Potrivit raportului Institutului pentru Politici Publice,

Constănțeanul Constantin Chirilă, printre cei mai activi deputați din sesiunea septembrie-decembrie 2009

3212
Constănțeanul Constantin Chirilă, printre cei mai activi deputați din sesiunea septembrie-decembrie 2009 - a2e689ef8f847c057214ab3d77dcf12f.jpg
Institutul pentru Politici Publice (IPP) a dat, ieri, publicității un raport de monitorizare a activității parlamenta-rilor din sesiunea septembrie-decembrie 2009, titlul documentului fiind chiar "Activitatea parlamentarilor la zi - sinteza sesiunii legislative septembrie-decembrie 2009". Metodologia potrivit căreia a fost întocmit raportul are la bază informațiile statistice disponibile în paginile de internet ale celor două Camere ale Parlamentului României, ultima accesare fiind făcută, așa cum se arată în document, în data de 14 ianuarie 2010. Acest raport conține, însă, și informații mai extinse, legate de activitatea de la debutul mandatului, mai exact de inițiativele legislative, luările de cuvânt în plen și declarațiile politice.
Astfel, potrivit raportului, democrat-liberalul Mircia Giurgiu și liberalul Emilian Frâncu au depus cele mai multe inițiative legislative de la începutul mandatului până în decembrie 2009, în timp ce independentul Gabriel Oprea și Daniel Savu (PSD+PC) nu au depus niciuna. Senatorii și deputații PD-L aflați la primul mandat conduc clasa-mentul celor mai activi aleși din punct de vedere al inițiativelor legislative depuse de la debutul mandatului până în decembrie 2009, în timp ce topul absenților este deschis de liderul deputaților PSD Viorel Hrebenciuc, dar și liderul UDMR Marko Bela.
Raportul de monitorizare a activității parlamentare cuprinde, de asemenea, un clasament al prezenței parlamentarilor la lucrările în plen, realizat luând în calcul exclusiv voturile finale electronice date în plenul fiecărei Camere. Conform datelor centralizate de IPP, la Camera Deputa-ților se înregistrează o premieră: nouă deputați au o prezență de 100% la voturile finale: Adrian Bădulescu (PD-L), Gheorghe Ciobanu (PD-L), Marius Dugulescu (PD-L), Erdei Istvan (UDMR), Ovidiu Ganț (minorități), Mircea Gro-saru (minorități), Ciprian Luca (PSD+PC), Șerban Mustea (PD-L) și Iuliu Nosa (PSD+PC).

"Începutul învățăceilor"
În ceea ce privește, însă, cei mai activi parlamentari, la Camera Deputaților, pe primul loc se află democrat-liberalul Mircia Giurgiu, cu 114 propuneri legislative, din care patru devenite legi, urmat de Valeriu Tabără (PD-L) cu 63 inițiative, din care două devenite legi, Constantin Chirilă (PD-L) cu 50 propuneri, niciuna nefiind, până în prezent, adoptată de Parlament, Ion Dumitru (PSD+PC) cu 43 propuneri și trei legi, Marian Ghiveciu (PSD+PC), cu 38 de inițiative.
Potrivit IPP, inițiativele deputaților sunt legate de domenii precum agricultura, stabilirea zilei mamei și a tatălui, completări la legislația privind bibliotecile, operațiunile de leasing, privatizarea societăților comerciale ce dețin terenuri în administrație publică și privată a statului cu destinație agricolă sau pomicultura.
Interesant de remarcat este că, printre acești deputați se regăsește, la capitolul "așa da", și un parlamentar constănțean, fiind vorba despre deputatul democrat-liberal Constantin Chirilă, prim-vicepreședintele Organizației Județene a PD-L Constanța. Deputatul Colegiului 4 a făcut, încă de la început, mențiunea că în cazul celor 50 de inițiative legislative nu este exclusiv inițiator și că la multe dintre ele este co-semnatar, alături de colegii săi deputați din alte comisii de specialitate. Membru al Comisiei pentru Agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice și, totodată, secretar al Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor, democrat-liberalul a afirmat că "de vină" pentru activitatea sa intensă în Parlamentul României este "începutul învățăceilor" și mai ales faptul că a vrut, în calitate de deputat constănțean, să treacă "dincolo de viața de scenă a parlamentarilor" și, de asemenea, să dărâme măcar în parte convingerea electoratului că
aleșii "nu fac nimic altceva decât să doarmă în Parlament". În același context, deputatul PD-L a mărturisit că faptul că provenea dintr-un "mediu mai pragmatic, anume cel al afacerilor, în care o decizie luată e pusă în practică imediat" a cântărit, e drept, destul de mult la începutul mandatului, în ideea în care "circuitul legislativ părea greoi și lung".
Chiar și așa, deputatul Constantin Chirilă consideră că în pofida acestui traseu dificil al proiectelor, "o lege bună își poate arăta efectul mulți ani de acum încolo". Trebuie menționat și că, în conformitate cu propriile sale declarații, majoritatea inițiativelor legislative copiază profilul comisiilor de specialitate din care el face parte.
La polul opus, deputații cu cele mai puține inițiative legislative au fost Gabriel Oprea - care nu a depus nicio propunere -, reprezentanții minorităților Ștefan Buciuta, Miron Ignat și Oana Manolescu, dar și social-democrata Carmen Moldovan, fiecare cu câte o singură inițiativă legislativă.
IPP atrage, însă, atenția că măsura eficienței acestor inițiative legislative va putea fi determinată doar la finalul actualului mandat, și asta deoarece multe dintre aceste propuneri se vor afla în procesul legislativ pentru o perioadă lungă de timp, nefiind în procedură de urgență.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3669 secunde