Autogările nimănui! „Unde sunt panourile de informare şi orarul autobuzelor?”

4040
1

Articole de la același autor

Cu autogări împrăştiate în mai multe zone ale oraşului, constănţenii care au treburi în alte localităţi din judeţ, cei care vin în municipiu cu diferite lucruri de rezolvat sau chiar turiştii sunt deseori debusolaţi complet, neştiind de unde să ia autobuzul, la ce oră şi pe unde merge. Oamenii se plâng că nu primesc informaţii, orarul nu este afişat în nicio autogară şi nici pe site-urile operatorilor de transport şi sunt nevoiţi să întrebe din şofer în şofer traseul şi orele de circulaţie a autobuzelor. Autorităţile judeţene fac controale, dau amenzi, dar degeaba.

Transportul în comun în judeţul Constanţa este departe de un standard european. Autogările nu au bănci de aşteptare, nu au birou de informaţii, nu au nici măcar panouri de afişaj cu circulaţia autobuzelor. Navetiştii s-au obişnuit, aproape că nici nu mai observă neajunsurile, însă călătorii ocazionali se văd puşi în dificultate.



„Dacă ai nevoie să mergi într-o localitate din afara Constanţei, pur şi simplu nu ai de unde să te informezi. La nicio autogară nu este afişat un program, nu sunt afişate cursele. Întrebi în jur, până găseşti pe cineva care să îţi spună în ce autobuz să te urci. Am căutat şi pe Internet, dar nici aşa nu am găsit nimic. Practic, nu există informaţii clare nicăieri. Şi ce faci cu oamenii care nu au acces la Internet, cu vârstnicii care nu au computer, nu au telefon smart? Ei cum află unde să se ducă şi la ce oră?”, ni s-a plâns Ion T., pensionar din Constanţa.



După sesizarea constănţeanului, echipa „Cuget Liber” a pornit în căutarea panourilor de informare, însă nu le-am găsit nici la autogara de pe strada Theodor Burada, nici la staţia de pe Şoseaua Mangaliei. Nicăieri nu erau afişate nici traseele, nici orarele. Am îndrăznit să întrebăm la un chioşc pentru abonamente, lângă Gara Constanţa, despre programul autobuzelor spre Mangalia, însă ni s-a spus să sunăm la Dispecerat, fără să ni se dea alte amănunte sau vreun număr de telefon.



Tabele greu de descifrat

Ceva mai mult noroc am avut cu căutările online, căci, pe site-ul Consiliului Judeţean Constanţa, am descoperit, la Secţiunea Transport Judeţean, programul de transport public de persoane prin curse regulate în trafic judeţean cu valabilitate până în 31.12.2021. Acolo, într-un document cu 36 de pagini cu tabele greu de descifrat, călătorii n-au decât să îşi caute ruta dorită şi să vadă orarul, fără să afle şi cu ce transportator vor călători şi de unde să ia autobuzul, singura locaţie menţionată fiind „Autogara”.



„Nicio firmă nu afişează programul autobuzelor pentru că nu îl respectă. Pleacă după cum vor, mai trag de timp ca să adune oameni, seara şi mai ales în week-end reduc numărul curselor după cum vor ei, chiar dacă ar trebui să circule normal. Cei care merg frecvent cu autobuzele în afara localităţii ştiu foarte bine, dar sunt la mâna şoferilor. Nu au ce să facă”,

ne-a declarat Anişoara, pe care am întâlnit-o în autogara de pe strada Theodor Burada.





„Cunoaştem situaţiile din teren!”

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, instituţia care gestionează transportul între localităţi, admite că sunt unele nereguli la companiile care oferă acest serviciu şi că programul, traseele şi tarifele ar trebui afişate astfel încât consumatorul să fie informat. „Cunoaştem situaţiile din teren, sunt transportatori care nu respectă programul. Primim sesizări, trimitem Corpul de Control, sunt aplicate sancţiuni. Chiar săptămâna trecută am primit reclamaţii pe ruta Mangalia, iar operatorul a fost amendat cu suma de 20.000 lei. Urmează să delegăm serviciul de transport judeţean. Din 11 februarie încep licitaţiile pe tot judeţul. Sunt trasee pentru care cred că va fi concurenţă mare. Se va intra într-o competiţie acerbă. În plus, este vorba despre un contract de delegare a serviciului, care se va face cu o garanţie de efectuare, ceea va impune condiţii mai drastice. Acest lucru va duce la o îmbunătăţire a calităţii transportului judeţean, la un preţ corect”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu.



Comentează știrea

Ion
3 februarie 2022
nesimtire

Cu alte cuvinte, nu se face nimic. Nesimtitii...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5237 secunde