Claudiu Tusac se întoarce la Primăria Mangalia

3087
Claudiu Tusac se întoarce la Primăria Mangalia - 473007ba95fb52f756d72cedeb0c105b.jpg
Vineri dimineață, la ora 9, la Tribunalul Constanța, primarul suspendat (la acea oră) al Mangaliei, Claudiu Tusac, s-a prezentat, alături de soție, avocați și camarila sa, în sala de judecată, cu dorința ca dosarul privind anularea deciziei prefectului Claudiu Palaz, prin care fusese suspendat din funcție pe criterii de incompatibilități privind funcția publică pe care o deține, să se judece cât mai repede.
Primul aspect care a fost pus în discuție de instanță a fost cel legat de admiterea în principiu a cererii de intervenție a consilierului local din Mangalia Paul Foleanu. Avocații lui Tusac s-au împotrivit unei asemenea cereri, spunând că este inadmisibilă. Nu au lipsit atacurile dintre apărători, de genul "așa pledoarie, așa răspuns" (afirmație a avocatului lui Foleanu în instanță, având drept țintă unul dintre apărătorii lui Tusac, respectiv pe avocata Ioana Focșa), la care aceasta, cu eleganță, a răspuns că poate că ar fi cazul să fie eliminate atacurile la persoană și să discute sau să înfrângă adversarul prin principiile de drept.
În cele din urmă, magistratul a încuviințat, în principiu, cererea de intervenție a lui Foleanu, iar reprezentantul acestuia a depus la dosar mai multe înscrisuri (informații de la Registrul Comerțului, o hotărâre AGA a Administrației Parcului Industrial Mangalia, o împuternicire și o hotărâre judecătorească).
Trecând pe fondul problemei, reprezentanții lui Tusac au catalogat întâmpinarea făcută de prefect ca pe o "ficțiune juridică", iar avocata Ioana Focșa a spus că există anumite texte de lege care au fost încălcate la momentul emiterii ordinului de către prefect, cum ar fi: ordinul ar fi trebuit să aibă la bază un referat întocmit de secretarul Primăriei, care în cazul de față nu ar fi existat, iar, pe de altă parte, referatul nu ar fi fost motivat, așa cum tot legea ar cere-o. De aici și până la a cataloga drept un abuz ordinul emis de prefectul Palaz nu a fost decât un pas. "Este un ordine emis cu rea credință", au concluzionat avocații lui Tusac.
"Prefectul avea obligația să îl invite pe primar să discute, iar acesta să își expună apărările. Discutăm de o funcție publică. A înfrânt ceea ce electoratul din Mangalia a decis acum doi ani de zile. Se vede cu ochiul liber excesul de putere de care a dat dovadă instituția Prefectului", au mai spus avocații.
Reprezentantul Prefectului în instanță a spus că o simplă notificare nu poate reprezenta încetarea calității pe care primarul Tusac o avea în societățile respective și a solicitat respingerea acțiunii înaintată de primar.
Instanța a amânat pronunțarea pentru câteva ore, astfel că, la ora 14, în ședință publică, Tribunalul Constanța a admis cererea privind anularea actului administrativ prin care fusese suspendat din funcție, a anulat ordinul emis de prefect, și a respins, pe fond, ca nefondată cererea de intervenție a lui Paul Foleanu. Decizia este definitivă și irevocabilă, astfel că, de vineri, Claudiu Tusac a redevenit primar al municipiului Mangalia.
La ieșirea din sala de judecată, Tusac a declarat: "Consider că s-a făcut dreptate. Din acest moment, locuitorii din Mangalia au un nou primar: pe Claudiu Tusac. Voi chema consilierii să purtăm o discuție. După această lună foarte grea, vreau să vin din nou la Pri-mărie, pentru a realiza proiectele cu locuitorii din Mangalia". Primarul Tusac a mai declarat că a renunțat la cererea de daune împotriva Prefectului, decizia respectivă fiind luată în urma unui impuls de moment.

Incompatibilitatea lui Tusac
Amintim că la data de 17 decembrie 2009, în baza concluziilor anchetei desfășurate de către Ministerul Administrației și Internelor (MAI) la Primăria Mangalia, prefectul Claudiu Palaz a emis ordinul 522 prin care se constată încetarea de drept înainte de termen a mandatului de primar al lui Mihai Claudiu Tusac având în vedere starea de incompatibilitate în care se află.
Palaz a făcut, la acel moment, referire la hotărârile de consiliu local din 2008 prin care primarul devenea reprezentant al CL Mangalia în Adunarea Generală a Asociaților din SC Administrarea Parcului Industrial Mangalia SRL și reprezentant al CL Mangalia în Adunarea Generală a Acționarilor din SC RAJA SA Constanța. Potrivit Legii 161/2003, art. 87, alin. (1), lit. f), funcția de primar este incom-patibilă cu "funcția de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăți comerciale de interes național".
O altă situație invocată în rapor-tul MAI și care se încadrează în regimul incompatibilităților a vizat calitatea pe care ar deține-o Tusac în cadrul SRL-ului Stupina.
***
Despre decizia instanței, prefectul județului Constanța, Claudiu Palaz, a declarat: "Nu mă așteptam, dar este o sentință judecătorească, nu depinde de noi. Nu am niciun fel de comentariu de făcut". Reprezentantul Guvernului în teritoriu a precizat totodată că așteaptă motivația instanței pentru a afla care sunt motivele care au dus la anularea ordinului emis de el.
Cu toate că ordinul din 17 decembrie a fost anulat, iar Tusac repus în funcție, prefectul a explicat că va monitoriza și de acum înainte modul în care se derulează activitatea administrației publice din Mangalia. "Sigur că mă voi implica în continuare în situația de acolo, nu voi tolera haosul din Primăria Mangalia", a fost, concret, declarația lui Claudiu Palaz.
În acest context, reamintim că viceprimarul Ion Mincă a făcut, joi, în calitate de primar interimar, mai multe dezvăluiri referitoare la activitatea de primar a social-democratului Claudiu Tusac, prezentând și un raport în care, printre altele, se făcea referire la deturnarea unor fonduri și delapidare. Conservatorul menționa atunci că speră ca instituțiile în măsură să se autosesizeze în acest caz.
Despre acest aspect, Palaz a precizat, vineri, că Instituția Prefectului Județului Constanța nu se poate autosesiza ca urmare a unor materiale apărute în presă: "Eu vreau hârtii, nu merg pe presu-puneri. Eu nu am văzut nicio hârtie până acum din cele incluse în raportul menționat", a ținut să precizeze reprezentantul Guvernului în teritoriu.
În altă ordine de idei, Claudiu Palaz a remarcat că va urmări ca relația dintre primar și consilierii locali mangalioți să fie una în limitele bunului simț, civilizată.
Nu în ultimul rând, prefectul a afirmat că cel mai probabil în cursul zilei de luni, "apărarea Prefecturii Constanța din acest dosar va fi postată pe site-ul instituției, alături de motivarea instanței, care e așteptată".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2277 secunde