Tudorel Chesoi, președintele PNȚCD:

"Avem candidat pentru Primăria Constanța"

1796

Articole de la același autor

Președintele PNȚCD Constanța, Tudorel Chesoi, ne-a vorbit despre motivele pentru care popularitatea partidul țărănist a scăzut și despre situația actuală de la nivel central și local.

- Care credeți că este motivul pentru care PNȚCD a ajuns pe podeaua scenei politice?
- Cred că ne-am grăbit când am ajuns la guvernare. Atunci era o voință populară ca noi să ajungem la guvernare, dar nu suficient de amplă. Am intrat în Parlament cu 25%, colegii de guvernare, cei care compuneau Convenția Democrată de atunci, respectiv PD, PNL, PSDR-Cunescu și asociații ce mai erau pe acolo, nu susțineau reformele noastre. Mai vreau să adaug aici faptul că noi am ajuns la guvernare după o perioadă de șapte ani de democrație fragilă, timp în care s-au cheltuit foarte mulți bani și s-au făcut împrumuturi la băncile internaționale. Valoarea împrumuturilor făcute de PDSR a fost atunci de peste 7 miliarde de dolari. Perioada de vârf a plăților a venit exact în, 97-98, după colapsul economic al Bulgariei. Și pe noi ne păștea aceeași soartă, lucru pe care populația nu l-a perceput. În plus, am preluat guvernarea cu 450 de milioane de dolari în visteria statului. Când PNL-ul a intrat la guvernare, avea 28 de miliarde de euro. Altfel pleci "la piață" cu 28 de miliarde de euro. Ar mai fi un motiv. Emil Constantinescu, după ce a fost susținut să ajungă în cea mai înaltă funcție din stat, a văzut că nu mai are puterea să ajungă iar președintele și a decis să nu mai candideze pentru PNȚCD. Avea atunci în sondaje între 12-18%, jumătate dintre aceste procente ar fi revenit PNȚCD și dacă PNȚCD-ul ar mai fi luat 6-7%, făceam 14% și eram în Parlament. La toate aceste motive s-au adăugat și greșeli umane, făcute de oameni infiltrați, greșeli intenționate. Euforia curentului popular pro PNȚCD ne-a slăbit vigilența când am înscris oameni în partid.

- Câți țărăniști mai găsim în județul Constanța, la momentul actual?
- Vă dau cifre reale. În județul Constanța, găsim aproximativ 5.000 de țărăniști. Îi numesc țărăniști pe toți cei care au votat cu PNȚCD, adică simpatizanți și membri. Acesta este numărul de voturi obținut la ultimele alegeri europarlamentare. Membrii activi sunt mai puțini.

- Cum vedeți această uniune liberal-pesedistă?
- Aș caracteriza această uniune ca o trădare a idealurilor din partea PNL, pentru că nu are de-a face politica de dreapta a PNL-ului cu politica de stânga, iar conjunctura în care s-a făcut această alianță se justifică doar într-un mod relativ. Programele sunt diferite și nu se pot asocia. Este o greșeală istorică pe care a făcut-o PNL și care îi va costa, electoral vorbind. Realitatea o să demonstreze că 40% și cu 26% nu fac 66%. Matematica nu este valabilă în politică. PNL s-ar fi justificat dacă ar fi pus bazele unei alianțe de centru-dreapta, în special cu PNȚCD.

- Cum vedeți desfășurarea alegerilor pentru Primărie și CJC?
- În Constanța este bine-cunoscut că Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu con-stituie o forță și un sistem consolidat. Ei au construit o piramidă PSD, din păcate, care extrem de greu va putea fi egalată sau depășită. Au știut să speculeze, în mod subiectiv, conjunctura politică și mentalitatea oamenilor. Numai o unitate a opoziției cu o strategie deosebit de rafinată poate să facă ceva. Trebuie găsiți candidații potriviți să se lupte cu Mazăre și Constantinescu, trebuie găsiți candidați la primari și aleși locali care, la rândul lor, să închege un nou sistem.

- Care sunt primăriile la care veți încerca plasarea unul candidat?
- La Vulturu există deja o tradiție ca primarii să fie din partea PNȚCD și sperăm să fie și în continuare. Suntem conștienți că este extrem de greu. Ne dorim foarte mult să câștigăm un primar în Mangalia, suntem în discuții cu anumite personalități de acolo. Am avea și o soluție pentru Constanța, un candidat bun. L-am invitat să candideze pe Dan Chirondojan, fostul prefect al Constanței. Nu m-a refuzat, a zis că mai discutăm. Avem o organizație foarte bună la Corbu, mai putem să căutăm și la Topraisar. Sigur ne dorim în continuare la Cogealac. Cati Hristu va candida din nou. Avem în vedere să facem alianțe locale. Noi avem tendința de a face alianțe cu partidele de centru dreapta și cele care sunt afiliate PPE. Însă, alegerile locale sunt diferite de alegerile generale. Aici nu doctrina își spune cuvântul, ci calitatea umană a candidaților. Este posibil ca, în anumite zone, să permitem organizațiilor județene să facă alianțe locale chiar și cu alte partide.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.662 secunde