritare, precum sănătatea, educația, infrastructura, de a căror dezvoltare ar beneficia, evident, toții românii".
"Din cauza propriei incompetențe în gestionarea banilor publici, PSD în pană de soluții. Este elocvent cazul bugetelor administrațiilor locale, pe seama cărora s-a realizat în acest an închiderea în ținta de deficit a bugetului național.
Președintele României avertizează că efectele acestei situații sunt dintre cele mai grave, în condițiile în care ajung să fie puse sub semnul întrebării alocările fondurilor necesare persoanelor cu dizabilități, fapt care ar afecta sute de mii de familii. PSD dă dovadă de o indiferență crasă față de persoanele cu dizabilități, pe care le lasă în grija autorităților locale, dar nu se asigură că există fonduri necesare pentru aceste plăți", a mai precizat purtătorul de cuvânt.
Mădălina Dobrovolschi a mai precizat că "Președintele României urmează să ia o decizie în privința Legii bugetului de stat și Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, pe care o va anunța public în zilele următoare".
Parlamentul a trimis miercuri la Cotroceni, pentru promulgare, legea bugetului pe 2019. Decizia finală aparține însă președintelui Klaus Iohannis, căci rămâne de văzut dacă șeful statului va contesta sau nu legea.
Parlamentul a votat, vineri, proiectul de buget pe 2019, cu o întârziere de aproape trei luni. PNL, USR și PMP au votat împotriva proiectului, în timp ce UDMR și minoritățile au susținut coaliția de guvernare.
Opoziția a înregistrat un succes prin adoptarea unui amendament care majorează alocațiile pentru copii. În rest, au fost acceptate doar amendamentele Puterii. Liderului PSD Liviu Dragnea și-a impus, prin votul colegilor, tăierea bugetelor serviciilor de securitate, în favoarea unor programe de sănătate.
Ca urmare a deciziei Parlamentului României, de suplimentare a bugetului Ministerului Muncii și Justiției Sociale, cu suma de 2,13 miliarde lei, în vederea majorării alocațiilor de stat pentru copii, prin Legea Bugetului pe anul 2019, Guvernul a adoptat ordonanța pentru majorarea alocațiilor pentru copii din luna următoare celei în care intră în vigoare Legea bugetului de stat pe anul 2019.
Astfel, începând cu data de 1 a lunii următoare intrării în vigoare a Legii bugetului de stat pe 2019, cuantumul alocațiilor de stat pentru copii va fi următorul:
300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora;
300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
Pe lângă amendamentul privind majorarea alocațiilor, au fost adoptate și două amendamente ale președintelui PSD, Liviu Dragnea, care prevăd suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu 295 de milioane de lei pentru implementarea programelor Vitamina D, Panorama și Teste markeri tumorali, bugetele MFP și SPP fiind diminuate.